Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εφιάλτης δίχως τέλος σε Φαρκαδόνα, Τρίκαλα και Πηνειάδα – Απεγκλωβισμοί από αέρος που «κόβουν» την ανάσα

Απόκοσμο το σκηνικό στον Δήμο Φαρκαδόνας, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν ή εσκεμμένα τα έσπασαν για την εκτόνωση του υδάτινου όγκου με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. «Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοια πράγμα δεν έχω δει ξανά στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος 104 ετών στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη.

Από σπίτι σε σπίτι στη Φαρκαδόνα, όλο το βράδυ διασώστες επιχειρούσαν με βάρκες. Μεταφέρουν ακόμα και στα χέρια ασθενείς και ηλικιωμένους, σε ασφαλή σημεία. Κάποιοι σπεύδουν να διασώσουν τρομαγμένα ζώα.

Ωστόσο, άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό ή τρόφιμα, περιμένοντας βοήθεια.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης, Βασίλης Σιώμος, Αλεξία Καλαϊτζή

«Πέρασα πολέμους και δυστυχίες αλλά τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί»

Η Σταυρούλα Μπραζιώτη104 ετών που ζει στην Πηνειάδα, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Αλεξία Καλαϊτζή ότι δεν έχει ξαναδεί στη ζωή της τέτοια θεομηνία.

«Εε, μικρή είμαι μωρέ, 104. Μικρούλα είμαι…», λέει αρχικά η κυρία Σταυρούλα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ήταν να γίνει η καταστροφή και μετά να κινηθούν; Τώρα τι να κάνουν; Περάσαμε πολέμους, περάσαμε δυστυχίες, περάσαμε πείνα αλλά δεν πνιγήκαμε κιόλας. Αυτό το κακό δεν το έχω δει, πρώτη φορά στη ζωή μου», απαντάει με τρεμάμενη φωνή σε ερώτηση για τα όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες με τη φονική κακοκαιρία, που χτύπησε το μέρος στο οποίο ζει.

Σε πολλές περιοχές, τα λασπόνερα ξεπερνούν τα τέσσερα μέτρα, σκεπάζοντας σπίτια και καλλιέργειες. Μάλιστα, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα.

Ο Πηνειός υπερχείλισε

Ο Πηνειός υπερχείλισε, βυθίζοντας τεράστιες εκτάσεις κάτω από τόνους νερού, λάσπης και φερτών υλικών. Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα. Η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα.

Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα

Ώρες αγωνίας και στα Τρίκαλα, με τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη να έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα. Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την πόλη ήταν καταστροφικό. Τα πάντα καλύφθηκαν από λάσπη με τους κατοίκους να είναι αντιμέτωπο τεράστιες ζημιές σε σπίτια,αποθ’ηκες και υποδομές.

Απεγκλωβισμοί από αέρος που «κόβουν» την ανάσα

Μετά τις 16:00 ελικόπτερο Σινούκ εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Πηνειάδα, δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας στους εγκλωβισμένους. Τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν δε διώροφη κατοικία διασώθηκαν από αέρος.

Η Πηνειάδα δεν έχει ρεύμα τρία 24ωρα ενώ τώρα δεν έχει ούτε νερό.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, ελικόπτερο προμήθευσε με τρόφιμα και νερό τους εγκλωβισμένους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια...

ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης. Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά...