Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel – Θεσσαλία: Βιβλική η καταστροφή – Λάρισα και Τέμπη σε επιφυλακή, υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα

Πόλεις και χωριά χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι και σπίτια κατεστραμμένα, χωράφια πλημμυρισμένα και πολίτες άστεγοι, που φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα, είναι ο απολογισμός στην πολύπαθη Θεσσαλία, που ολοένα και δοκιμάζεται μετά από το σαρωτικό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.

Στο μεταξύ, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα, μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες.

Ώρες αγωνίας στη Λάρισα – Σε επιφυλακή για τον Πηνειό

Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας υποχωρεί μεν, ωστόσο η απειλή παραμένει, γιατί σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκήση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

Στο μεταξύ, αγωνιούν οι κάτοικοι των χωριών πέριξ της λίμνης Καρλά. Οι κάτοικοι δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Απόγνωση στα χωριά της Καρδίτσας

Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.

Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ενδεικτικά, στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους.

Παντού χαλάσματα στα Τρίκαλα

Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.

Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Ενδεικτικά, στο χωριό Ζηλευτή Τρικάλων ορμητικοί χείμαρροι κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Νυχθημερόν δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού για τη διάνοιξη δρόμων

Μέρα και νύχτα δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα χωριά της ανατολικής Μαγνησίας που αποκλείστηκαν λόγω ολοκληρωτικών διατομών των δρόμων που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel.

Κακοκαιρία Daniel: Μέρα νύχτα δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού για να ανοίξουν τους δρόμους

Σε περισσότερα από 22 ορεινά αλλά και παραθαλάσσια χωριά της ανατολικής πλευράς της Μαγνησίας που «χτυπήθηκαν» από τον «Daniel» έχει δοθεί ήδη πρόσβαση και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί και η σύνδεση με το Πουρί Πηλίου.

Κακοκαιρία Daniel: Μέρα νύχτα δουλεύουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού για να ανοίξουν τους δρόμους

Παράλληλα, ο Στρατός εγκαθιστά γέφυρες τύπου Belley, όπως αυτή που τοποθέτησε στα Καλά Νέρα προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης των χωριών της περιοχής.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των drones και της αναγνώρισης προσώπου και πινακίδων κυκλοφορίας, θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του εκτεταμένου εγκλήματος των συμμοριών στη...

ΔΙΕΘΝΗ

Πενηντατετράχρονος Αμερικανός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τις δολοφονίες δυο γυναικών το 1996, εκτελέστηκε χθες Τρίτη στη Φλόριντα, στις νότιες ΗΠΑ, μετέδωσαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο δείχνει τη στιγμή που ένας ακτιβιστής μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου από περαστικό άντρα, μπροστά στη φίλη του, η οποία προσπαθούσε απεγνωσμένα να ζητήσει βοήθεια,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα σήμερα έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. Η έρευνα θα...