Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Υγείας: Πολύ σοβαρή απειλή Δημόσιας Υγείας από τα πλημμυρικά φαινόμενα

«Καμπανάκι» χτυπάει η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών υγείας για τους κινδύνους που ελοχεύουν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Τα πρόσφατα κατακλυσμιαία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές της Θεσσαλίας, πέραν του τραγικού φαινομένου της απώλειας ανθρωπίνων ζωών, καταστροφής ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργειών και περιουσιών και πέραν  των σοβαρών κοινωνικών-οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συνιστούν μια έκτακτη και πολύ σοβαρή απειλή Δημόσιας Υγείας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα  και αποτελεσματικά.

Στην επίτευξη αυτής της κρίσιμης υγειονομικής αποστολής, που σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας «αφορά στην άσκηση δημόσιας πολιτικής και με  ευθύνη του κράτους», ο πρωτεύοντας  ρόλος  και  ο κεντρικός  συντονισμός ανήκει στο  Υπουργείο Υγείας, υπηρετώντας πάντα την διατομεακότητα και διεπιστημονικότητα.

Σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο και με αίσθημα υψηλής ευθύνης απέναντι στους πληττόμενους συμπολίτες και στις τοπικές κοινωνίες  της Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ως ο επιστημονικός κλαδικός φορέας των Υγιεινολόγων-Εποπτών Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στις  Υπηρεσίες Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε) της χώρας, δηλώνουμε  την διαθεσιμότητα μας για αρωγή -προς το Υπ. Υγείας, την αρμόδια ΓΓ Δημόσιας Υγείας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας-, στην αντιμετώπιση των απειλών υγειονομικής σημασίας, εξ αιτίας  των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων».

Συνεχίζει λέγοντας: «Αρωγή που στηρίζεται στην εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση και επιχειρησιακή εμπειρία, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα “μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας” σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπ.Υγείας, αλλά και των “οδηγιών προστασίας της Δημόσιας Υγείας μετά από πλημμύρα” του ΕΟΔΥ, μέτρα Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής -που εξειδικεύονται στην υγιεινή της ύδρευσης, της υγιεινής και ασφάλειας των  τροφίμων, της υγιεινής κατοικίας, της ατομικής υγιεινής, της  διαχείρισης των εντόμων (διαβιβαστών)- δεν αποτελούν μόνο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου, αλλά και κατ’  εξοχήν υπηρεσιακό αντικείμενο των υπηρετούντων συναδέλφων.

Η εκδήλωση της διαθεσιμότητας μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, που αποτελεί συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών του κλάδου σε προηγούμενα συμβάντα φυσικών καταστροφών, προσθέτει δυνάμεις στην διατομεακά επιβαλλόμενη κρίσιμη αυτή υγειονομική επιχείρηση.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, δεδομένου ότι η οργάνωση των  Υγειονομικών Υπηρεσιών λειτουργεί σε Περιφερειακό επίπεδο, καλούμε  όλους τους πολιτικούς προϊσταμένους των Περιφερειών της χώρας να διερευνήσουν την δυνατότητα συγκρότησης  εθελοντικών κλιμακίων   Υγιεινολόγων -Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Απευθυνόμενοι δε στους/στις  συναδέλφους/ σες τους παροτρύνουμε να ανταποκριθούν (στο μέτρο των δυνατοτήτων τους) στην  αλληλέγγυα επιστημονικά και επιχειρησιακά, υγειονομική αυτή αποστολή!

Τέλος ως ΠΕΕΔΥ, εκφράζουμε την συμπαράσταση μας σε όσους/ες έχουν πληγεί και την συναδελφική μας αλληλεγγύη, τόσο στους συναδέλφους του κλάδου, όντας  πάντα στη πρώτη γραμμή, όσο και σε όλο το μάχιμο προσωπικό που, παρά  την υποστελέχωση των υπηρεσιών, επιχειρεί με υψηλή αίσθηση καθήκοντος  υπέρ της τοπικής  κοινωνίας και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια...

ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης. Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά...