Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εφιάλτης δίχως τέλος σε Φαρκαδόνα, Τρίκαλα και Πηνειάδα – Απεγκλωβισμοί από αέρος που «κόβουν» την ανάσα

Απόκοσμο το σκηνικό στον Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν ή εσκεμμένα τα έσπασαν για την εκτόνωση του υδάτινου όγκου με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. «Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοια πράγμα δεν έχω δει ξανά στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος 104 ετών στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη.

Από σπίτι σε σπίτι στη Φαρκαδόνα, όλο το βράδυ διασώστες επιχειρούσαν με βάρκες. Μεταφέρουν ακόμα και στα χέρια ασθενείς και ηλικιωμένους, σε ασφαλή σημεία. Κάποιοι σπεύδουν να διασώσουν τρομαγμένα ζώα.

Ωστόσο, άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό ή τρόφιμα, περιμένοντας βοήθεια.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης, Βασίλης Σιώμος, Αλεξία Καλαϊτζή

«Πέρασα πολέμους και δυστυχίες αλλά τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί»

Η Σταυρούλα Μπραζιώτη104 ετών που ζει στην Πηνειάδα, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Αλεξία Καλαϊτζή ότι δεν έχει ξαναδεί στη ζωή της τέτοια θεομηνία.

«Εε, μικρή είμαι μωρέ, 104. Μικρούλα είμαι…», λέει αρχικά η κυρία Σταυρούλα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ήταν να γίνει η καταστροφή και μετά να κινηθούν; Τώρα τι να κάνουν; Περάσαμε πολέμους, περάσαμε δυστυχίες, περάσαμε πείνα αλλά δεν πνιγήκαμε κιόλας. Αυτό το κακό δεν το έχω δει, πρώτη φορά στη ζωή μου», απαντάει με τρεμάμενη φωνή σε ερώτηση για τα όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες με τη φονική κακοκαιρία, που χτύπησε το μέρος στο οποίο ζει.

Σε πολλές περιοχές, τα λασπόνερα ξεπερνούν τα τέσσερα μέτρα, σκεπάζοντας σπίτια και καλλιέργειες. Μάλιστα, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα.

Ο Πηνειός υπερχείλισε

Ο Πηνειός υπερχείλισε, βυθίζοντας τεράστιες εκτάσεις κάτω από τόνους νερού, λάσπης και φερτών υλικών. Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα. Η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα.

Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα

Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα, με τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη να έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα. Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την πόλη ήταν καταστροφικό. Τα πάντα καλύφθηκαν από λάσπη με τους κατοίκους να είναι αντιμέτωπο τεράστιες ζημιές σε σπίτια,αποθ’ηκες και υποδομές.

Απεγκλωβισμοί από αέρος που «κόβουν» την ανάσα

Μετά τις 16:00 ελικόπτερο Σινούκ εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Πηνειάδα, δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας στους εγκλωβισμένους. Τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν δε διώροφη κατοικία διασώθηκαν από αέρος.

Η Πηνειάδα δεν έχει ρεύμα τρία 24ωρα ενώ τώρα δεν έχει ούτε νερό.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, ελικόπτερο προμήθευσε με τρόφιμα και νερό τους εγκλωβισμένους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο και στο Ισραήλ την Κυριακή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο του 2016 από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον ράπερ Puff Daddy να σέρνει και να κλωτσάει την πρώην...

ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Εντατική μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την προταθείσα εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια...