Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2024 οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης θα παρακολουθούν υποχρεωτικά μάθημα για την κλιματική κρίση

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά ένα μάθημα για την κλιματική κρίση, αφού το εκπαιδευτικό ίδρυμα συμφώνησε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ακτιβιστών που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Σε μια κίνηση που θεωρείται παγκόσμια πρωτοτυπία, το συγκεκριμένο μάθημα θα το παρακολουθήσουν οι 14.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα κλίματος για τους 6.000 εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από την επταήμερη κατάληψη που πραγματοποίησε ομάδα της οργάνωσης κατά των ορυκτών καυσίμων, End Fossil Barcelona.

«Η αναγνώριση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στο πρότυπο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», δήλωσε ο Φεντερίκο Ντεμάρια, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ένας από τους 200 που υποστήριξαν τα αιτήματα των φοιτητών.

«Το έναυσμα ήταν η φοιτητική κατάληψη, αλλά δείχνει μια γενική πολιτισμική αλλαγή. Πριν από δέκα ή 15 χρόνια το πανεπιστήμιο θα έστελνε την αστυνομία. Τώρα όμως δεν μπορείς να τους διώξεις γιατί ξέρεις ότι έχουν δίκιο και η κοινωνία τους υποστηρίζει».

«Δεν είναι απλώς ένα ακόμη μάθημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε η Λουτσία Μιουνόζ Σουέιρο, ακτιβίστρια της End Fossil και διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο. «Συνδυάζει τις κοινωνικές και οικολογικές πτυχές της κρίσης, οι οποίες είναι αλληλένδετες».

Ο φοιτητής και ακτιβιστής Λορέντζο Βελότι δήλωσε ότι απογοητεύτηκε που το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να ικανοποιήσει το άλλο βασικό αίτημα της ομάδας, να απορρίψει τη χρηματοδότηση από την πετρελαϊκή εταιρεία Repsol και άλλες επιχειρήσεις που επωφελούνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών τους οποίους επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό οι ακτιβιστές, θα συνεδριάσει για να συζητήσει το περιεχόμενο του μαθήματος. Ένας από αυτούς είναι και ο Jofre Carnicer, ο οποίος συμμετέχει στη Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Βελότι δήλωσε ότι η End Fossil πρότεινε ονόματα καθηγητών με εδραιωμένη φήμη στον τομέα των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κλιματικής κατάρρευσης και ότι το πανεπιστήμιο συμφώνησε ότι οι υποψήφιοι αυτοί θα αποτελέσουν το 60% της επιτροπής που θα αναλάβει να σχεδιάσει το μάθημα.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «πλήρως δεσμευμένο να εργαστεί για την εξάλειψη των αιτιών της κλιματικής κρίσης και για τον μετριασμό των συνεπειών της».

Η απόφαση για την έναρξη του μαθήματος ελήφθη καθώς η Ιζαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο, η συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, δήλωσε σε ομιλία της ότι πάντα υπήρχε κλιματική αλλαγή και απέρριψε τους ισχυρισμούς για τις επιπτώσεις της ως μέρος κομμουνιστικής συνωμοσίας.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συντελεστές υπολογισμού του ελάχιστου τιμήματος που θα λαμβάνουν το Δημόσιο και οι Δήμοι από την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, προσδιορίζονται με απόφαση του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοένα και νέα στοιχεία προκύπτουν απο την πολυσέλιδη δικογραφία στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και τη δολοφονία Λυγγερίδη. Τα χρήματα που κέρδιζαν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την δήλωση της υποψηφίας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα για το δυστύχημα των Τεμπών σχολιάζει με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο...

ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία» τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι Δυτικοί θα τηρήσουν τις υποσχέσεις...