Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Τρίτσης: 32 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του οραματιστή πολιτικού

Σαν σήμερα το 1992 έφυγε από τη ζωή ο πολιτικός Αντώνης Τρίτσης. Έχουν περάσει 32 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του οραματιστή Αντώνη Τρίτση.

Ως τελευταίο των Μοϊκανών χαρακτήρισε τον πολιτικό ο Γιώργος Λιάνης, πρώην υφυπουργός και δημοσιογράφος, τονίζοντας πως αν ζπύσε σήμερα θα «έλαμπε».

Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Το 1953 μετακόμισε στην Αθήνα και μπήκε στην Αρχιτεκτονική. Τη δεκαετία του ’60 βρέθηκε στην Αμερική, ενώ την δεκαετία του ’70 αγωνίστηκε κατά της Χούντας με κίνδυνο να συλληφθεί. Έφυγε στην Ιταλία, όπου συνέχισε τον αντιδικτατορικό του αγώνα και γύρισε στην Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης.

«Φαινόταν η φλόγα του Αντώνη Τρίτση, μεταξύ άλλων και στον αγώνα του εναντίον της Χούντας», συμπλήρωσε ο Γιώργος Λιάνης.

«Οι μεγαλύτερες πολιτικές που έφερε ο Αντώνης Τρίτσης ήταν οι πολιτικές χωροταξίας και περιβάλλοντος. Κήρυξε τον πόλεμο στα αυθαίρετα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μόνος υπουργός που χειροκροτήθηκε όταν έφυγε, ο κόσμος ήταν στα μπαλκόνια», είπε ο Ηλίας Μπεριάτος, ομότιμος καθηγητής Χωροταξικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού.

Θυελλώδης ήταν η θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ακολούθησε σκληρή κόντρα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τον Αντώνη Τρίτση να θέλει να είναι πιο δίκαιη η κατανομή.

Το 1989 διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και το 1990 έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων, με τη στήριξή του να έρχεται από τη ΝΔ. Ο Αντώνης Τρίτσης αναμετρήθηκε με την Μελίνα Μερκούρη, η οποία υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, και το 1990 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.

Σταθμός στη ζωή του ήταν η Μιμή Ντενίση, με την ηθοποιό να αποκαλύπτει πως δεν ξεπέρασε ποτέ τον χαμό του.

«Ξαφνικά σε παίρνουν και σου λένε «πάει». Τον αγαπούσα πολύ, είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τη ζωή μου», αποκάλυψε η Μιμή Ντενίση.

«Από τον Αντώνη Τρίτση μου έμεινε ότι δεν σταμάταγε ποτέ και ότι πρέπει να μάχεσαι γι’ αυτό που πιστεύεις με οποιοδήποτε κόστος», είπε η Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη, πολεοδόμος και συνεργάτιδα του πολιτικού.

Ο Αντώνης Τρίτσης έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1992.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το έθιμο με τις ιπποδρομίες στο Μεσολόγγι τηρήθηκε για ακόμα μία χρονιά, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Μικροί και μεγάλοι έδειχναν να το απολαμβάνουν…...

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός εντοπίστηκε ένας τουρίστας που έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν χθες όταν ο 54χρονος Γερμανός βρέθηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Mε αφορμή την επερχόμενη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/ τριων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού Πα.Σ.Ο.Νο.Π, θίγει το...

ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα χρόνια μετά την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, που κατήγγειλε την κακοποίησή της από αθλητικό παράγοντα ανοίγοντας τον κύκλο των καταγγελιών των σεξουαλικών κακοποιήσεων,...