Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Μεταστροφή» στις διμερείς σχέσεις από την Τουρκία – Πώς ερμηνεύεται από την Αθήνα

Την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρεί να ερμηνεύσει η Αθήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς οι στρατηγικές επιλογές της γείτονος είναι δύσκολο να μεταστραφούν μακροπρόθεσμα, ενώ η αλλαγή τακτικής του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να σχετίζεται με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές.

«Υπάρχει αλλαγή τακτικής, αλλά είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι υπάρχει και αλλαγή ουσίας. Ένας ωστόσο πιο υποψιασμένος θα έλεγε ότι το κάνει για να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ του στη Δύση ενόψει της νοθείας που σχεδιάζει για τις τουρκικές εκλογές. Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης που δεν φεύγει εύκολα από την εξουσία» επισήμανε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Κι ενώ οι επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε Μητσοτάκη – Δένδια προκαλούν, με τουρκικά ΜΜΕ να μην τις αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη θέρμη, υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες κινήσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν.

«Εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σίγουρα έχει υπάρξει μια χαλάρωση το τελευταίο διάστημα, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σύνεση, χωρίς να καλλιεργούμε στους εαυτούς μας πολλές προσδοκίες, οι οποίες θα καταλήξουν να είναι αυταπάτες» υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Αντώνης Κλάψης.

Ωστόσο, εντός του 2021, όταν η Ελλάδα γιόρταζε τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε θυμηθεί την άλωση της Τριπολιτσάς. «Στόχος αυτής της απάνθρωπης σφαγής ήταν να μην επιβιώσει ούτε ένας Τούρκος στην Πελοπόννησο. Καταγράφηκε έτσι στην Ιστορία ως μαύρη κηλίδα» σημείωναν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021.

«Η Τουρκία απ’ το 74 και μετά άλλωστε έχει απλώσει έναν μεγάλο τραχανά, αυξάνοντας τις μαξιμαλιστικές αιτιάσεις της. Άρα για να είμαστε σοβαροί είναι πολύ να βρούμε μια πεπατημένη, να βρούμε μια μέση οδό για να μπορέσουμε έστω να κάνουμε έναν συμβιβασμό» αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων ανέδειξε από τη Σερβία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων» υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Αλεξάντερ Βούτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσαν» οι όροι διεξαγωγής του debate των πέντε πολιτικών αρχηγών, με δύο νέες προσθήκες: Μία ελεύθερη ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς και μία διευκρινιστική...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν στα 67,27 εκατομμύρια ουγγιές στα τέλη Μαΐου, από 66,76 εκατομμύρια ουγγιές στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μίλησε για τριτοκοσμική εικόνα στα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ως προς τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα κάτι καινούργιο. Νομίζω ήταν το ίδιο πρόγραμμα πάνω κάτω, ξαναζεσταμένο, απλώς με μία παρουσίαση που...