Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αύξηση επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα

Σήμερα, στις 14:00, αναμένεται να ανακοινωθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για το επιτόκιο δανεισμού, η πρώτη που θα λάβει η νέα διοικήτριά της, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

Οι εκτιμήσεις για το νέο επίπεδο του επιτοκίου διαφέρουν μεταξύ τους, με ορισμένες να κυμαίνονται από 20% έως 40%. Αλλά μια πιο μέτρια εκτίμηση, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, μπορεί να είναι της τάξης των 700-800 μοναδων βάσης, να φτάσει δηλαδή το επιτόκιο από το 8,5% που είναι σήμερα σε επίπεδα άνω του 15% και να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου κι άλλες αυξήσεις, να ακολουθηθεί δηλαδή μία πιο ομαλή διαδικασία με κλιμακωτές αυξήσεις.

Στις 20 Ιουνίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 34% του μηνιαίου καθαρού κατώτατου μισθού για το δεύτερο εξάμηνο, στις 11.402 λίρες Τουρκίας (440 ευρώ). Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Άγκυρα αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 55%.

«Erdoganomics»

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, στις αρχές του μήνα, ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας Σιμσέκ έκανε λόγο για επιστροφή σε «ορθολογικές πολιτικές», αδειάζοντας ουσιαστικά ως καταστροφική την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική «χαμηλών επιτοκίων» που είχε την «ευλογία» του Ερντογάν. Από την άλλη, μία αποστροφή του λόγου του Ερντογάν ήταν χαρακτηριστική της διαφωνίας που υπάρχει: «Αποδεχτήκαμε», είπε συγκαταβατικά.

Προεκλογικά ο Ερντοτγάν ξεκαθάριζε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, πιστεύοντας ότι το φτηνό χρήμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου θα λυθεί το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που προκαλεί η πολιτική αυτή. Υποστηρίζει ένθερμα ότι «ο τόκος είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα του». Έτσι μείωσε τα επιτόκια στο 8,5%, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια συναλλαγματικές κρίσεις και να αυξηθεί ο επίσημος πληθωρισμός στο 85%. Η εμμονή του σε μία οικονομική πολιτική, που χαρακτηρίζεται ειρωνικά από οικονομικούς αναλυτές «Erdoganomics», έχει κατά ορισμένους αναλυτές και ιδεολογική χροιά, καθώς στο Ισλάμ ο τόκος θεωρείται αμαρτία και ο Ερντογάν θα επιθυμούσε να οικοδομήσει μία οικονομία με ελάχιστα έως καθόλου επιτόκια.

Η απόφαση του Ερντογάν να διορίσει επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του τραπεζικού συστήματος (BDDK) τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου – βασικό αρχιτέκτονα των «Erdoganomics» – είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο πρόεδρος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει πολιτική.

Την επομένη των εκλογών ξεκίνησε η αναμενόμενη εν πολλοίς πτώση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η τιμή του δολαρίου φλερτάρει στην επίσημη αγορά με τις 24 τουρκικές λίρες, η οποία από την αρχή του χρόνου έχασε περίπου το 20% της αξίας της. Οι δημόσιες τράπεζες σταμάτησαν πλέον τις πωλήσεις συναλλάγματος, όπως έκαναν για να υπερασπιστούν τεχνητά την τουρκική λίρα για προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες, μία πρακτική που έγινε αιτία να εξαντληθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία από τις οποίες 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας συνετρίβη, καθώς πετούσε πάνω από ορεινή περιοχή, μέσα σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη και το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι βρίσκεται σε εξέλιξη την Κυριακή (19/5). Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν είχε «αναγκαστική...