Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ταϊβάν: Θερμής υποδοχής έτυχε κινεζική αντιπροσωπεία από τον δήμαρχο της πρωτεύουσας

Η πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ταϊβάν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είχε «θερμό καλωσόρισμα», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ταϊπέι Τσιάνγκ Γουαν-αν.

Η πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ταϊβάν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είχε «θερμό καλωσόρισμα», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ταϊπέι.

Ο ίδιος ηγείται του Κουομιντάνγκ (KMT), ενός κόμματος που ευνοεί περισσότερο την προσέγγιση με την Κίνα από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Tsai Ing-wen, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επίσκεψη των έξι μελών της κινεζικής αντιπροσωπείας, που έφτασε το Σάββατο από τη Σαγκάη, έρχεται μετά από μια σειρά πρόσφατων ανταλλαγών μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊβάν, η οποία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Κινέζοι και Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για δημοτικά θέματα όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός. Η αντιπροσωπεία από τη Σαγκάη δήλωσε επίσης ότι είχε θερμή υποδοχή», τόνισε το Δημαρχείο της Ταϊπέι σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, οι ανταλλαγές ήταν περιορισμένες ακόμη και πριν από την πανδημία.

Η Κίνα διεκδικεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειας της και έχει εντείνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση από την εκλογή του Τσάι Ινγκ-γουέν ως προέδρου το 2016.

Ερωτηθείς εάν αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ταϊβάν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σαγκάης, Li Xiaodong, απάντησε: «Ανυπομονούμε».

«Αλλά είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια ριζική αλλαγή μόνο μέσω μιας ομάδας εργασίας σαν τη δική μου. Οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν», τόνισε.

Ο Αντιπρόεδρος της KMT, Andrew Hsia, πραγματοποίησε πρόσφατα ένα εννιάημερο ταξίδι στην Κίνα, όπου ζήτησε περισσότερες απευθείας πτήσεις και την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές.

Πέρυσι, το Πεκίνο απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και ψαριών από την Ταϊβάν ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο.

Μετά από αυτή την κίνηση, οι σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο, το Πεκίνο απάντησε τότε με εκτεταμένους στρατιωτικούς ελιγμούς γύρω από το νησί.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν στο Πεκίνο, Song Tao, διαβεβαίωσε τον Andrew Hsia ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το KMT για την προώθηση των σχέσεων που βασίζονται στην αρχή της απόρριψης της ανεξαρτησίας του νησιού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας αυξήθηκε στους 143, όπως ανακοίνωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται αντιμέτωπες με μία δύσκολη κατάσταση στις μάχες...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημαντικά ευρήματα DNA σ’ έναν μετεωρίτη που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η επιβεβαίωση του εάν υπάρχει...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέγκαν Μαρκλ λέει ότι εκπλήρωσε το όνειρό της να γίνει μητέρα, καθώς μίλησε για τα «γλυκά παιδιά» της, τον Άρτσι, πέντε ετών και...