Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο χορηγείται για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο μεταγγίστηκε σε ανθρώπους στην πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν «τεχνητό αίμα» σε ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τις δυο κουταλιές για να δουν πώς το συγκεκριμένο αίμα αποδίδει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η μελέτη επικεντρώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Η κλινική δοκιμή RESTORE, όπως ονομάζεται, διεξάγεται από επιστήμονες των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφόρων πανεπιστημίων. Στη μελέτη αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 10 υγιείς εθελοντές. Όλοι τους θα λάβουν δύο μίνι-μεταγγίσεις, με διαφορά τεσσάρων μηνών και με τυχαία σειρά, των εργαστηριακά καλλιεργημένων κυττάρων αίματος και των τυπικών κυττάρων, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο δότη. Δύο συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει τα εργαστηριακά κύτταρα αίματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες.

(NHSBT)

Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και από μια αρχική δεξαμενή περίπου μισού εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων προκύπτουν 50 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά φιλτράρονται για να ληφθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια που βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης για μεταμόσχευση.

Στα δύο πρώτα άτομα που λαμβάνουν μέρος στη δοκιμή, θα χορηγηθούν δυο δόσεις των 5-10ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών – μία από κανονικό αίμα και μία από αίμα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Το αίμα έχει επισημανθεί με μια ραδιενεργή ουσία, που χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να δουν πόσες μέρες παραμένει στο ανθρώπινο σώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρκούν φυσιολογικά για περίπου 120 ημέρες πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν. Μια τυπική μετάγγιση περιέχει μείγμα από νεαρά και ηλικιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, επομένως, το εργαστηριακό αίμα που είναι φρεσκοφτιαγμένο, θα μπορούσε να διαρκέσει για τουλάχιστον 120 ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η αιμοδοσία κοστίζει στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) περίπου 130 λίρες. Η καλλιέργεια αίματος θα κοστίσει πολύ περισσότερο, αν και η ομάδα δεν έχει πει πόσο.

Μια άλλη πρόκληση είναι ότι τα συλλεγόμενα βλαστοκύτταρα τελικά εξαντλούνται, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να αναπτυχθεί. Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να παραχθούν οι ποσότητες που θα απαιτούνται κλινικά.

«Αυτή η παγκοσμίως πρωτοποριακή έρευνα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση αίματος σε άτομα με παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία», δήλωσε ο δρ Φαρούχ Σα, ιατρικός διευθυντής μεταγγίσεων στο NHS Blood and Transplant.

ΠΗΓΗ: BBC, Gizmodo

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της για οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη στήριξη των νοικοκυριών – ιδίως των πιο ευάλωτων – έναντι του αυξημένου...

ΕΛΛΑΔΑ

Το πώς έκλεψαν την άτυχη 21χρονη Έμμα ενώ χαροπάλευε στην άσφαλτο, στο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη που έχει καθηλώσει την κοινή γνώμη, εξήγησε στην ΕΡΤ...

ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πιο μακρινή μέχρι σήμερα ανίχνευση μαύρης τρύπας που «καταπίνει» ένα κοντινό άστρο, σε απόσταση περίπου 8,5...