Προς κορύφωση του 4ου κύματος στα μέσα Αυγούστου – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Σε συγκρατημένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας προβαίνουν το τελευταίο διάστημα οι ερευνητές. Σε αντίθεση με την έναρξη του τέταρτου πανδημικού κύματος, όταν λόγω της εκθετικής τότε αύξησης των κρουσμάτων οι προβλέψεις ήταν σε κάποιες περιπτώσεις εφιαλτικές ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται πλέον πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση την αρχική εικόνα.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται κορύφωση του κύματος στις 10-12 Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο τα 3.400 κρούσματα ημερησίως, ανάλογα πάντα και με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα τεστ λόγω αυξημένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και της πολιτικής για υποχρεωτικά τεστ πριν από την επιβίβαση σε πλοίο και αεροπλάνο. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ του επταημέρου είναι πάνω από 76.000, με τον υψηλότερο αριθμό –περισσότερα από 90.000– να αποτυπώνεται πλέον στην έκθεση του ΕΟΔΥ του Σαββάτου (αφορά ελέγχους που δηλώθηκαν έως το πρωί της ημέρας).

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η εξέλιξη του κύματος από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε, «εάν ανεβάσουμε τους ρυθμούς τότε περιμένουμε αρχικά μια σταθεροποίηση και μετά πτώση, εάν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε τώρα, τότε η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, περίπου 3.400 την ημέρα, έως το τέλος Αυγούστου και περαιτέρω αύξηση από το φθινόπωρο». Και πρόσθεσε ότι σε αυτήν τη φάση στην Αττική παρατηρείται μια τάση κάμψης της πανδημίας, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ λόγω θέρους, ενώ αντίθετα τουριστικοί προορισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Νέες διαγνώσεις

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.070 νέα κρούσματα COVID-19 (συνολικά δηλώθηκαν σχεδόν 45.000 τεστ), εκ των οποίων 671 στην Αττική, 262 στη Θεσσαλονίκη, 112 στο Ηράκλειο, 65 στα Χανιά και 51 στη Ρόδο. Συνολικά στην Κρήτη εντοπίστηκαν χθες 233 νέα περιστατικά και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου (πλην της Ευβοίας και των νησιών που εντάσσονται διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής) 245. Την προηγούμενη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 1.834 νέες διαγνώσεις και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2.065. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 147 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 158.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή αυτού του κύματος η εκθετική αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων είχε φοβίσει τους ειδικούς, που έφτασαν στο σημείο να κάνουν εκτιμήσεις ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων πλέον έχει μειωθεί αισθητά, εν μέρει και λόγω των περισσότερων εργαστηριακών τεστ που επιβλήθηκαν και τα οποία «πρόλαβαν» περαιτέρω διασπορά του ιού σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και της αύξησης των ελέγχων για τήρηση των μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 12% στην επικράτεια, όταν το επταήμερο 7 έως 14 Ιουλίου είχε καταγραφεί υπερδιπλασιασμός των ημερήσιων κρουσμάτων. Και με βάση τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων έγινε επανεκτίμηση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας από τους ειδικούς.

Πηγή: kathimerini.gr