Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Δακτυλίδης – Πρόεδρος ένωσης διπλ. μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων: Τα δημόσια έργα χρειάζονται επίβλεψη από ιδιώτες

Ο Μιχάλης Δακτυλίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης διπλ. μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων μίλησε στο NEWSROOM της ΕΡΤ, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για τις μελέτες και τον έλεγχο που απαιτείται για να υλοποιηθεί σωστά ένα δημόσιο έργο.

Αρχικά ο κύριος Δακτυλίδης είπε πως: «Οι συμβάσεις που βλέπουμε και τα αποτελέσματα, είναι το τελευταίο σημείο μιας ολόκληρης αλληλουχίας γεγονότων και συνισταμένων. Δυστυχώς εμείς βλέπουμε μόνο το τελευταίο κομμάτι όλης αυτής της αλυσίδας που είναι η υλοποίηση μιας σύμβασης.

Για να φθάσουμε να υλοποιήσουμε μια σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή και πλήρης μελέτη, την οποία η αναθέτουσα αρχή εν προκειμένω ο ΟΣΕ, θα πρέπει να την έχει ελέγξει λεπτομερώς, να δει ότι είναι πλήρης σύμφωνα με τους κανονισμούς, τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές χρήσης και τις προδιαγραφές, να έχει υλοποιήσει τις διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για να γίνει ένα έργο και κατόπιν να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου αυτού μέσω δημοπρασίας βεβαίως.

Ωστόσο τόνισε πως συχνά μπορεί οι μελέτες να έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια και να είναι ήδη παρωχημένες. «Όχι μόνο σε μελέτες μείζονος σημασίας, όπως είναι τα σιδηροδρομικά έργα, αλλά ακόμα και σε μελέτες ήσσονος σημασίας», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό συμβαίνει, γιατί τη στιγμή που γίνεται η μελέτη, οι υπηρεσίες έχοντας μειωμένο προσωπικό, αδυναμία ελέγχου ή έλλειψη γνώσεων να ελέγξουν μια μελέτη, δεν κάνουν τελικά τον σωστό έλεγχο.

Όσο για το πως μπορεί να αλλάξει αυτό, ο κύριος Δακτυλίδης εξήγησε ότι: «Οι Έλληνες μελετητές έχουν αποδείξει ότι μπορεί να κάνουν καλές μελέτες. Ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι αναθέτουσες αρχές, είναι φανερό ότι λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι υποστελεχωμένες.

Και φτάνουμε και στον τρίτο πυλώνα που είναι ο κατασκευαστικός κόσμος. Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει και τα πιο δύσκολα έργα, αρκεί να έχει τις σωστές προϋποθέσεις – εντός παρενθέσεως μελέτες – και την επαρκή επίβλεψη. Βλέπουμε λοιπόν ότι καταλήγουμε διαρκώς στη μειωμένη, στην ελλιπή επίβλεψη ενός έργου.

Η λύση σε αυτό δεν είναι κάτι που θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και λέγεται επίβλεψη από ιδιώτες. Όπως υπάρχουν οι μελετητές που είναι εταιρείες, υπάρχουν οι κατασκευαστές που επίσης εταιρείες, χρησιμοποιούμε και εταιρείες επιβλεπόντων, οι οποίοι βλέπουν πως προχωρούν τα έργα, με αποτέλεσμα το δημόσιο να έχει τον ελεγκτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πρωτόγνωρη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ περιείχαν ένα διπλό μήνυμα:...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Ωδείο Αθηνών η εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου,...

ΔΙΕΘΝΗ

«Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα» σχολιάζει ο ‘Ιλον Μασκ σε ανάρτησή του, ενώ παραθέτει και άρθρο άγνωστης...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους...