Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στις εργασιακές επάλξεις και τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι στις μεταφορές

Για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα είναι μέρες αργίας και ξεκούρασης. Για ορισμένους, όμως, αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για το προσωπικό των δημοσίων συγκοινωνιών, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να πάψουν να λειτουργούν στη διάρκεια των γιορτών. Οι εργαζόμενοι στα αεροπλάνα, τα τρένα, τα πλοία και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και οι αυτοκινητιστές ταξί, παραμένουν στις επάλξεις όλες αυτές τις μέρες.

Η Δήμητρα Παναγοπούλου, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας αναφέρει: «Από τον πύργο ελέγχου Αθηνών στα 67 μέτρα στον αέρα, σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρές».

Είναι στο πόστο τους, για να ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία τις μέρες των Χριστουγέννων. Ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων, δουλεύει τις αργίες για να ταξιδεύει με ασφάλεια ο κόσμος σε γιορτινούς προορισμούς.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας: «Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο. Πράγα, Ντουμπάι, Βιέννη, Νέα Υόρκη. Ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα. πως θα πάει; αεροπορικώς. Είμαστε εδώ για να φροντίζουμε την ομαλή μετάβαση του 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διακοπή καθημερινά όπως και τις γιορτές».

Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο επάγγελμα, καθώς ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είναι υποχρεωμένος να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο δεδομένων σε πολύ μικρό χρόνο και από την ορθότητα των εκτιμήσεων και τις εντολές που δίνει εξαρτάται η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Η Ελευθερία Στάμου, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε: «Είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε τις αργίες. Είμαστε αρκετά χρόνια στον χώρο αυτό».

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, περνούν τα Χριστούγεννα, μακριά από τις οικογένειες τους, για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.

Η Εύα Κατσιαούνη, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, αναφέρει: «Τα πρώτα χρόνια ήταν πιο δύσκολο γιατί ήμουν Μύκονο και μακριά από τους δικούς μου. Τώρα τουλάχιστον μετά την βάρδια γυρίζω στα παιδιά και τον άντρα μου».

Οι οδηγοί των τρένων, φορώντας εορταστικές γραβάτες, εκτελούν δρομολόγια σε όλη την Ελλάδα, για να μπορούν οι ταξιδιώτες να φθάσουν στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα περάσουν τα Χριστούγεννα, μαζί με συγγενείς και φίλους.

Ο Σταύρος Γιαννακόπουλος, μηχανοδηγός δηλώνει: «Φοράμε κόκκινες γραβάτες».

Αλλά και από θαλάσσης, οι ναυτικοί, μεταφέρουν κόσμο, στις γιορτές, μένοντας για πολλές μέρες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, όπως ο καπετάνιος Κυριάκος Μουζάκης.

Οι εργαζόμενοι, τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, μπορεί να γιορτάζουν μακριά από τις οικογένειες τους, αλλά επιτελούν ύψιστο καθήκον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, η προθεσμία για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυτό ισχύει για τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές. Αν...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συνδικάτο εργαζομένων στον...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του, έπειτα από μια έρευνα που έκανε μια εφημερίδα, η οποία αποκάλυψε ότι αστυνομικοί...

ΕΛΛΑΔΑ

Το νόημα και τους συμβολισμούς της Μεγάλης Τρίτης ανέλυσε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας Κωνσταντίνος Τσίλης με αφορμή το...