Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: Οι συγκεντρώσεις, οι ρυθμίσεις και τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Φοιτητές, αντιεμβολιαστές, ψηφοφόροι του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, εργαζόμενοι της οινοποιίας «Μαλαματίνα», πολιτικά κόμματα, φορείς, εργατικά συνδικάτα. «Πονοκέφαλο» προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. εν όψει ΔΕΘ τα καλέσματα για συγκεντρώσεις από ομάδες ατόμων με διαφορετικό ιδεολογικό περίβλημα.

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας θα επικεντρωθεί στην αποφυγή… επικίνδυνων και… δυσάρεστων συναντήσεων, καθώς αρκετές από τις κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες σε ίδιες τοποθεσίες και σημεία, με ορατό τον κίνδυνο αντιπαραθέσεων.

Περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί, εναέριο «δίχτυ» προστασίας με ελικόπτερα και drones και απαγορεύσεις κυκλοφορίας αναμένεται να συνθέσουν, μεταξύ άλλων, το «μίγμα» των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. που αποφασίστηκαν μετά από διαδοχικές συσκέψεις.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τριπλού «παραλληλόγραμμου» ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Για αυτόν το σκοπό αναμένεται να διατεθούν συνολικά 60 διμοιρίες των ΜΑΤ. Στα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» σημεία θα υπάρχουν φραγμοί αποκλεισμού με αστυνομικές κλούβες και Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα διαρκείς θα είναι οι περιπολίες από άνδρες της ΟΠΚΕ, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ. Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου επικρατεί ένταση λόγω του «ποδαρικού» της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΕΚΠΑ. Αντίστοιχα αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και σε καταλήψεις της συμπρωτεύουσας, στο τουρκικό προξενείο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Από αέρος ελικόπτερα και drones θα μεταδίδουν εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ «παρατηρητές»-αστυνομικοί θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες στα «επίμαχα» σημεία. Στους δρόμους διέλευσης των επισήμων θα πραγματοποιούνται αυτοψίες-«αποστειρώσεις», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης. Υπό το φόβο ότι μπορεί να μετατραπούν σε… πολεμοφόδια και… οδοφράγματα υλικά οικοδομών και κάδοι απορριμμάτων, αναμένεται να απομακρυνθούν από τα σημεία συγκεντρώσεων. Το σχέδιο προβλέπει και την «επιστράτευση» πυροτεχνουργών, αλλά και αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών. Μεγάλο βάρος θα δοθεί και στο πληροφοριακό δίκτυο της Αστυνομίας, με τη συνδρομή της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ θα υπάρξει «σερφάρισμα» έρευνας σε Διαδίκτυο για τυχόν «αιφνιδιαστικά» καλέσματα.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Σε κάθε περίπτωση, πληθώρα κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις για αύριο.

Eνδεικτικά, στις 8.30 το πρωί συγκέντρωση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Στις 6 μ.μ. καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ για την ίδια ώρα κάλεσμα πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρο.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου απευθύνουν και τα Σώματα Ασφαλείας.
Μία ώρα νωρίτερα, είναι προγραμματισμένο διαδικτυακό κάλεσμα, στον Λευκό Πύργο, από άτομα που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς.

Τέλος στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, από το Εθνικό Κόμμα “Έλληνες”.
Σημειώνεται πως προσυγκεντρώσεις θα υπάρξουν από τις 5 το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ αλλά και της διεξαγωγής του διήμερου συνεδρίου “The 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit”, έχουν τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα ισχύουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Ενδεικτικά, απαγορεύεται η στάσης και στάθμευση στη Λεωφόρο Στρατού και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, όπως επίσης στις Λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου.
Το μέτρο της απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης επεκτείνεται από αύριο το πρωί στις οδούς Αγγελάκη και σε τμήματα των οδών Εθν. Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Γρ. Λαμπράκη, Αρμενοπούλου, Ν. Γερμανού, Μ. Ανδρόνικου και Ιασωνίδου.

Από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους εξής δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου), ενώ τροχονόμοι θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή οδηγούναι σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και τη δολοφονία Λυγγερίδη, ενώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έγινε στην Αθήνα αναφέρθηκαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Σε ερώτηση σχετικά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοένα και νέα στοιχεία προκύπτουν απο την πολυσέλιδη δικογραφία στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και τη δολοφονία Λυγγερίδη. Τα χρήματα που κέρδιζαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα με έναν 31χρονο να χάνει τη ζωή του και έναν 25χρονο να τραυματίζεται σε τροχαίο δυστύχημα. Σύμφωνα...