Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Καταστράφηκε το 1/4 της καλλιεργήσιμης γης – Ντόμινο στην οικονομία – Μετά από χρόνια θα επανέλθει η γονιμότητα

Τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel μετράει η Θεσσαλία, ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι και γαλακτοκομικά για ολόκληρη τη χώρα. Η ανυπολόγιστη καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια και να προκαλέσει ντόμινο στην οικονομία.

Η πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης – που αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής – έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

Η  τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ πριν από δύο χρόνια είναι ενδεικτική για τις εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία: πάνω από 3.470.000 στρέμματα, με το 74,2% να είναι αροτραίες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτηρά).

«Το βαμβάκι είναι στο 30-35% της πανελλαδικής παραγωγής στη Θεσσαλία, τα σιτηρά στο 25%, τα ψυχανθή όπως οι φάκες στο 50%, η καλλιέργεια των μήλων στο 50%, τα αμύγδαλα στο 50-60%» εξηγεί ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Ο Θεσσαλικός κάμπος δεν έχει «πεθάνει» λένε οι επιστήμονες.  Οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγιση, ενώ όσες αναμείχθηκαν με φερτά υλικά  θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.

«Στο 100% της επιφάνειάς του σίγουρα μετά απο 2-3 χρόνια θα επανέλθει σε μεγάλο ποσοστό» λέει ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος και συνεχίζει: «Σε κάποια εδάφη θα γίνει άρωση και θα αναστρέψει το έδαφος και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θα μειωθεί η παραγωγή μόνο στα εδάφη όπου το πάχος της στρώσης είναι πολύ βαθύ»

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, μονάδες και εξοπλισμό. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τα συνεργεία του βρίσκεται σε διαφορά σημεία του θεσσαλικού κάμπου για να ελέγξει την ποιότητα του νερού.

«Η γη αυτή δεν θα πάρει χρόνο να πάρει μπροστά. Μόλις τελειώσει αυτή η εικόνα του πλημμυρισμένου τοπίου αυτόματα με συγκεκριμένες μεθόδους και κατευθύνσεις των επιστημόνων θα μπορέσουν να βρουν το ρυθμό τους τα χώματα και να παράξουν» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα εδάφη που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στο πεδίο πλημμυρών του ποταμού, σε μια ακτίνα γύρω στο 1 χλμ από τις κοίτες του Πηνειού και κατά μήκος αυτού και των παραποτάμων και χειμάρρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνουν άμεσα εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις θα βρίσκεται σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια...

ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης. Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά...