Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν πλαστική μεμβράνη που μπορεί να σκοτώσει ιούς όπως ο κορονοϊός

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια πλαστική μεμβράνη που σκοτώνει ιούς και θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την εξάπλωση των μικροβίων- όπως ο κορονοϊός- στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα περίθαλψης.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ δήλωσε ότι η πλαστική μεμβράνη είναι φθηνή και θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε προστατευτικό εξοπλισμό. Η μεμβράνη αντιδρά στο φως και απελευθερώνει χημικές ουσίες που σκοτώνουν τον ιό. Όπως αναφέρει το BBC, η μελέτη έδειξε ότι η πλαστική μεμβράνη μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ιούς, ακόμη και αυτούς που επιβιώνουν στα ρούχα και τις επιφάνειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για έως και 72 ώρες σε ορισμένες επιφάνειες, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με άλλους, πιο ανθεκτικούς ιούς. Ο νοροϊός (norovirus) για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για δύο εβδομάδες μέχρι να βρει τον επόμενο στόχο του.

Η ομάδα χημικών και ιολόγων του πανεπιστημίου μελέτησε διάφορα υλικά που μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων από μολυσμένες επιφάνειες. Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν ένα υλικό εχθρικό για έναν ιό. Ο χαλκός έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά δεν είναι πολύ εύκαμπτος. Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λεπτά φύλλα πλαστικού που περιείχαν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Αυτά αντιδρούν με το υπεριώδες φως – ακόμη και με τη μικροσκοπική ποσότητα που απελευθερώνεται από έναν λαμπτήρα φθορισμού – για να απελευθερώσουν μόρια που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (Reactive oxygen species (ROS).

Τα νανοσωματίδια αντιδρούν με το γενετικό υλικό του ιού, τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στο ανθρώπινο σώμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας νεκρός και άχρηστος ιός.

«Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται κάτι τέτοιο», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Μιλς, από το τμήμα χημείας του πανεπιστημίου.

«Η μεμβράνη αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει πολλές από τις πλαστικές μεμβράνες μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, καθώς μπορεί να αυτο-αποστειρώνεται χωρίς επιπλέον κόστος», επισήμανε.

(QUB)

Οι ερευνητές δοκίμασαν το υλικό στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τέσσερις τύπους ιών: δύο της γρίπης, τον ιό της Covid-19 και ενός ιού πικόρνα. Περίπου ένα εκατομμύριο σωματίδια των ιών τοποθετήθηκαν στην πλαστική μεμβράνη. Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την ποσότητα του ιού που θα χρειαζόταν για να πυροδοτήσει μια λοίμωξη.

«Από το ένα εκατομμύριο ιούς φτάνει στο μηδέν και μπορούμε να δούμε αποτέλεσμα σε λιγότερο από μία ώρα και μέγιστο θάνατο σε δύο ώρες», δήλωσε ο Δρ. Κόνορ Μπάμφορντ, από την Ιατρική Σχολή του Queen’s.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με την ηλεκτροκίνηση να ανεβαίνει συνεχώς η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα θέμα που αναζητά τη λύση του και προβληματίζει αυτούς που έχουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Θέση για τα κυρίαρχα ζητήματα της περιόδου, πήρε η Ιερά Σύνοδος της Ι­ε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, στην τελευταία συνεδρίασή της την Παρασκευή 7/10-2022....

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ υπέργραψε νομοσχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των PFAS, (υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών) πιο γνωστών ως «αιώνιων χημικών» που επικαλύπτουν...