Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για το Μάτι: Συναγερμός μέσω… του 112 της Δανίας!

Με την κατάθεση του Σταύρου Μπάνου, ο οποίος ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ το επίμαχο χρονικό διάστημα το 2018, συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Με τη μαρτυρία του κ. Μπάνου, ο οποίος πλέον έχει αποστρατευτεί, αναδείχθηκε η κρίσιμη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, αφού περιέγραψε πως τουρίστες από τη Δανία, οι οποίοι είχαν φτάσει στη θάλασσα με βαριά εγκαύματα προσπαθώντας να σωθούν κυνηγημένοι από τις φλόγες, ειδοποίησαν τις δανέζικες Αρχές, όπου ο αριθμός λειτουργούσε από τότε, και με αυτό τον τρόπο τελικά ειδοποιήθηκαν και οι ελληνικές Αρχές για το στίγμα τους, μέσω… Δανίας.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς ακριβώς ειδοποιήθηκε το Κέντρο, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή οι μόνοι που διέσωζαν τους εγκαυματίες που είχαν φτάσει στη θάλασσα ήταν οι ντόπιοι ψαράδες που έτυχε να βρίσκονται εκεί.

Πρόεδρος: Πώς μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ενας από αυτούς κάλεσε το 112 στο κινητό του… Το στίγμα πήγε σε δανέζικο δίκτυο, διότι η σύνδεση του τηλεφώνου ήταν με εταιρία στη Δανία, και έτσι από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Οταν το ελικόπτερο έφτασε εκεί, ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη θάλασσα. «Μας είπε πως ήταν γύρω στις δύο χιλιάδες άνθρωποι, αριθμός που μου φάνηκε απίστευτος. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωσή τους».

Αν και ορισμένοι είχαν ήδη καταλήξει μέσα στη θάλασσα, όπως έχει προκύψει ήδη από την πολύμηνη διαδικασία… Οπως πρόσθεσε ο κ. Μπάνος, «αμέσως κινητοποιήθηκαν πλοία από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θέσαμε σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία», ενώ στην κατάθεσή του περιέγραψε αναλυτικά πως προέβησαν και σε μια σειρά άλλων διαδικασιών για τη διάσωση του κόσμου.

Ο κ. Μπάνος επανέλαβε πολλές φορές κατά την κατάθεσή του πως υπήρχαν επιπλέον εναέρια μέσα διαθέσιμα στην Πολεμική Αεροπορία, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν, διότι δεν ζητήθηκε η συνδρομή τους από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση -πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας- υποστηρίζουν ότι ζητήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις πυρκαγιές στην Αττική όλα τα διαθέσιμα μέσα που προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν είχαν σχετική ενημέρωση για περισσότερα διαθέσιμα εναέρια μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη τη χώρα. Πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας...

ΕΛΛΑΔΑ

Με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κατά την διάρκεια της...

ΕΛΛΑΔΑ

Άστατο θα είναι το σκηνικό του καιρού την Κυριακή του Πάσχα με κύρια χαρακτηριστικά τις συννεφιές και τις τοπικές βροχές. Σύμφωνα με την πρόγνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα που είδαν το έθιμο των «Μπότηδων» στην πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας. Μέσα από πλάνα drone, που...