Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα

Ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

ΟΑΚΑ: «Θα αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα» λέει η κυβέρνηση – Θα γίνει δεύτερη μελέτη

Αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ στην Καλογρέζα, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα. Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα.

Το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων κλείνουν. Αιτία η στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα. Σε ανακοίνωσή του το ΟΑΚΑ αναφέρει πως ύστερα από εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, αυτές δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/9) στον Ant1 για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε «μπαίνανε βίδες στα σίδερα που έπεφταν, έπεσε ολόκληρο σίδερο που ήτανε τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται ενάμιση τόνος».

Ως εκ τούτου αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στις δύο αυτές εγκαταστάσεις. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης.

«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα της ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, όπως προβλέπονται από τις μελέτες και τις διαδικασίες. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ στον χρόνο τον οποίο απαιτούν οι διαδικασίες, αλλά πάντα με ασφάλεια» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον Αnt1.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί γνώριζε και τα προβλήματα και τις προειδοποιήσεις. Όπως ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, από το 2004 που άφησαν τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «το εγκληματικό σκάνδαλο με το στέγαστρο Καλατράβα αποδεικνύει περίτρανα τους υπεύθυνους για την καταστροφή της πατρίδας μας. Από τον Σημίτη μέχρι το Μητσοτάκη ένας Καλατράβα δρόμος».

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί πολλά προβλήματα στους χιλιάδες αθλητές, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ.

Το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου επηρεάζει άμεσα και τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, καθώς το έχει δηλώσει ως έδρα για τους αγώνες του Europa League. Η πράσινη ΠΑΕ σε ανακοίνωση της σχολιάζει: «Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές. Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχτηκε ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;».

Ο επόμενος εντός έδρας αγώνας του Παναθηναϊκού για το Europa League είναι προγραμματισμένος για τις 26 Οκτωβρίου με αντίπαλο τη Ρεν. Οι πράσινοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της Λεωφόρου, εάν φυσικά το εγκρίνει και η UEFA.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά η ασφάλεια των πολιτών. Από κει και πέρα βέβαια είναι μια πολύ σημαντική περιουσία συνολικά το ΟΑΚΑ, ένα κόσμημα».

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ομοσπονδία ποδηλασίας που καλείται να βρει άλλες εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των αθλητών της. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ, ζητήθηκε η εκκένωση του ποδηλατοδρόμιο, όπου διεξαγόταν έως την Κυριακή το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπριτζ. Χίλια περίπου άτομα που είχαν έρθει από όλη την Ελλάδα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άμεσα.

Σε μελέτη που εκπονήθηκε για τη στατικότητα στις μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΟΑΚΑ, λέγοντας ότι οι κατασκευές δεν ανταποκρίνονται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη λίγο αφότου παραδόθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου Κρήτης ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου. Σημειώνεται ότι ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον 62χρονο αρχαιοφύλακα, μετά από...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται πέντε ανακριτές, ενώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα διεξάγονται οι «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στον Πειραιά για να δει από κοντά αυτή τη σημαντική δράση...