Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ – Διεθνής συμφωνία για τις πανδημίες: Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δηλώνει αισιόδοξος για την επιτευξή της

Η Ουάσινγκτον είναι πλήρως δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για τις πανδημίες, τόνισε σήμερα (23/5) στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπεσέρα δηλώνοντας αισιόδοξος για την κατάληξή της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο χρόνος πιέζει.

Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άρχισαν διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας ο κόσμος θα είναι προετοιμασμένος για την πρόληψη μιας νέας πανδημίας και θα αντιδράσει πιο αποτελεσματικά.

Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να κληθούν να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο 42 σελίδων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χώρες με περισσότερες “ικανότητες και πόρους” θα πρέπει να φέρουν “ανάλογο βαθμό” ευθύνης για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία, αναφέρει το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters σήμερα.

Η διαδικασία είναι μόλις στην αρχή, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην προσεχή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συμφωνία, εάν όλος ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η επόμενη πανδημία, αυτή η προσεχής απειλή για την υγεία, πιθανόν δεν είναι μια μακρινή (προοπτική)», δήλωσε ο Μπεσέρα.

«Μπορούμε να το πετύχουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του εκτελεστικού οργάνου του ΠΟΥ, που συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των χωρών μελών στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν πως το παράθυρο είναι πολύ πιο στενό από αυτό που νομίζουμε για να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μπεσέρα θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες όσον αφορά μια ενδεχόμενη μη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην τελική φάση της διαδικασίας, καθώς οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συχνά δυσπιστία απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δεσμευτικού χαρακτήρα.

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», υπογράμμισε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες», συμπλήρωσε

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει τη βούλησή της να είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, αλλά η πιθανότητα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024 καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Ο φόβος που θα πρέπει να μας διακατέχει είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλη μια πανδημία», σχολίασε ο Μπεσέρα, όταν ρωτήθηκε γι αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

  1. Fast Ferries έκπτωση 30% για τους επιβάτες και 20% για τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024), 2. ΑΤΤΙCA...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν την Πέμπτη να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο τμήμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τις εξελίξει στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος...