Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Τήνος πρωτοπορεί στην έξυπνη ανακύκλωση

Η Τήνος πρωτοπορεί στην έξυπνη ανακύκλωση

Μία νέα κινητή εφαρμογή που συνδέει την ανακύκλωση με καθαρότερες θάλασσες εγκαινιάστηκε στο νησί των Κυκλάδων

 Σε ένα πρωτοποριακό δίκτυο ανακύκλωσης έχει ενταχθεί τον τελευταίο μήνα η Τήνος, καθώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενός από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων μπορούν να καταγράφουν ψηφιακά τις συσκευασίες που ανακυκλώνουν, αλλά και να δουν ζωντανά πόσο προστατεύουν το περιβάλλον!

Πρόκειται για το δίκτυο ανακύκλωσης Whywasteme, το οποίο έχει πλέον επεκταθεί σε περισσότερα από 70 σημεία σε όλη την Τήνο.

 Η Whywasteme είναι η πρώτη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα, που προσωποποιεί τις προσπάθειες προστασίας του ελληνικού παράκτιου περιβάλλοντος, δίνοντας κίνητρα για την χωριστή συλλογή των συσκευασιών σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Οι χρήστες της Whywasteme μπορούν να σκανάρουν και να καταγράφουν τις συσκευασίες που απορρίπτουν στους κάδους του Δήμου Τήνου με το ειδικό σήμα, να υπολογίζουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα γλιτώνει η ατμόσφαιρα με αυτόν τον τρόπο, αλλά και να κερδίζουν ψηφιακούς πόντους, που μεταφράζονται σε δώρα και δωρεές για την προστασία των θαλασσών!

«Νιώθω ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που η Τήνος είναι το πρώτο νησί του Αιγαίου, στο οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα κινητή εφαρμογή Whywasteme», δηλώνει ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος. «Θελήσαμε να υιοθετήσουμε αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία, στα πλαίσια ενεργειών του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία καινοτόμων εφαρμογών Whywasteme. 

Θα ήθελα να ενθαρρύνω κάθε δημότη αλλά και επισκέπτη του νησιού μας να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και να τη χρησιμοποιεί, καθώς συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση της ανακύκλωσης ως έναν τρόπο ζωής. Μαζί μπορούμε να κάνουμε μια θετική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, σε καθαρότερους βυθούς και θάλασσες για τις επόμενες γενιές», προσέθεσε ο δήμαρχος Τήνου. 

Δωρεάν 

Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες της Τήνου μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή και να δημιουργούν το δικό τους προφίλ. Έπειτα, μπορούν να σκανάρουν τις άδειες συσκευασίες και να συγκεντρώνουν πόντους για κάθε άδειο μπουκάλι ΡΕΤ, κουτί αλουμινίου ή γυάλινη φιάλη της τοπικής μπίρας ΝΗΣΟΣ που ανακυκλώνουν. Τα συνεργαζόμενα σημεία ανακύκλωσης της Whywasteme μπορούν να εντοπιστούν από τον ψηφιακό χάρτη που διαθέτει η εφαρμογή.

Κάθε πέντε πόντοι ισοδυναμούν με 1 ευρώ, το οποίο οι χρήστες της Whywasteme μπορούν δωρίσουν σε τρεις ΜΚΟ (iSea, All for Blue, Aegean Rebreath) που δραστηριοποιούνται ενεργά στον καθαρισμό του βυθού και των ακτών στην Ελλάδα, καθώς και στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή, που έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης στην Τήνο.

Οι τρεις πρώτοι χρήστες σε επιδόσεις ανακύκλωσης, κερδίζουν δώρα από ελληνικές εταιρείες βιώσιμου σχεδιασμού με υλικά από το θαλάσσιο περιβάλλον στη λογική της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής αξιοποίησης (ΡΗΕΕ, Blue Cycle, Salty Bag).

Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να δουν τις επιδόσεις φίλων τους, να τους ανταγωνιστούν και να προσκαλέσουν άλλους χρήστες σε ένα μοναδικό παιχνίδι ανακύκλωσης!

Η εφαρμογή Whywasteme, για κινητά τηλέφωνα σε iOS και Android, είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: Whywasteme app

*Η Whywasteme είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που, μέσω καινοτόμων εφαρμογών, έχει στόχο να ενθαρρύνει το κοινό και τις επιχειρήσεις να συλλέγουν χωριστά τις άδειες συσκευασίες μίας χρήσης. Η Whywasteme έχει ήδη ολοκληρώσει δύο επιτυχημένες δράσεις συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, το 2021 στην Κίμωλο και το 2022, σε παραλίες της Αττικής.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού, στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος. Αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο σύσσωμο το Υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής την Υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου (pics – vids) Τις επερχόμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προανήγγειλε από την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

  Όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατόπιν απόφασης του Γ.Γ. Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, το πλοίο Άρτεμις της εταιρείας Hellenic Sea Ways, θα παραμείνει στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δύο ταξίδια εξοικείωσης διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για την τουριστική προβολή της Σύρου, της Σίφνου και της Κιμώλου. Αναλυτικά η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού...