Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αμαζόνιος: Οι χειρότερος Αύγουστος των τελευταίων 12 ετών για τις πυρκαγιές

Τον χειρότερο Αύγουστο από το 2010, έζησε το βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου, καθώς καταγράφηκε αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά 18% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς συμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) εντόπισαν 33.116 εστίες πυρκαγιών στην Αμαζονία τον περασμένο μήνα, έναντι 28.060 τον Αύγουστο του 2021.

Μόνο την 22η Αυγούστου, εντοπίστηκαν όχι λιγότερες από 3.348 εστίες· πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε ημερήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο από τη 10η Αυγούστου 2019, τη λεγόμενη «ημέρα της φωτιάς», όταν βραζιλιάνοι αγρότες είχαν επιδοθεί σε ευρεία καύση για τον καθαρισμό χωραφιών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, το INPE εντόπισε συνολικά 46.022 εστίες φωτιάς. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο μήνα, είχαν να εντοπιστούν τόσες εστίες πυρκαγιάς δώδεκα χρόνια (το 2010 είχαν εντοπιστεί 45.018).

Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι τέσσερις χειρότεροι αριθμοί για τον συγκεκριμένο μήνα αντιστοιχούν στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ό οποίος διεκδικεί νέα θητεία στο αξίωμα τον Οκτώβριο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έχει επίσης φθάσει στην κορύφωσή της στη Βραζιλία, με 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα να αποψιλώνονται μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που σάρωσαν χθες Τετάρτη την πόλη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, όπως μετέδωσε το...

ΔΙΕΘΝΗ

Μόλις πριν πέντε ημέρες, η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Αρχή (KAN) αποκάλυψε το σχέδιο του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκδίωξαν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές από τον καταυλισμό που είχαν στήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια...

ΔΙΕΘΝΗ

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα (16/5) ότι κατέσχεσε ποσότητα μεθαμφεταμίνης βάρους 1,8 τόνων, την οποία ένα από τα φοβερότερα μεξικανικά καρτέλ, το καρτέλ Σιναλόα,...