Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Πώς η πανδημία άλλαξε την αντίληψή μας για τον χρόνο

Η αναστάτωση της καθημερινότητάς μας που έφερε η πανδημία της Covid-19, φαίνεται να διαστρέβλωσε την αντίληψη μας για τον χρόνο. Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να θυμηθούν τι μέρα είναι, ή νιώθουν ότι οι ώρες περνούν πιο αργά ή πιο γρήγορα, δυόμιση χρόνια από την αρχή της πανδημίας.

Σε προηγούμενες μελέτες, αυτές οι στρεβλώσεις έχουν συσχετιστεί με επίμονα αρνητικά ψυχικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, γεγονός που τις καθιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί με έγκαιρες παρεμβάσεις, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine (UCI).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy», καταγράφει πόσο συχνή ήταν η εμπειρία αυτή κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι δευτερεύουσες πιέσεις όπως η καθημερινή έκθεση στις ειδήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, το κλείσιμο των σχολείων, τα λόκνταουν και οι οικονομικές δυσκολίες, ήταν προγνωστικοί παράγοντες για την διαστρέβλωση της αντίληψης του χρόνου.

«Η συνέχεια μεταξύ των εμπειριών του παρελθόντος, της παρούσας ζωής και των μελλοντικών ελπίδων, είναι κρίσιμη για την ευημερία του ατόμου και η διαταραχή αυτής της συνέργειας παρουσιάζει προκλήσεις για την ψυχική υγεία», δήλωσε η Άλισον Χόλμαν, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο UCI.

«Καταφέραμε να το μετρήσουμε αυτό σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών οι οποίοι βίωναν ένα παρατεταμένο συλλογικό τραύμα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Υπάρχουν σχετικά νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν μια πιο ισορροπημένη αίσθηση του χρόνου, αλλά αν δεν ξέρουμε ποιος έχει ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες, δεν μπορούμε να παράσχουμε αυτή την υποστήριξη», τόνισε.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις απαντήσεις σχετικά με τη διαστρεβλωμένη αντίληψη του χρόνου και άλλες εμπειρίες που σχετίζονται με την πανδημία, που έδωσαν οι 5.661 συμμετέχοντες. Οι έρευνες διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των περιόδων 18 Μαρτίου-18 Απριλίου 2020 και 26 Σεπτεμβρίου-26 Οκτωβρίου 2020. Στις έρευνες συμμετείχαν εθελοντές που είχαν απαντήσει σε μια έρευνα για την ψυχική και σωματική υγεία, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Δεδομένου ότι οι στρεβλώσεις στην αντίληψη του χρόνου αποτελούν παράγοντα κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, τα ευρήματά μας έχουν πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τώρα εξετάζουμε τη μοναξιά και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, 18 μήνες μετά την πανδημία», δήλωσε η Χόλμαν.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς αυτές οι κοινές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας λειτουργούν μαζί, ώστε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα», κατέληξε η Χόλμαν.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, για τρία χρόνια, POS...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από την Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και...

ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώσεις 780 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σήμερα και αύριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οικολογικά...