Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο: Δυσκολίες για το πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας – Ποιοι απειλούνται με κυρώσεις

Με πιο σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα επανέρχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έναντι των φορέων που δεν συμμετέχουν ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενδεικτικό της δυσκολίας που βρίσκει η επιχείρηση «Θερμοστάτης» σε δήμους και φορείς του Δημοσίου είναι το γεγονός πως μόνο για το ρεύμα, κρατικές υπηρεσίες πλήρωναν 600-700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όμως από φέτος που το κόστος έχει ανέβει 50%, πληρώνουν 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ! Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ακόμα και σήμερα, δεν έχουν ορίσει κάποιον αρμόδιο, που θα διασφαλίζει την τήρηση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή έχει γίνει αντιληπτή από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ωστόσο δεν επιβάλλει κυρώσεις. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί λογαριασμοί ρεύματος, που μπορεί ενδεχομένως να έδειχναν ότι υπηρεσίες έκαναν εξοικονόμηση 10%, χωρίς καμία συνδρομή από τους διοικητικά υπεύθυνους.

Μόνο όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη θα είναι σε θέση να απορρίψει αιτήματα για έξτρα κονδύλια! Στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις συνέπειες θα υποστούν οι δημότες και τοπικές επιχειρήσεις, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Στον αντίποδα, οι φορείς που συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση «Θερμοστάτης» θα μοιραστούν και έξτρα κονδύλια.

Οι μετρήσεις θα γίνουν με τη βοήθεια της νέας πλατφόρμας publicenergysavings.gov.gr που βαθμολογεί όλους τους κρατικούς φορείς, τα Υπουργεία, τους δήμους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με βάση το πόσα χρήματα ξοδεύουν και με ποιόν τρόπο.

Υπεύθυνοι εγκαταστάσεων

Οι κρατικοί φορείς υπό τον φόβο κυρώσεων, όρισαν υπεύθυνο ενεργειακών εγκαταστάσεων, ωστόσο έπρεπε να ορίσουν και τους διοικητικά υπεύθυνους για την υλοποίηση των μέτρων. Όπως προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι και σήμερα θα έπρεπε να είχαν οριστεί τουλάχιστον 20.000 – 25.000 διοικητικά υπεύθυνοι για περίπου 212.000 «ρολόγια» και για το σύνολο των εγκαταστάσεων ή κτιρίων κάθε φορέα.

Αρμοδιότητά τους είναι να προγραμματίσουν το χρονικό και οικονομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, οι ενέργειες για την ορθή λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης-ψύξης και διενέργεια περιοδικής συντήρησης των λεβήτων-καυστήρων και μονάδων κλιματισμού.

Τα μέτρα

Οι φορείς καλούνται να τηρούν οκτώ κανόνες, με σκοπό την λελογισμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Αρχικά, οφείλουν να καθορίζουν την εσωτερική θερμοκρασία τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

Πρέπει να απενεργοποιούν την ψύξη και την θέρμανση αντίστοιχα σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. όπως και τον εξοπλισμό γραφείου. Ομοίως, να συντηρούν συστήματα θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος (μέχρι 31.10.2022). Οι κρατικοί φορείς οφείλουν ακόμη να κάνουν χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό και σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, πρέπει να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού. Τέλος, να επιδοθούν σε δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται και πληθύνονται χρόνο με το χρόνο οι απάτες με τραπεζικές κάρτες πληρωμών, όσο κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε βάρος  των μετρητών. Η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxisnet,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στην πιο πρόσφατη μέχρι τώρα κίνηση στο πλαίσιο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μέση πληρότητα 63,5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, καταγράφοντας άνοδο 5,9% σε σχέση με το 2023, τονίζει...