Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός – Σε ετοιμότητα ΕΛ.ΑΣ. και στρατός

Η Θεσσαλία βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Το πρώτο κουδούνι μετά τη Θεομηνία, που έπληξε το Νομό χτύπησε σήμερα αλλά… διαδικτυακά, την ώρα που ακόμη συνεργεία και κάτοικοι απομακρύνουν φερτά υλικά και απορρίμματα από δρόμους και σπίτια…

Με τις “μηχανές στο φουλ” τρέχει ο κρατικός μηχανισμός με τη συμμετοχή και ιδιωτών για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κλείσει και τις πληγές, τις οποίες άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στη Λάρισα, δύο χθες Κυριακή (24/9) και μία τηλεδιάσκεψη σήμερα για να δοθούν σαφείς οδηγίες τόσο για την εξέλιξη των έργων καθαρισμού σε ποτάμια και υδατορέματα και την αποκατάσταση αναχωμάτων, που εκτελούνται σε όλη τη Θεσσαλία, όσο και για την εφαρμογή, των προβλεπόμενων μέτρων πολιτικής προστασίας. Στη Λάρισα βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για την έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:

  • Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)-
  • Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)-
  • Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.

Το 112 ήχησε από χθες για τα επόμενα δύο 24ωρα, καθώς αναμένονται ισχυρές καταιγίδες. Για το λόγο αυτό, αναστέλλεται έως και την Τετάρτη η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία, και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα σχολεία στις περιοχές Παλαμάς, Φαρκαδόνα, Μεγάλα Καλύβια, Φαλάνη, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης και του Κιλελέρ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες στην Μαγνησία.

Οι ρεπόρτερ της ΕΡΤ βρίσκονται στα σημεία, που επλήγησαν και μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των επικείμενων φαινομένων.

Όπως μεταδίδει η Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη από τη Λάρισα σε 74 σημεία επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τον καθαρισμό ποταμών και την αποκατάσταση αναχωμάτων, για τον καθαρισμό ποταμών και υδατορεμάτων με την απομάκρυνση φερτών υλικών.

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου στον Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά βυθιίστηκαν κυριολεκτικά κάτω από το νερό μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Όπως μεταδίδει ο Βασίλης Σιώμος από τον Βλοχό Καρδίτσας τα μηχανήματα του δήμου απομακρύνουν διαρκώς τα φερτά υλικά, ενώ η ανησυχία των κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλη καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν αγώνα, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους, για να επιστρέψουν σε αυτά και να μπορέσουν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα.

Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση διαρκείας, στην οποία έχουν επιστρατευτεί όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα και προσωπικό σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, σε σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα αλλά και δυνατότητα πρόσβασης.

Η ίδια εικόνα και στον Βόλο, όπου, όπως μεταδίδει η Φρόσω Παύλου οι κάτοικοι παρακολουθούν τις εργασίες και δεν σταματούν να αγωνιούν καθώς βλέπουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η καθαριότητα και η απομάκρυνση της λάσπης των χωμάτων των φερτών υλικών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Επί ποδός ο στρατός

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς στην περιοχή θα σταλούν μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.

Συγκεκριμένα επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.
Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Θήβα, όπου ένα παιδάκι μόλις 1,5 έτους έχασε τη ζωή του κάτω από μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία που οδήγησε στον τραυματισμό ενός άνδρα. Δέχθηκε βολίδα την ώρα που...

ΕΛΛΑΔΑ

Aναστάτωση προκλήθηκε χθες (04/05), Μεγάλο Σάββατο, πριν από την Ανάσταση, σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, όταν ένα πεντάχρονο αγοράκι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Το...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά από κροτίδα τραυματίστηκε ένας 28χρονος στην Καλαμάτα όταν στην προσπάθειά του να την πυροδοτήσει εξερράγη. Το περιστατικό όπως αναφέρει το tharrosnews.gr συνέβη το...