Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα σκόνης από τη Σαχάρα: «Ρύποι φτάνουν στις κυψέλες των πνευμόνων» – Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας της Υγείας

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, η μίξη σκόνης, υγρασίας και ομίχλης καθήλωσε τα αεροπλάνα, ενώ οι θερμοκρασίες σε όλη την επικράτεια έχουν σκαρφαλώσει σε αφύσικα υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν για τη χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.

Το νέο κύμα μάλιστα σύμφωνα με το μοντέλο του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογία του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι προσεγγίζει ακόμη και την Κεντρική Ευρώπη.

Όμως η σκόνη δεν επικάθεται μόνο πάνω στο καπό των οχημάτων. Λόγω της μικρής διαμέτρου εισβάλει στα πνευμόνια. «Λόγω του μικρού μεγέθους σωματίδια, οι ρύποι περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών.. , φτάνουν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο για αυτούς ότι αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες… δημιουργεί διάφορα προβλήματα» επισημαίνει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα.

Οι έχοντες αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τη δραστηριότητα τους, να φορούν μάσκα και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για ενίσχυση της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης εξ ορισμού συνδυάζονται με τους θερμούς νότιους ανέμους που ανεβάζουν ασύμμετρα τη θερμοκρασία. Έτσι, ο Απρίλιος φέτος μπήκε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτό τείνει να γίνει κανονικότητα.

«Όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι θα έχουμε και περιόδους που θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα.. Αυτό που ζούμε τώρα οφείλεται σε μια αύξηση κατά +1,3ο C φανταστείτε πως θα είναι τα πράγματα όταν φθάσουμε στο +2ο  C  ή στο +2,5ο C που είναι αναμενόμενο» σημειώνει ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Η σκόνη από τη Σαχάρα, εκτός από μέταλλα που περιέχει, κατά το ταξίδι της προς βορά εμπλουτίζεται και με άλλους ρύπους, ίσως και παθογόνα.

«Περνώντας επίσης από τις πόλεις της Βόρειας Αφρικής, η αλήθεια είναι ότι μεταφέρουν και προσροφώντας σωματίδια και ρύπους και από εκείνες τις περιοχές. Και ταυτόχρονα υπάρχει μια σχετική ανησυχία …για την μεταφορά παθογόνων οργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον, είναι ένα θέμα αυτό για να κοιτάξουμε» αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η σκόνη θα αποχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, θα επιμείνει όμως περισσότερο στη Κεντρική Ευρώπη.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτικά γυμνάσια για την εξαπόλυση «πυρηνικής αντεπίθεσης», σε αντίδραση για κοινά αεροπορικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων-μελών του για τη περίοδο των εορτών του...

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατρείς φύλακες σε κέντρο κράτησης ανηλίκων συνελήφθησαν κατ’ εντολή εισαγγελέα χθες Δευτέρα στην Ιταλία, καθώς κατηγορούνται πως διέπραξαν σειρά επιθέσεων σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος» που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον...