Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο: Σημαντικό βήμα η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε χθες συνάντηση εργασίας με στελέχη του υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, στην Αθήνα.

Οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, βρέθηκαν για δεύτερη χρονιά στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου, διαπιστώνοντας πως για πρώτη φορά γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
Μια πρωτοβουλία που, όπως επισημάνθηκε, γεφυρώνει το χάσμα για την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο.
Άλλοι άξονες συζήτησης ήταν η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Το υπουργείο είναι ήδη σε φάση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, προανήγγειλε την εγκατάσταση πληροφοριακού ογκολογικού συστήματος σε 12 επιλεγμένα νοσοκομεία, ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και το οποίο σε συνδυασμό με το Μητρώο θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η πορεία των ογκολογικών ασθενών.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο (EU beating Cancer Plan) είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει η χώρα να την αφήσει να πάει χαμένη επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Επανέλαβε την δέσμευση των μελών του Συνδέσμου να συνεχίσουν να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) καινοτόμων θεραπειών και τρόπων για να νικηθεί ο καρκίνος, με στόχο όλοι οι ασθενείς να έχουν γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον υπάλληλο του ΥΠΠΟ, ο οποίος έχει καταγγελθεί για κακοποίηση ανηλίκου. Η υπόθεση είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ σημείωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια 18χρονη δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε βαριά σήμερα στα προάστια της ισραηλινής πόλης Τελ Αβίβ, ανακοίνωσαν διασώστες και η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον τρεις αλλοδαποί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Ιρακινού...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε σήμερα η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τις φθορές σε αστικά λεωφορεία και την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πόλης....