Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ – Διεθνής συμφωνία για τις πανδημίες: Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δηλώνει αισιόδοξος για την επιτευξή της

Η Ουάσινγκτον είναι πλήρως δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για τις πανδημίες, τόνισε σήμερα (23/5) στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπεσέρα δηλώνοντας αισιόδοξος για την κατάληξή της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο χρόνος πιέζει.

Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άρχισαν διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας ο κόσμος θα είναι προετοιμασμένος για την πρόληψη μιας νέας πανδημίας και θα αντιδράσει πιο αποτελεσματικά.

Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να κληθούν να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο 42 σελίδων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χώρες με περισσότερες “ικανότητες και πόρους” θα πρέπει να φέρουν “ανάλογο βαθμό” ευθύνης για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία, αναφέρει το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters σήμερα.

Η διαδικασία είναι μόλις στην αρχή, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην προσεχή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συμφωνία, εάν όλος ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η επόμενη πανδημία, αυτή η προσεχής απειλή για την υγεία, πιθανόν δεν είναι μια μακρινή (προοπτική)», δήλωσε ο Μπεσέρα.

«Μπορούμε να το πετύχουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ, που συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των χωρών μελών στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν πως το παράθυρο είναι πολύ πιο στενό από αυτό που νομίζουμε για να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μπεσέρα θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες όσον αφορά μια ενδεχόμενη μη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην τελική φάση της διαδικασίας, καθώς οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συχνά δυσπιστία απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δεσμευτικού χαρακτήρα.

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», υπογράμμισε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες», συμπλήρωσε

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει τη βούλησή της να είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, αλλά η πιθανότητα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024 καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Ο φόβος που θα πρέπει να μας διακατέχει είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλη μια πανδημία», σχολίασε ο Μπεσέρα, όταν ρωτήθηκε γι αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με αυξητικό ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass με τον αριθμό από τις 24 Μαΐου που άνοιξε η σχετική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, θα συμμετάσχει στο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται στο Λουξεμβούργο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η «απόκοσμη πορτοκαλί ομίχλη που ταιριάζει περισσότερο στην επιφάνεια του Άρη» δεν θα υποχωρήσει πριν από το Σαββατοκύριακο, προειδοποιούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν το ακανθώδες ζήτημα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, προβλέποντας αλληλεγγύη μεταξύ...