Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Αφρική: Φήμες ότι θα μεταφερθεί η σύνοδος των Brics στην Κίνα «για να αποτραπεί η σύλληψη του Βλ. Πούτιν»

Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο, όπου είναι προσκεκλημένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) κατά του Ρώσου προέδρου, επιβεβαίωσε την Κυριακή ο πρόεδρός της, Cyril Ramaphosa, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πραγματοποιούμε πρόοδο στην οργάνωση της συνόδου κορυφής των BRICS και στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη μορφή», είπε ο Ramaphosa στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η συνάντηση, η οποία θα συγκεντρώσει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, θα πραγματοποιηθεί «φυσικά».

Δεν σχολίασε την παρουσία ή όχι του Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, η οποία στοχοποιήθηκε από τον Μάρτιο από ένταλμα του ΔΠΔ για το έγκλημα πολέμου της «απέλασης» ουκρανών παιδιών από την εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορίες που η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά.

«Θα οργανώσουμε αυτή τη φυσική σύνοδο κορυφής BRICS, όλοι δεσμευόμαστε να έχουμε μια σύνοδο κορυφής όπου θα μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια», είπε ο Ραμαφόσα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο περιθώριο μιας διάσκεψης του κόμματός του ANC.

“Δεν έχουμε οργανώσει μια φυσική σύνοδο κορυφής εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Δεν θα είναι εικονική”, πρόσθεσε.

Ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Νότια Αφρική θα πρέπει θεωρητικά να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο εάν εισέλθει στο έδαφός της.

Σοβαρό διπλωματικό δίλημμα για την Πρετόρια, η οποία αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Φήμες στα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Αφρικής ανέφεραν ότι η Πρετόρια εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει τη σύνοδο κορυφής στην Κίνα για να αποφύγει τη σύλληψη του Πούτιν.

Ως ηπειρωτική διπλωματική δύναμη, η Νότια Αφρική λέει ότι υιοθετεί μια ουδέτερη θέση, ώστε να μπορεί να «διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης», είπε νωρίτερα ο Ramaphosa, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν πολλές φορές.

Η χώρα του φιλοξένησε επίσης ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στα ανοικτά των ακτών της τον Φεβρουάριο, προκαλώντας «ανησυχία» από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις.

Οι δεσμοί της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία χρονολογούνται από την εποχή του απαρτχάιντ, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει το ANC στον αγώνα του ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι το Ισραήλ του απαγόρευσε και πάλι την είσοδο στην...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στις Φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από τον εντοπισμό πιστολιού, χτισμένο μέσα σε τοίχο κελιού. Στο συγκεκριμένο κελί έχουν κρατηθεί την τελευταία 5ετία μόνο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας 17χρονος παραδόθηκε σήμερα (5/5) στις αρχές στη Γερμανία δηλώνοντας πως είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης προχθές, Παρασκευή, εναντίον του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Θήβα, όπου ένα παιδάκι μόλις 1,5 έτους έχασε τη ζωή του κάτω από μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε...