Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο η AfD – Παραμένει η δυσαρέσκεια για το έργο της κυβέρνησης

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο, ενώ παραμένει η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Προβληματική παραμένει ταυτόχρονα η εικόνα και στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 27% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ στη δεύτερη θέση παγιώνεται η AfD με 21% (+1).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 17% (-1) και οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15% (+1). Σταθερό παραμένει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 7% και η Αριστερά με 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Bundestag.

Η άποψη των Γερμανών για την κυβέρνησή τους παραμένει αρνητική, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της, ενώ μόνο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κρίνεται θετικά από τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταγράφει μάλιστα τη χειρότερη επίδοσή του από την αρχή της θητείας του, με 31%.

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια καταδεικνύεται πάντως και από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μόλις το 19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι μια κυβέρνηση υπό CDU/CSU θα είχε καλύτερες επιδόσεις και είναι μόνο το 31% που πιστεύει ότι ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς είναι καλός ηγέτης για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Κατάλληλο για το αξίωμα του καγκελάριου τον θεωρούν ακόμη λιγότεροι, μόνο το 16% των ερωτηθέντων.

Η δημοκοπική εκτίναξη της AfD και οι πρόσφατες επιτυχίες της σε τοπικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU. Έπειτα από κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις και εσωτερικές διαβουλεύσεις, η ηγεσία του κόμματος επαναβεβαίωσε την απόφαση του συνεδρίου του 2018, ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε τοπικό επίπεδο». Το 64% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την τοποθέτηση του CDU, το 29% την χαρακτηρίζει λανθασμένη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με drone...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο 65χρονος άνδρας, με τα αρχικά Θ.Μ., που σκότωσε εν ψυχρώ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο, τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η ισλαμιστική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελλόριζο, παρέστη το Μεγάλο Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σήμερα Κυριακή...