Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κύμα αντιδράσεων για τη θανάτωση του χιμπατζή – Τι λέει ο ιδρυτής του Πάρκου

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη αναστάτωση και θυμό που είχαν προκληθεί από τη θανάτωση δύο τζάγκουαρ που είχαν δραπετεύσει ενώ το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ήταν ανοικτό, η είδηση της θανάτωσης ενός χιμπατζή προκαλεί νέο κύμα αντιδράσεων.

Σήμερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό μετά από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το περιστατικό

Οπως ανέφερε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωινό του Σαββάτου «στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό, μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από το χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η Αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωσή του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου. Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αντιδράσεις

Χθες χιλιάδες ήταν τα αρνητικά σχόλια των πολιτών, με τα μηνύματα οργής στα κοινωνικά δίκτυα για τη θανάτωση του άγριου ζώου να καταφέρονται κατά του Αττικού Πάρκου, ενώ η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το Πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.

Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου, Λεσουάρ, ανέφερε ότι το ζώο δραπέτευσε λόγω διαμάχης με άλλα ζώα μέσα στο κλουβί. «Εδώ μιλάμε για ένα ζώο που έφυγε κυνηγημένο από τα άλλα ζώα, σε κατάσταση πανικού, που κατάφερε μάλιστα και βγήκε έξω από τα όρια του Πάρκου. Οι πρώτες αντιδράσεις του προσωπικού ήταν να προσπαθήσουν να το φέρουν πίσω στο χώρο. Επί 15 λεπτά προσπαθούσαν, πριν καταλήξουμε στη θλιβερή και τραγική για εμάς απόφαση της θανάτωσης». Η θανάτωση δε «ήταν επιβεβλημένη, διότι η διαδικασία της νάρκωσης δεν λειτουργεί σε ζώο σε αυτή την κατάσταση πανικού. Ο χιμπατζής διέφυγε περνώντας μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά για να πιάσει, ενώ το ίδιο, βλέποντας ότι το χτύπησαν άνθρωποι, θα στρεφόταν εναντίον τους». Και συμπλήρωσε πως «το χιμπατζή τον έχουμε 15 χρόνια. Κατανοώ τη στενοχώρια των φιλόζωων και όλων, αλλά πρέπει να καταλάβετε και τη δική μας στενοχώρια. Υπάρχει ομάδα 12 ατόμων που φροντίζει αυτό το ζώο επί 15 χρόνια! Καταλαβαίνετε τι σοκ ήταν για εμάς αυτή η τελική απόφαση. Δεν υπήρχε, όμως, άλλος τρόπος».

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας» λένε οι υπεύθυνοι

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσέρ, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου και την απόδραση του χιμπατζή.

«Όπως και πολλά άλλα είδη, το συγκεκριμένο ζώο, η κατάστασή του στη φύση είναι απειλούμενη, δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, σε ό,τι αφορά στη διαφυγή ενός ζώου. Εάν μπορέσει κανείς και ναρκώσει ή περιορίσει με ασφάλεια το ζώο, η πρώτη και επιβαλλομένη λύση είναι αυτή. Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δεν έχεις άλλη επιλογή. Το ζώο αυτό ήταν εκτός του ζωολογικού πάρκου. Υπήρξε μια επιχείρηση να το οδηγήσουμε ξανά στο ζωολογικό πάρκο. Πέρασε απ΄ το πάρκινγκ και ακολούθησε την περίφραξη του πάρκου. Διερευνούμε αυτή τη στιγμή το πώς βγήκε, αυτά τα ζώα είναι 15 χρόνια μέσα στο πάρκο, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Έγινε εκείνη τη μέρα μία μεγάλη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, και με κάποιον τρόπο βγήκε εκτός χώρου. Πέρασε σε ένα σημείο τα ηλεκτροφόρα καλώδια, μέσα στον πανικό του δεν αντέδρασε στην ηλεκτρική περίφραξη και πέρασε εκτός του χώρου», ανέφερε αρχικά.

Όσο αφορά στο αναισθητικό ο κ. Λεσέρ επεσήμανε πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση»,

»Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα εδώ είναι με διεθνείς προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο που να έχει έρθει από τη φύση. Όλα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πάρκα, και ειδικά οι χιμπατζήδες, είναι 4ης, 5ης και 10ης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε πάρκα. Δεν είναι σε αιχμαλωσία, υπάρχουν συνθήκες διαβίωσης, περιπ0οίησης, διατροφής, που είναι διεθνώς εγκεκριμένες. Περιμένουμε κλιμάκιο για να ελεγχθούν οι συνθήκες».

Η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου, τοποθετήθηκε για το περιστατικό.

«Όταν έχεις να κάνεις με ένα άγριο ζώο, μέσα στα αυτοκίνητα έχουμε και πυροσβεστήρες για παν ενδεχόμενο. Εάν σου επιτεθεί το ζώο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για να το «σπρώξεις», προφανώς και δεν κυνηγάμε τα ζώα με πυροσβεστήρες. Το ζώο έφυγε από μία γωνία της περίφραξης. Το σημείο ήταν περιφραγμένο είχε 3 σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια, ωστόσο και αυτά

«Όποιος έχει πάει στο πάρκο και έχει κοιτάξει τα ζώα στα μάτια μπορεί να δει πόσο θλιμμένα και δυστυχισμένα είναι. Ο χιμπατζής είναι το πιο συγγενικό είδος του ανθρώπου. Ζουν σε ένα πολύ μικρό περιβάλλον, γι’ αυτό το ζώο ήθελε να φύγει. Το πάρκο, η εξουδετέρωση, είναι λέξεις που τις χρησιμοποιούμε για να βαφτίζουμε την αλήθεια και την κάνουμε πιο όμορφη», τόνισε.

«Αν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν φιλοζωικά αισθήματα, μπορούμε να τα πάμε στα καταφύγια με τα αδέσποτα ζώα και όχι να βλέπουν την άγρια ζωή πίσω από μία γυάλα. Άλλο πράγμα τα ζώα συντροφιάς και άλλο τα άγρια ζώα», είπε σχετικά.

«Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα. Όλα τα μέτρα που παίρνουμε δεν θα φτιάχνουμε μόνοι μας, υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές. Ο χιμπατζής ήταν πολύ φιλικός τόσα χρόνια, αλλά το είδος έχει 4 φορές τη δύναμη ενός ανθρώπου» , κατέληξε ο κ. Λεσέρ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη 1.30μμ στα πλαίσια απόφασης του σωματείου εργαζομένων που στηρίζει και η ΕΙΝΑΠ, με...

ΔΙΕΘΝΗ

Κέιτ Μίντλετον: Βίντεο από την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον φέρνει στη δημοσιότητα η The Sun. Το στιγμιότυπο τράβηξε πολίτης που βρισκόταν κοντά...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Με τις νέες διατάξεις οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα...

ΕΛΛΑΔΑ

Απανθρακωμένα ανασύρθηκαν δύο άτομα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οίκημα και οικία στη Λακωνία και τη Ροδόπη αντίστοιχα. Χθες τα μεσάνυχτα...