Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Πόσο πλούσιος είναι – Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γύρω από το βασιλικό παλάτι του Μπάκιγχαμ και τις άλλες ιδιοκτησίες του οίκου των Ουίνδσορ έχει στηθεί ένας χορός δισεκατομμυρίων, που ζαλίζει. Αποτιμώντας τα σε δολάρια, το περιοδικό των κροίσων, «Forbes», και η οικονομική ιστοσελίδα gobankingrates.com υπολογίζουν την ατομική περιουσία του βασιλιά Καρόλου σε 500-600 εκατ. δολάρια και το σύνολο της βασιλικής περιουσίας που περνά υπό τη διαχείρισή του σε 28-42 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το «Forbes», o νέος μονάρχης του Ηνωμένου βασιλείου κληρονόμησε ατομικά μεγάλες εκτάσεις γης, βασιλικά κτήματα, σπάνια κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής (Ρέμπραντ, Καραβάτζιο, Ντα Βίντσι) και άλλα περιουσιακά στοιχεία -κάποια από αυτά πολλών αιώνων- από τη μητέρα του, Ελισάβετ Β’. Επίσης, τώρα επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 42 δισ. δολαρίων που φυλάσσονται σε καταπίστευμα για το βασίλειο. Επιπλέον η βασιλική περιουσία περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια και λίρες σε επενδύσεις, άλλα πλούσια παλάτια, λαμπερά κοσμήματα και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης, που στην πραγματικότητα δεν θα του ανήκουν ποτέ.

Η διαθήκη της Ελισάβετ αναμένεται να σφραγιστεί για τουλάχιστον 90 χρόνια, οπότε η ακριβής κατανομή των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα είναι γνωστή για γενιές. Αλλά ως πρωτότοκος, ο Κάρολος, κληρονόμησε τα ιδιωτικά κτήματα της βασίλισσας -το πολυαγαπημένο της κάστρο στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπου πέθανε, καθώς και το Σάντριγχαμ στην Ανατολική Αγγλία, όπου βρίσκεται η φάρμα καθαρόαιμων αλόγων, γνωστή ως Royal Studs. Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται επίσης να κληρονομήσει την τεράστια ιδιωτική συλλογή της από κοσμήματα, έργα τέχνης, σπάνια γραμματόσημα και τυχόν προσωπικές επενδύσεις. Συνολικά, το «Forbes» εκτιμά ότι αυτά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια. Το εξοργιστικό ειδικά αυτή τη δύσκολη κοινωνικά περίοδο είναι ότι ο Κάρολος δεν θα πληρώσει ούτε ένα σελίνι φόρο κληρονομιάς, χάρη σε μια συμφωνία του 1993 με τη βρετανική κυβέρνηση, που απαλλάσσει τις μεταβιβάσεις περιουσίας από τον έναν ηγεμόνα στον άλλον.

Ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος ξεκίνησε διάφορα εγχειρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Μέσω του Φιλανθρωπικού του Ιδρύματος (Charitable Foundation – το οποίο επίσης κληρονομεί ο Ουίλιαμ), ο Κάρολος είχε στην ιδιοκτησία του το μεγαλύτερο brand βιολογικών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ένα καταφύγιο στη φύση και ένα κέντρο χειροτεχνίας στη ρουμανική Τρανσυλβανία.

Σύμφωνα με το «Forbes», το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο που επιβλέπει ex officio ο Κάρολος -χωρίς να του ανήκει- είναι το Crown Estate, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 17,5 δισ. δολαρίων. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνουν τη Regent Street, τον κυριότερο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, τον ιππόδρομο Ascot Racecourse (αγαπημένο της βασίλισσας) και σχεδόν ολόκληρο τον θαλάσσιο βυθό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολα τα καθαρά κέρδη του Crown Estate -361 εκατ. δολάρια για το έτος χρήσης του 2021- πηγαίνουν στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ομως και η βασιλική οικογένεια λαμβάνει μερίδιο. Συγκεκριμένα, λαμβάνει ένα επίδομα από το υπουργείο Οικονομικών, γνωστό ως «Sovereign Grant», ίσο με το 25% του καθαρού κέρδους για το οικονομικό έτος δύο προηγούμενων ετών. Το 2022, το Sovereign Grant ανήλθε σε 99,6 εκατ. δολάρια, με βάση τα καθαρά κέρδη του Crown Estate κατά το έτος χρήσης 2019 – 2020.

Ωστόσο, αυτό το τεράστιο ποσό δεν πηγαίνει απευθείας στον Κάρολο. Ενα ποσοστό 10% του καθαρού κέρδους -39,8 δισ. δολάρια για το 2022- προορίζεται για τη συντήρηση του Μπάκιγχαμ και ένα επιπλέον 15% χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ετήσιων ταξιδιών της βασιλικής οικογένειας, των επίσημων εκδηλώσεων και τη μισθοδοσία. Και αυτοί οι λογαριασμοί αυξάνονται γρήγορα, τροφοδοτώντας το -μειοψηφικό, αλλά υπαρκτό- αντιμοναρχικό ρεύμα στη χώρα.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΩΝ

*Bασίλισσα Ελισάβετ Β΄ (ως το θάνατό της): 600 εκατ. δολάρια

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις της σε κοσμήματα και έργα τέχνης, καθώς και οι δύο ιδιωτικές της κατοικίες, το Σάντριγχαμ και το παλάτι του Μπαλμόραλ. Ως μονάρχης διαχειριζόταν επίσης περιουσιακά στοιχεία 28 δισ. δολαρίων, που ανήκουν στο κύριο χαρτοφυλάκιο Crown Estate μαζί με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το δουκάτο του Λάνκαστερ, το δουκάτο της Κορνουάλης, το ανάκτορο του Κένσινγκτον και το Crown Estate της Σκωτίας.

*Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: 600 εκατ. δολάρια

Η ατομική του περιουσία εκτιμάται σε 600 εκατ. δολάρια. Ως τώρα είχε ατομικά εισοδήματα 20-30 εκατ. δολαρίων το χρόνο από εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών στρεμμάτων του δουκάτου της Κορνουάλης, τα οποία κληροδότησε στον Ουίλιαμ.

*Βασιλική σύζυγος, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: 5 εκατ. δολάρια

Σύζυγος του Καρόλου από το 2005, φρόντισε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη από το παλάτι. Ωστόσο απολαμβάνει κι αυτή τα οφέλη της βασιλικής χορηγίας, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

*Πρίγκιπας Ουίλιαμ: 100 εκατ. δολάρια

Στα 100 εκατ. δολάρια εκτιμάται η προσωπική περιουσία του διαδόχου του θρόνου. Τα 12,3 εκατ. τα κληρονόμησε από τη μητέρα του Νταϊάνα το 2012, όταν έκλεισε τα 30. Εργάστηκε κάποιο διάστημα ως πιλότος ελικοπτέρου στην East Anglia Air Ambulance, αλλά το μισθό του τον δώρισε σε φιλανθρωπίες. Τώρα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα αποκτήσει στην Κορνουάλη ένα συγκρότημα με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

*Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον: 10 εκατ. δολάρια

Τα 10 εκατομμύρια δολάρια του ατομικού της πορτοφολιού της πριγκίπισσας της Ουαλίας προέρχονται από την επιχείρηση μόδας των γονιών της.

*Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: 60 εκατ. δολάρια

Το ποσό προέρχεται κυρίως από τις επικερδείς συμφωνίες που υπέγραψε το -παραιτημένο από τα βασιλικά καθήκοντα- ζευγάρι στην Αμερική με το Netflix και το Spotify. Στα 30 του ο Χάρι κληρονόμησε επίσης 12,3 εκατ. δολάρια από την Νταϊάνα. Τον καιρό του γάμου τους το 2018, η περιουσία της Μέγκαν ήταν 5 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοίνωση έκανε το Στέιτ Ντιπαρτμνετ μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επιμένει μέσω του γραφείου Τύπου της, ότι έχει «το δικαίωμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα με την κατηγορία ό,τι επιχείρησε να εξάγει λαθραία διάφορες δηλητηριώδεις αράχνες και σκορπιούς. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης...

ΔΙΕΘΝΗ

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ακύρωσαν ξαφνικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο i24NEWS, τη Δευτέρα. Αυτή η κίνηση έγινε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ενώ το Ισραήλ τιμά σήμερα την Ημέρα Μνήμης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας είναι...