Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ αντιδράσεων για την πρόκληση των Τούρκων που επί ώρες απαγόρευαν την αποβίβαση στον Απ. Τζιτζικώστα

Την εικόνα ενός κράτους που ακολουθεί παρακρατικές, αντι-ευρωπαϊκές και αντι-φιλελεύθερες πρακτικές εκπέμπει η Τουρκία μετά τον απαράδεκτο περιορισμό και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας. Όταν είμαστε σε αποστολή στο Εξωτερικό εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιοδήποτε Έλληνα γιατί για εμένα η αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που την χωρίζουν με την ΕΕ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά τις αβάσιμες αιτιάσεις περί συνωνυμίας με άτομο που συμπεριλαμβάνεται στις κόκκινες λίστες της Άγκυρας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του και επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος και τον Νίκο Δένδια στην Ελλάδα.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Για λυπηρές προκλήσεις έκανε λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης από την Κωνσταντινούπολη, με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να μιλά για απαράδεκτη ενέργεια και να δέχεται κριτική από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Σφοδρή η αντίδραση από την Ευρώπη, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ενώ επρόκειτο να προεδρεύσει στην Ευρω-μεσογειακή Σύνοδο στη Σμύρνη.

«Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ΑRLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης», τόνισε ο Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ.

«Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία έθεσε χθες υπό κράτηση και απαγόρευσε την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Το ΕΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση», σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter το ΕΛΚ.

Μετά την Μαρία Σπυράκη, και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει λόγω για ακραίες προκλήσεις και ρωτά την Κομισιόν:

«Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θετικό εμφανίζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Λιβύης, λίγες ημέρες μετά τη σχετική δήλωση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της αφρικανικής χώρας.

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει να καταγγέλλει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Θα ήταν το ίδιο σαν η Ελλάδα να υπέγραφε μία συμφωνία με την Τυνησία αγνοώντας ότι η Σικελία και η Μάλτα είναι στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», ο Νίκος Δένδιας.

Τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας αναμένεται να διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα (25/4) ότι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και έκανε έκκληση για αυστηροποίηση...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, ήρθε η ώρα να...

ΔΙΕΘΝΗ

Η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ενημέρωσε χθες Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης...