Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία-Λιβύη: Οι δύο χώρες συμφώνησαν να δεχθούν μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στα μεταξύ τους σύνορα

Η Τυνησία και η Λιβύη ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν να μοιραστούν τους Αφρικανούς μετανάστες που έχουν αποκλειστεί, μερικοί από αυτούς για έναν μήνα, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζεντίρ, αφού οδηγήθηκαν εκεί από την τυνησιακή αστυνομία, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ.

Σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών στην Τύνιδα χθες, Τετάρτη, «συμφωνήσαμε να μοιραστούμε τις ομάδες των μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές που μίλησαν στο AFP, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ακόμη τρεις ομάδες περίπου 300 μεταναστών συνολικά από την υποσαχάρια Αφρική, που έχουν αποκλειστεί σε πολύ επισφαλείς συνθήκες σε μια γλώσσα γης δίπλα στη θάλασσα, στην ουδέτερη ζώνη της Ρας Τζεντίρ.

«Η Τυνησία θα αναλάβει μια ομάδα 76 ανδρών, 42 γυναικών και οκτώ παιδιών», διευκρίνισε στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Φακέρ Μπουζγκαγιά.

Ήταν το λιβυκό υπουργείο Εσωτερικών που ανακοίνωσε πρώτο την επίτευξη διμερούς συμφωνίας «για μια συναινετική λύση, προκειμένου να τεθεί τέλος στην κρίση των παράτυπων μεταναστών, που έχουν αποκλειστεί στη συνοριακή ζώνη».

Από τυνησιακής πλευράς, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο πως ο Τυνήσιος υπουργός Καμέλ Φεκί υποδέχθηκε τον Λίβυο ομόλογό του Ιμέντ Τραμπέλσι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «συντονισμού των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσεων που να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των δύο χωρών».

Η συμφωνία προβλέπει πως οι Λίβυοι θα αναλάβουν τους υπόλοιπους αποκλεισμένους μετανάστες, περίπου 150, σύμφωνα με τον Τυνήσιο εκπρόσωπο.

«Η μεταφορά της ομάδας έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη, στα κέντρα υποδοχής στην Ταταουίν και τη Μεντενίν με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού» της Τυνησίας, πρόσθεσε.

Υπήρχαν έως 350 άνθρωποι αποκλεισμένοι στη Ρας Τζεντίρ, ανάμεσά του 12 έγκυες και 65 παιδιά και ανήλικοι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές που δήλωσαν στο AFP πως τη βασική βοήθεια (τρόφιμα, νερό, ιατρική φροντίδα) παρέχει από τις 20 Ιουλίου ο λιβυκός Ερυθρός Σταυρός, με την υποστήριξη υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Μετά τον θάνατο στις 3 Ιουλίου στο Σφαξ (κεντροανατολική Τυνησία) ενός Τυνήσιου στη διάρκεια συμπλοκής με μετανάστες, «τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική» «απελάθηκαν» από τις τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας και μεταφέρθηκαν σε αφιλόξενες ζώνες στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία, σύμφωνα με άλλες ανθρωπιστικές πηγές που μίλησαν στο AFP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΠηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης: έπειτα από ένα σχόλιο ενός Ισπανού υπουργού που είπε ότι ο πρόεδρος της...

ΔΙΕΘΝΗ

Η τετράμηνη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Steadfast Defender, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι απόδειξη ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μια πιθανή...

ΔΙΕΘΝΗ

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα (4/5) κοντά στο Σφαξ, στην κεντρική Τυνησία, ζητώντας «να φύγουν» γρήγορα οι χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που...

ΔΙΕΘΝΗ

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται ότι πρόσκειται στη Χαμάς, έκλεψαν τον περασμένο μήνα 66 εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών...