Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι έτοιμος να κάνει στην Ταϊβάν ό,τι και ο Πούτιν στην Ουκρανία

Eίκοσι- τέσσερις ώρες χρειάστηκε η Κίνα για να περάσει από τις προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο στις εκκλήσεις για υπομονή, καθώς το Πεκίνο προσπαθούσε να διατυπώσει μια συνεκτική θέση- επίσημη απάντηση στο ταξίδι της Nάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν, σημειώνει ο Bloomberg.

Πριν της επίσκεψης Πελόζι, πρώτης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Ταιβάν εδώ και 25 χρόνια, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποιούσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές τόνιζαν ότι «θα δημιουργούσε μια διπλωματική πυριτιδαποθήκη».

Ωστόσο, αφού η Πελόζι προσγειώθηκε με ασφάλεια, έμεινε τη νύχτα στην Ταϊπέι και χαιρέτισε τους δεσμούς ΗΠΑ-Ταϊβάν σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ο τόνος της Κίνας άλλαξε από τον πολεμικό σε αμυντικό.

Σε μια ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ ζήτησε από το κοινό να δώσει περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει τις απειλές για τιμωρία των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

«Θα κάνουμε ό,τι έχουμε πει», είπε. «Λοιπόν, παρακαλώ, κάντε λίγη υπομονή για αυτό».

Η αποτυχία του Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει εκ των προτέρων την επίσκεψη της Πελόζι απογοήτευσε μερικούς από τους πιο σκληροπυρηνικούς της Κίνας. Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να «εκτροχιάσει» τις ΗΠΑ, σημειώνει το αμερικανικό μέσο και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως παρά την πολεμική ρητορική, ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.

“Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ενδεχομένως να είναι άλλο θέμα” συνοψίζει μεταξύ άλλων ο Bloomeberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Υπηρετώντας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στη στρατιωτική δομή του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Γαλλίας, ο 34χρονος Σιλβέν Σεβάλ, επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών που βρίσκονται...

ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid που ώθησαν τις αρχές να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις και τις σιδηροδρομικές...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας την αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο προέβη σε προκλητικές δηλώσεις αναφέροντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Καταθέσεις, ύψους 189 δισ. ευρώ, «μετρούν» στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2022 οι συστημικές τράπεζες, με το 72% να αφορά σε χρήματα ιδιωτών...