Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Παράνομη η απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουαντα

Παράνομη κρίθηκε από το εφετείο το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, γεγονός που  ασκεί επιπλέον πίεση στην προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να εμποδίσει τους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Τρεις ανώτεροι δικαστές εφέσεων αποφάνθηκαν κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ακτές της σε απόσταση μεγαλύτερη των 4.000 μιλίων (6.400 χλμ.) στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης μπλοκαρίστηκε πριν από ένα χρόνο σε απόφαση της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα που αποτρέπουν τυχόν απελάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής αγωγής στη Βρετανία.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική αυτή ήταν νόμιμη, αλλά η απόφαση αμφισβητήθηκε από αιτούντες άσυλο από πολλές χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, μαζί με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι, ένα ρεκόρ 45.755 ατόμων ήρθαν στη Βρετανία με μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης, κυρίως από τη Γαλλία. Πάνω από 11.000 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος, ποσοστό παρόμοιο με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους σε νυχτερινή επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με Παλαιστίνιους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την άμεση παροχή διευκρινίσεων από το υπουργείο Εξωτερικών «αναφορικά με το πρωτοφανές περιστατικό συλλήψεως μέλους της φρουράς του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί σήμερα (4/5) στην γαλλική Γερουσία για να περιγράψει...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...