Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκδόσεις Σταθερός: «Ελάτε να μαζέψουμε τις ιστορίες της Δονούσας»

Εκδόσεις Σταθερός: «Ελάτε να μαζέψουμε τις ιστορίες της Δονούσας»

«Ελάτε να μαζέψουμε τις ιστορίες της Δονούσας. Να επιλέξουμε τις πιο “δυνατές” και να γίνουμε μέρος του βιβλίου “Ο Κόσμος του Χθες στις Κυκλάδες”.

Όσοι ενδιαφέρονται ας μου γράψουν σε μήνυμα ώστε να καθορίσουμε κάποιες συναντήσεις συλλογής υλικού, και δρομολόγησης της δράσης…

Οι ιστορίες μας είναι ο πολιτισμός μας.

Είμαστε εμείς.»

Με αυτόν τον τρόπο ένας χρήστης του Facebook, η Βασιλική από τη Δονούσα, αντέδρασε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των Εκδόσεων Σταθερός -που αφορά αποκλειστικά τις Κυκλάδες- με θέμα «Ο Κόσμος του Χθες στις Κυκλάδες».

Πρόσφατα, ο Παριανός εκδότης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Σταθερός προχώρησε στην δημοσιοποίηση μιας πρώτης γραφιστικής πρότασης για το εξώφυλλο του βιβλίου το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Όπως, σημειώνει ο ίδιος «έχουν ήδη συγκεντρωθεί μερικές ιστορίες από τις περιπέτειες των παριανών ψαράδων κατά τη δεκαετία του 1950. Ευελπιστώ να λάβω και άλλες! Μάλιστα μερικές εξ’ αυτών συνοδεύονται και από στιχάκια που δημιουργήθηκαν για να αφηγηθούν αυτές τις ιστορίες. Είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν αυτές οι περιπέτειες, τα δράματα και τα βιώματα των παππούδων και των γιαγιάδων μας ειδάλλως θα χαθούν για πάντα. Με αυτό το βιβλίο οι ιστορίες θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των Κυκλάδων και θα είναι διαθέσιμες για τους εκατομμύρια επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους. Οι επισκέπτες των νησιών μας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια μικρή γεύση των παλιών Κυκλάδων. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια πολιτιστική ψυχαγωγία που δεν παρέχεται αυτή τη στιγμή. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή δύναται».

Μια πρώτη γραφιστική πρόταση για το βιβλίο «Ο Κόσμος του Χθες στις Κυκλάδες» απ’ τις Εκδόσεις Κωνσταντίνος Σταθερός, που εδρεύουν στη Νάουσα της Πάρου.

Η ιστοσελίδα μας συμμετέχει ως χορηγός επικοινωνίας σε αυτό το πρωτότυπο πολιτιστικό εγχείρημα. Διαβάστε παρακάτω για το πώς μπορείτε να λάβετε μέρος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να είναι κάτοικος των Κυκλάδων, ή άτομο που μεγάλωσε στα νησιά μας και πλέον ζει σε άλλη περιοχή, αλλά μπορεί να αφηγηθεί μια τοπική ιστορία του «χθες».

  Συγκεκριμένα, ο κάθε υποψήφιος/-φια μπορεί να συμμετάσχει με:

  • Έως δύο (2) ξεχωριστά έργα τα οποία μπορούν να έχουν έκταση από 500 έως και 5.000 λέξεις έκαστα.
  • Τα λογοτεχνικά έργα θα πρέπει να είναι σε πεζή μορφή και να μην έχουν δημοσιευτεί με οποιονδήποτε τρόπο, ή σε μέσο, στο παρελθόν.
  • Όλα τα έργα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα σε αρχείο WORD και να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@kstatheros.comέως τις 15 Νοεμβρίου 2023.  Το αρχείο θα πρέπει να φέρει την ονομασία «Διαγωνισμός Εκδόσεων Σταθερός – Τίτλος», δηλαδή τον τίτλο του έργου σας.
  • οι υποψήφιοι συγγραφείς πρέπει να στείλουν ακόμη ένα δεύτερο αρχείο Word με ονομασία «Προσωπικά Στοιχεία – Ονοματεπώνυμο», που θα περιέχει τις εξής πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ηλικία, τόπο κατοικίας, την κύρια ενασχόληση σας, καθώς και έναν αριθμό σταθερού και έναν κινητού τηλεφώνου.  Στην περίπτωση που  ο τόπος κατοικίας διαφέρει από τον νομό Κυκλάδων, θα πρέπει συνοπτικά να προσθέσετε τον «παλιότερο τόπο κατοικίας», που να αποτελεί περιοχή των Κυκλάδων σημειώνοντας και τη σχετική χρονολογία, ώστε να έχετε δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Να επαναλάβουμε πως από κανέναν νικητή ή νικήτρια δεν θα ζητηθεί οικονομική συνεισφορά για τη συλλογική έκδοση του έργου. Σκοπός του Διαγωνισμού παραμένει τόσο η λαογραφική αποτύπωση των κυκλαδίτικων ηθών και εθίμων, όσο και η ανάδειξη της τοπικής λογοτεχνίας. Για τον λόγο αυτό, οι Εκδόσεις Σταθερός παρακινούν τους υποψήφιους να χρησιμοποιήσουν ιδιώματα των τοπικών διαλέκτων, ενώ είναι πολύ πιθανόν το συλλογικό έργο να μεταφραστεί και να εκδοθεί και σε δεύτερη γλώσσα, με πιθανότερη τα αγγλικά.

Στόχος των Εκδόσεων Σταθερός είναι να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές ιστορίες και να αναδειχθούν νεοεμφανιζόμενοι συγγραφείς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός νικητών. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο διάστημα ενός μήνα από την προθεσμία λήξης και πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Σημείωση: Οι Εκδόσεις Σταθερός διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλλουν τους όρους του διαγωνισμού εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την Παρασκευή 17/5 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Στην επίσκεψη τους στο νοσοκομείο συναντήθηκαν με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Αλήθεια πόσες δεσμεύσεις ακούσαμε, αλλά το έργο είναι ακόμα στο “μηδέν”; Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Kελέτση, στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά στην Τήνο Την Τήνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, συνεχίζοντας...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...