Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα ερωτήματα μετά τη δολοφονική επίθεση – Το χρονικό της καθόδου των χούλιγκαν από την Κροατία

Δύο έγγραφα – ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η ελληνική αστυνομία και η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχαν ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν αλλά και για το τι θα ακολουθούσε. Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε τουλάχιστον δύο ημέρες πριν για την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια οδήγησαν στο θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 6/8/2023, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Dinamo Zagreb (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του …, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία».

Το δεύτερο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας έρχεται μία ημέρα μετά, στις 8 Αυγούστου. «Οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση οπαδών της ομάδας της GNK Dinamo Zagreb, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί από το εθνικό γραφείο πληροφοριών της Κροατίας.

Το χρονικό της καθόδου των χούλιγκαν από την Κροατία

Ο χάρτης δείχνει τη διαδρομή που ακολούθησαν τα δεκάδες αυτοκίνητα με τους οπαδούς της Ντιναμό, με το μεγάλο ερώτημα όμως να παραμένει: Πώς έφθασαν οι Κροάτες χούλιγκανς στην Ελλάδα χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Υπενθυμίζεται ότι οι Κροάτες έφθασαν οδικώς στη χώρα και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων από την Κροατία.

Η διαδρομή

  • Από Ζάγκρεμπ με αυτοκίνητα και βανάκια περνούν στο Μαυροβούνιο, ξημερώματα Δευτέρας 03.00 έως 06.00
    (Περνούσαν τμηματικά για να μην εντοπιστούν)
  • Από εκεί, μέσω Αλβανίας φτάνουν στην Κακαβιά στις 13.00 μεσημέρι Δευτέρας
  • Μέσω της Ιονίας Οδού φτάνουν στα διόδια της Πάτρας στις 20.00 το βράδυ χθες
    (κάνουν μία στάση στο Κιάτο και εκεί σπανε σε ομάδες για να μην εντοπιστούν)
  • Στις 22.00, 10 Ι.Χ από τα 35 φτάνουν στα διόδια της Ελευσίνας
    (τα περνούν και ενώνονται με τους άλλους)
  • Σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη στις 22.30-23.00
    (Παίρνουν το τρένο)
  • Κατεβαίνουν στα Πευκάκια και από εκεί πεζή στη Φιλαδέλφεια
  • 23.05 Ξεκινούν τα επεισόδια

Πως πέρασαν από την Κακαβιά, έχοντας μαζί τους ρόπαλα, σουγιάδες και άλλα όπλα;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνοριοφύλακες, μαζί με την αστυνομία προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των αυτοκινήτων. Δεν βρήκαν κάτι και τους άφησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, θα εξακριβωθεί από την εσωτερική ερεύνα της αστυνομίας πώς πέρασαν και πού ήταν τα ρόπαλα, οι σουγιάδες και ότι άλλο φονικό όπλο είχαν μαζί τους.

Θα ερευνηθεί:

  • Αν έγινε έλεγχος,
  • αν ήταν σε κρύπτη τα όπλα, που είχαν μαζί τους και
  • αν τα προμηθεύτηκαν από Έλληνες οπαδούς, αφού πέρασαν στη χώρα.

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: Τραγική αποτυχία – Πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα

Άμεση ήταν η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου να απομακρύνει 7 ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα.

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης και το μήνυμα που στέλνεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως υπήρχαν πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

Και αυτό διεφάνη από την πρώτη στιγμή με την άμεση απομάκρυνση των 7 ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ θα υπάρξουν και άλλες καρατομήσεις, καθώς είναι προφανείς οι ευθύνες και οι ολιγωρίες. «Δεν θα σταματήσει εδώ» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Δεν θα αφήσουμε καμία πτυχή της υπόθεσης αδιερεύνητη, διαμήνυσε οΓιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβη.

Νωρίτερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ και να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από Κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Απομακρύνθηκαν 7 αστυνομικοί

Αυτοί που απομακρύνθηκαν:

  • Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους
  • Επικεφαλής των Τμημάτων Τροχαίας:
  • Ιωαννίνων
  • Α’, Β’ και Γ’ Αντιρρίου – Ιωαννίνων
  • ΠΑΘΕ Αχαΐας
  • ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ, ξεκαθάρισε ο υπουργός. «Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ, η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Έρευνα προς πάσα κατεύθυνση – Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε να ερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της Αστυνομίας.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της καθόδου των χούλιγκανς από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ είναι αμείλικτα. Πως γίνεται μία αυτοκινητοπομπή (…) να καταφέρει να διασχίσει τη μισή Ελλάδα και να φτάσει εδώ, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ανενόχλητοι και χωρίς κανέναν έλεγχο με τη γνωστή σε όλους, πλέον, τραγική κατάληξη.

«Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις, πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Δηλαδή πρέπει ακόμα και οι ομάδες να αισθάνονται τις κυρώσεις αυτών που προκαλούν αυτοί οι ακραίοι χούλιγκανς. Είναι η ώρα μιας πανστρατιάς» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Είναι αδιανόητη η εγκληματική αμέλεια και ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες από εγκληματικές ενέργειες Κροατών και Ελλήνων δολοφόνων, που μετά βεβαιότητας γνώριζε ότι θα συμβούν, χωρίς να προβεί σε καμία αποτρεπτική ή κατασταλτική ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Στην ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ερευνηθούν και οι πληροφορίες που θέλουν τον σταθμάρχη του σταθμού του ΗΣΑΠ “Ειρήνη” να ενημερώνει την Αστυνομία, μέσω του ελεγκτή ασφαλείας και του συντονιστή δικτύου της ΣΤΑΣΥ μόλις αντιλήφθηκε τους μαυροφορεμένους χούλιγκανς να μπαίνουν στο τρένο, λίγο πριν εξαπολύσουν την δολοφονική τους επίθεση.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος αναμένεται ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη, με τοπικές βροχές, και στη δυτική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα μικρής διάρκειας καταιγίδες. Σύμφωνα με την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια του Λιμενικού έπεσαν τρεις άτομα στην Καβάλα για κατοχή ναρκωτικών και όπλων. Μετά από έλεγχο στο λιμάνι της Καβάλας βρέθηκε στην κατοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση (1η Μαΐου) του Τζόκερ. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι: 12, 17, 25, 34, 42 και τζόκερ ο...