Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της Αθήνας για τη φύλαξη των συνόρων και τη χάραξη νόμιμων οδών μετανάστευσης

Με το μεταναστευτικό ζήτημα να αποτελεί μια από τις μείζονες προκλήσεις για τον δυτικό κόσμο, και στον απόηχο της πολιτικής συμφωνίας των «27» της Ευρώπης για τη διαχείριση των ροών και το Άσυλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε σε εκδήλωση του αρμόδιου Υπουργείου την πολιτική της Αθήνας, που εδράζεται αφενός στη φύλαξη των συνόρων, αφετέρου στη χάραξη νόμιμων οδών μετανάστευσης: «Από τη μια, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άλλη τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο σύμφωνο των κρατών- μελών «τομή», ενώ σε αντιπαράσταση με την περίοδο της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, υπογράμμισε ότι δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοικτά σύνορα, αλλά ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στο νόμο και την ευταξία.

«Αποκτούμε πια έναν θεσμοθετημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά και μία νομική αναγνώριση της περίπτωσης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για να προωθούν τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για μια συνεκτική συμφωνία μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ενώ προανήγγειλε τη διάθεση επιπλέον 2 δισ. ευρώ στην Αθήνα για το μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη θα διαθέτει έναν προβλέψιμο εγγυημένο μηχανισμό αλληλεγγύης. […] Κανένα από τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης δεν θα αφεθεί να διαχειριστεί μόνο του τις προκλήσεις της μετανάστευσης […] Θα διατεθούν συνολικά επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό έως το 2027», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων διακινητών και την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης έδωσε η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, η οποία νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ χαιρέτισε την πρόοδο της Αθήνας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Είναι εντυπωσιακό το ταξίδι που έχει κάνει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα. […] Όταν ανέλαβα τις αρμοδιότητές μου, η μετανάστευση θεωρείτο τοξικό θέμα. […] Ξεκινήσαμε από το χάος και καταλήξαμε στην τάξη», δήλωσε η κ. Γιόχανσον.

«Οι λύσεις θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, θα πρέπει να στηρίζονται αφενός στις ευρωπαϊκές αξίες, αφετέρου σε μια στοχευμένη και συμπαγή πολιτική φύλαξης συνόρων και εξωτερικής διάστασης», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Η Ίλβα Γιόχανσον συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η θετική αντανάκλαση των βελτιωμένων ελληνο-τουρκικών σχέσεων στην αποτροπή των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος αναμένεται ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη, με τοπικές βροχές, και στη δυτική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα μικρής διάρκειας καταιγίδες. Σύμφωνα με την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια του Λιμενικού έπεσαν τρεις άτομα στην Καβάλα για κατοχή ναρκωτικών και όπλων. Μετά από έλεγχο στο λιμάνι της Καβάλας βρέθηκε στην κατοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση (1η Μαΐου) του Τζόκερ. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι: 12, 17, 25, 34, 42 και τζόκερ ο...