Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Εντατικές οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών – Προβλήματα σε υποδομές και κτίρια (βίντεο)

Τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία, προσπαθούν να επουλώσουν αρχές και κάτοικοι. Στον Βόλο, αγώνας δρόμου για να καθαρίσει η πόλη από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, ενώ πολλές είναι ακόμη οι συνοικίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότηση και το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για πόση. Στα λασπόνερα βυθίστηκαν και χωριά της Καρδίτσας από την υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη.

Στον Βόλο, οι δρόμοι καθαρίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς από τα συνεργεία των ΟΤΑ, υπάρχουν όμως πέριξ της πόλης λιμνάζοντα νερά. Περίπου το 30% της πόλης έχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν για την αποκατάσταση των καταστροφών στο δίκτυο, ενώ όπου είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούνται γεννήτριες. Το νερό σε κάποιες συνοικίες της πόλη και σε χωριά της περιοχής δεν είναι πόσιμο, ενώ το πότε θα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εξαρτάται από τους ελέγχους της ΔΕΥΑΜΒ, όπως είπε ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος. Διανομή εμφιαλωμένου νερού πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου με μέριμνα του Δήμου.

Στην Αγριά, 7 χιλιόμετρα από τον Βόλο, όπου ζουν 5.000 κάτοικοι και δέχτηκε δύο απανωτά χτυπήματα από πλημμυρικά φαινόμενα, υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι, σπασμένοι αγωγοί και αυτοκίνητα που έχουν θαφτεί κάτω από την λάσπη. Στο παραλιακό μέτωπο, φερτά υλικά και πλημμυρισμένα σπίτια συνθέτουν την εικόνα της καταστροφή. Κάτοικοι στο παραλιακό μέτωπο προσπαθούν μόνι τους να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τις αυλές και τους δρόμους, μιας και τα συνεργεία καθαρισμού δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ κατοίκων της Άλλης Μεριάς Βόλου και οδηγών μηχανημάτων που προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν το δρόμο, χωρίς πρώτα να καθαριστεί το ρέμα. Κάτοικοι ξάπλωσαν στα χαλίκια, ενώ κλήθηκε η αστυνομία.

Σε πολλά χωριά του νοτίου Πηλίου, το επαρχιακό οδικό δίκτυο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και οι δρόμοι σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν με αποτέλεσμα χωριά να είναι ακόμα αποκλεισμένα. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες από συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, για αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, που επίσης χτυπήθηκε απανωτά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, τα νερά μπήκαν για δεύτερη φορά μέσα στα σπίτια και κατέστρεψαν ότι είχε μείνει όρθιο από την προηγούμενη πλημμύρα. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνη, με την στάθμη να ξεπερνά το ένα μέτρο. Ο δρόμος έχει κλείσει από τα νερά του ποταμού Σοφαδίτη, που υπερχείλησε. Βλοχός και Μεταμόρφωση που εκκενώθηκαν με την κακοκαιρία Daniel, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού Ενειπέα. Σποραδικά συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις και οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση, αν το νερό ανέβει στους ποταμούς Ενειπέα, Φαρσαλίτη και Σοφαδίτη.

Στην Λάρισα, Αρμένιο και Σωτήριο είναι τα χωριά που πλημμύρισαν για δεύτερη φορά με την κακοκαιρία Elias. Στο Αρμένιο πολλά είναι τα κατεστραμένα σπίτια και οι λάσπες καλύπτουν τους δρόμους. Το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Κάτοικοι που έμειναν άστεγοι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια στο κλειστό γυμναστήριο του χωριού και οι εθελοντές κάνουν έκκληση για δωρεά βασικών ειδών (νερού, φαγητού και ρουχισμού), για τους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και οικοσκευή. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στην εκκλησία του χωριού για να σωθούν από την πλημμύρα. Στο Σωτήριο, τα νερά άρχισαν από χθες να υποχωρούν, αλλά ακόμα υπάρχουν παντού λάσπες. Το χωριό έχει εγκαταληφθεί από τους κατοίκους.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από το νερό σε έκταση 200.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Λάρισας και είναι άγνωστο πότε θα αποστραγγιστούν. Σε πολλές συνοικίες της πόλης, τα υπόγεια πλημμύρισαν ξανά και ξεκίνησε πάλι η απάντληση. Κάτοικοι ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου τους, ζητούν στήριξη για να κρατήσουν στην ζωή, όσα ζώα έχουν απομείνει. Κάνουν έκκληση για παροχή ζωοτροφών, οι οποίες συγκεντρώνονται με την βοήθεια της Περιφέρειας. Την Δευτέρα συνεργεία του ΕΛΓΑ ξεκινούν την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε στην Τουρκία γίνεται...

ΕΛΛΑΔΑ

Δυο αλλοδαποί 34 και 40 ετών συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Νίκαια, από αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της υποδιεύθυνσης Περιπολιών της διεύθυνσης Αστυνομίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που τους ενδιαφέρει κάθε φορά, είναι η κάλπη” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...