Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεταναστευτικό: Συμφωνία Βρετανίας -Τουρκίας για δημιουργία επιχειρησιακού «κέντρου αριστείας»

H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα συμφωνία με την Τουρκία για την παράτυπη μετανάστευση και τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού «κέντρου αριστείας» από την τουρκική εθνική αστυνομία που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο κέντρο με έδρα την Τουρκία, θα ιδρυθεί από την Τουρκική Εθνική Αστυνομία, και θα λειτουργεί ως νέο επιχειρησιακό «κέντρο αριστείας» για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μετανάστευσης.

Κλιμάκιο Βρετανών ειδικών θα αποσπαστεί στην Τουρκία για να εργαστούν σε κοινές επιχειρήσεις. Το επίκεντρο του κοινού επιχειρησιακού κέντρου θα είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος και η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παράνομη μετανάστευση.

«Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο επαναλαμβάνουν σήμερα τη δέσμευση τους να εργαστούν από κοινού στον τομέα της μετανάστευσης, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει το Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί από την Τουρκική Εθνική Αστυνομία, ως ένδειξη αυτής της αποφασιστικότητας. Αυτό το Κέντρο θα εμπλουτίσει την υπάρχουσα εμπειρογνωμοσύνη και στις δύο χώρες σε σχέση με δραστηριότητες που στοχεύουν στη διακοπή εγκληματικών δικτύων που οργανώνουν παράνομα ταξίδια.

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξουν επίσης κοινούς στόχους σε διεθνές και πολυμερές επίπεδο για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών μετακινήσεων και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Έρευνα του Γκάρντιαν αποκάλυψε τον Ιούνιο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παρείχε περισσότερα από 3 εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση στις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις τον προηγούμενο χρόνο για να αποτρέψουν τους μετανάστες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χρηματοδότηση προερχόταν από τον προϋπολογισμό της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA) και παραδόθηκε μέσω των Διεθνών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανήκει στη διεύθυνση πληροφοριών του τμήματος.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει ως προτεραιότητα την επίλυση του μεταναστευτικού καθώς μόνο το 2023 εισήλθαν παράτυπα στη χώρα περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι.

Η μεταφορά τους από ξενοδοχεία με κόστος 6 εκατομμύρια καθημερινά, στη φορτηγίδα που βρίσκεται ελλιμενισμένη σε λιμάνι του Ντόρσετ τη Δευτέρα προκάλεσε αντιδράσεις ενώ 20 αιτούντες άσυλο αρνήθηκαν να επιβιβαστούν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αποτυχία» της κυβέρνησης να επιλύσει το μεταναστευτικό.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας που...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη τηλεμαχία για την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (29/4) στο Μάαστριχτ, στην Ολλανδία με τους οκτώ υποψήφιους να καλούνται να πείσουν...

ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος υπήκοος επιτέθηκε σήμερα με μαχαίρι σε Ισραηλινό συνοριακό αστυνομικό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, για την Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και στη συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανακοίνωσαν...