Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΤτΕ: Κατά περίπου 4 δισ. ευρώ έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά από την αρχή του 2022

Αύξηση κατά 121 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 753 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,3% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από την αρχή του έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών καταγράφουν μία αύξηση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφθασαν τα 138,8 δισ. ευρώ από τα 135 δισ. ευρώ, που ήταν στις αρχές του έτους.

Ωστόσο συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 550 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις κατά 671 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν μείωση κατά 671 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.502 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,1% από 11,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 678 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.879 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 377 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης μείωση κατά 322 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 448 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε -4,9% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των χορηγήσεων, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,3% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 898 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 752 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2022, ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 723 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,3% από 12,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 10,8% από 12,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 606 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 745 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στο 16,5% από 14,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,3% από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή εισάγεται σήμερα για συζήτηση το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Με τις νέες διατάξεις οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα αντλούν τα απαραίτητα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα μια τουριστική πόλη της Σλοβακίας μετά την επίθεση αρκούδας από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων...

ΕΛΛΑΔΑ

Απανθρακωμένα ανασύρθηκαν δύο άτομα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οίκημα και οικία στη Λακωνία και τη Ροδόπη αντίστοιχα. Χθες τα μεσάνυχτα...