Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκρυπτογραφεί πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο

Eπιστήμονες αποκρυπτογραφούν με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, έναν πάπυρο ηλικίας 2.000 ετών που αναφέρεται στις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Live Science, ο πάπυρος καταστράφηκε εν μέρει από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και, αιώνες αργότερα, παραδόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

«Περιέχει τα ονόματα πολλών Μακεδόνων δυναστών και στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Τζάνκο, διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο πάπυρος αναφέρεται στον Σέλευκο– ο οποίος κυβέρνησε μεγάλο μέρος των εδαφών στη Μέση Ανατολή και στον Κάσσανδρο, ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Ο πάπυρος προέρχεται από τη Βίλα των Παπύρων που βρισκόταν στο αρχαίο Ηράκλειον (σημερινό Ερκολάνο). Η πόλη αυτή καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος μετά το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Η βίλα, που ονομάστηκε έτσι λόγω των τεράστιων παπύρων που φιλοξενούσε, περιέχει πολλά γραπτά του φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος έζησε περίπου από το 110 π.Χ. έως το 30 π.Χ. Αυτοί οι πάπυροι απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Κάποια στιγμή, το κείμενο βρέθηκε και δόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1804. Αυτός το έδωσε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται σήμερα. Το 1986, μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί ο πάπυρος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά.

(Michèle Hannoosh)

Ο Τζάνκο μελετά τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Μπρεντ Σιλς, διευθυντή του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Σιλς χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση. Αρχικά, το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους και στη συνέχεια ανέλυσε αρχαίους παπύρους με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας.

«Η γραφή είναι ορατή, οπότε μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τις θέσεις του μελανιού με το ακριβές μέρος που πρέπει να αναζητήσουμε το μελάνι στην τομογραφία», εξήγησε ο Σιλς.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία σχετικά με τον πάπυρο που παραμένουν άγνωστα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου ή γιατί το βιβλίο βρισκόταν μέσα στη βίλα. Ο Τζάνκο σημείωσε ότι πολλά από τα κείμενα στη βίλα γράφτηκαν από τον Φιλόδημο, αλλά είναι φιλοσοφικά και όχι ιστορικά.

Μια πιθανότητα είναι ότι ο ίδιος ο Φιλόδημος το χρησιμοποίησε ως αναφορά για να γράψει το έργο του «Περί του καθ΄ Όμηρον αγαθού βασιλέως», σύμφωνα με τον Τζέφρι Φις, καθηγητή κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας. Σε αυτό το έργο, ο Φιλόδημος αναφέρεται αρνητικά στους βασιλείς μετά τον Μ. Αλέξανδρο.

Ο «χορηγός» του Φιλόδημου ήταν ο Ρωμαίος διοικητής της Μακεδονίας, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus.

«Νομίζω ότι ο Φιλόδημος ενθαρρύνει τον Piso να ακολουθήσει το παράδειγμα των καλών βασιλέων του Ομήρου», κατέληξε ο Φις.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, υπογράμμισε...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει σοβαρή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζουζάνα Ντολίνκοβα, μετά την απόπειρα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δε μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στα Βριλήσσια, όπου περιόδευσε σήμερα , ευχαριστώντας τον κόσμο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών αναφορικά με το χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης με...