Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε Μικολάιβ και Οδησσό – Ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας

Η Ρωσία επιτέθηκε στις πόλεις Μικολάιβ και Οδησσό στη νότια Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουλίου, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο κέντρο της πόλης του Μικολάιβ. Ένα γκαράζ και μια τριώροφη πολυκατοικία καίγονται. Οι πυροσβέστες έχουν φτάσει στο σημείο», δήλωσε ο Vitaliy Kim, κυβερνήτης της περιοχής Μικολάιβ στο Telegram. «Δεκαοκτώ άνθρωποι συνολικά τραυματίστηκαν, εννέα από αυτούς νοσηλεύτηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, και δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια» πρόσθεσε. Ο Vitaly Kim δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ιδίως σχετικά με τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μικολάιβ, Oleksandre Sienkevitch, «υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο έδαφος κοντά σε μια τριώροφη πολυκατοικία. Η φωτιά είναι πολύ σοβαρή. Τουλάχιστον πέντε κτίρια κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές»

Στις φωτογραφίες που κοινοποίησε στο διαδίκτυο ο Sienkevitch, ένα πολυώροφο κτίριο τυλίγεται στις φλόγες καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Είχε προηγουμένως ενεργοποιηθεί αεροπορικός συναγερμός σε πολλές ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Μικολάιβ, το οποίο ήταν τακτικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

(Pavlo Petrov/Ukrainian Emergency Service via AP)

Νέα επίθεση στην Οδησσό

Στην Οδησσό, ένα μεγάλο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μικολάιβ, μια ακόμη ρωσική επίθεση οδήγησε στη νοσηλεία δύο ατόμων, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. «Μετά τη ρωσική επίθεση σημειώθηκαν ζημιές στο κέντρο της Οδησσού», δήλωσε στο Telegram ο Όλεγκ Κίπερ, κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της επίθεσης. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για το θέμα.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Serguiï Bratchouk, εκπρόσωπος της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, φαίνεται ένας άνδρας να σκουπίζει θραύσματα γυαλιού από το εξωτερικό ενός κτιρίου, καθώς και ένα κτίριο με πολλά κατεστραμμένα παράθυρα.

Νωρίτερα το βράδυ, η αεροπορία του Κιέβου είχε επισημάνει στο Telegram ότι εντόπισε την εκτόξευση πυραύλων προς την περιοχή της Οδησσού, όπου είχε ενεργοποιηθεί αεροπορικός συναγερμός. Ο Κίπερ προέτρεψε τον πληθυσμό να παραμείνει στα καταφύγιά του.

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη νύχτα ρωσικών επιθέσεων στην Οδησσό. Το βράδυ της Τρίτης, μια επίθεση είχε στόχο «τερματικά σιτηρά και λιμενική υποδομή» στα λιμάνια της Οδησσού και του Chornomorsk, προκαλώντας ζημιές σε «σιλό και αποβάθρες του λιμανιού της Οδησσού».

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι είχε επιτεθεί μόνο σε «στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποδομές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό».

Την Τετάρτη, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς τα λιμάνια σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ως στρατιωτικό στόχο. Το Κίεβο, από την πλευρά του, ζήτησε διεθνείς συνοδούς για αυτά τα φορτηγά μετά τη λήξη μιας συμφωνίας ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.

(Ukrainian Emergency Service via AP)

Ακόμα μία ουκρανική επίθεση εναντίον της Κριμαίας

Μια νέα ουκρανική επίθεση με drone εναντίον της Κριμαίας την Πέμπτη προκάλεσε το θάνατο ενός εφήβου και ζημιές σε τέσσερα διοικητικά κτίρια, κατήγγειλε ο κυβερνήτης που επέβαλε η Ρωσία στην προσαρτημένη χερσόνησο, Σεργκέι Αξιόνοφ.

«Ως αποτέλεσμα επίθεσης εχθρικού drone σε μια από τις πόλεις στη βορειοδυτική Κριμαία, τέσσερα διοικητικά κτίρια υπέστησαν ζημιές», έγραψε ο Axionov στο Telegram. Εξήγησε ότι «δυστυχώς υπήρξε ένα μοιραίο, ένας έφηβος».

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση αυτή την εβδομάδα που φέρεται να πραγματοποίησε η Ουκρανία κατά της Κριμαίας μετά την επίθεση με επιφανειακά ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Δευτέρα κατά της γέφυρας Κερτς και άλλη μία την προηγούμενη ημέρα εναντίον στρατοπέδου στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ματαίωσαν μια απόπειρα επίθεσης με 28 drones κατά της χερσονήσου, την οποία η Ουκρανία θέλει να ανακτήσει στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκκενώσει τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σχολίασε στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης τον Real fm ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλω να ξεκινήσω από...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η αισιοδοξία της γειτονικής χώρας είναι να ενταχθεί στην ΕΕ. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική. Και είμαι βέβαιος...

ΔΙΕΘΝΗ

Νομική παρέμβαση στην υπόθεση αγωγής για γενοκτονία σε βάρος του Ισραήλ, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πώς είδε τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο...