Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Θηρασιά: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας των κατοίκων για την αλαλαγή λάντζας

Σε κινητοποίηση προχώρησαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Θηρασιάς στο λιμάνι της Ρίβας στις 18:00 για την νέα  ανάθεση του δρομολογίου Θηρασιά- Αμμούδι – Θηρασιά σε άλλο σκάφος από αυτό που επί σειρά ετών εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Οι κάτοικοι στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας τους τονίζουν πως το καινούργιο σκάφος που μέσω ανάθεσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα ξεκινήσει τα δρομολόγια του αύριο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Είχε  δρομολογηθεί και πάλι στο παρελθόν στην συγκεκριμένη γραμμή αλλά δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει  και επέστρεψε και πάλι το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ  για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους και απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές καθώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική τους σύνδεση με το νησί της Σαντορίνης.

ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ o καπετάν Αντώνης με τον πιστό του φίλο. Μαζί με όλους τους καιρούς κάνουν τα δρομολόγια

Τι έχει συμβεί και γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι της Θηρασιάς στην αλλαγή του σκάφους(λάντζα)

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελούσε το σκάφος ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ του Αντώνη Συρίγου  πρόκειται για ένα σκάφος ειδικά κατασκευασμένο με βάση της ιδιαιτερότητες της περιοχής  που είναι σε θέση να εκτελέσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο με οποιοδήποτε καιρό. Δεν είναι όμως μόνο το σκάφος που κάνει την διαφορά αλλά και ο καπετάνιος του καθώς ο Αντώνης Συρίγος επί σειρά ετών εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των λιμανιών αλλά και πως να φτάνει στον προορισμό του ακόμα και με 10 μποφόρ. ( Με απαγορευτικό απόπλου σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Θήρας).

Το σκάφος ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ είναι το ασθενοφόρο του νησιού

Ο συγκεκριμένος καπετάνιος είναι 24ώρες το 24ωρο διαθέσιμος για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του νησιού και των μόνιμων κατοίκων όταν παραστεί ανάγκη καθώς ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος της Θηρασιάς. Δεν έχει αρνηθεί ποτέ να εκτελέσει ένα μη προγραμματισμένο δρομολόγιο, έχοντας σαν αρχή την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ξέροντας καλά και ο ίδιος πόσο σημαντικό είναι να προσεγγίσεις την απέναντι στεριά. Οι περισσότεροι κάτοικοι που διαμένουν στο νησί τον έχουν καλέσει για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο νύχτα και μέρα,  και είναι κάτοικοι όλων των ηλικιών . “Έχει σώσει ζωές”  αναφέρουν στο Santorini Magazine οι κάτοικοι της Θηρασιάς “αν συμβεί κάτι ξέρουμε ότι θα φτάσουμε στην Σαντορίνη ότι καιρό και να έχει”. Εκφράζουν την ανησυχία τους και αισθάνονται ανασφάλεια με την ανάθεση σε άλλον πλοιοκτήτη του συγκεκριμένου δρομολογίου γιατί θεωρούν ότι θα αποκοπούν από την Σαντορίνη λόγω της μη δυνατότητας προσέγγισης. “Στο νέο σκάφος δεν χωράει ούτε φορείο αν χρειαστεί”  καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Θηρασιάς λέγοντας πως “ακόμα και τώρα Σεπτέμβρη μήνα θα δυσκολευτεί με λίγο καιρό να πιάσει λιμάνι στο Αμμούδι. Θα φτάνουμε στην Σαντορίνη και στη Θηρασιά βρεγμένοι καθώς οι χώροι του δεν είναι κατάλληλοι για να προστατευθούμε από την θάλασσα”. Κάτοικοι μας ανέφεραν πως ” αν δεν αλλάξει το σκάφος σκέφτονται να φύγουν από την Θηρασιά γιατί τους προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια αυτή η εξέλιξη”.

Το νέο σκάφος που δρομολογήθηκε στη γραμμή Θηρασιά – Αμμούδι – Θηρασιά

 

Οι κάτοικοι της Θηρασιάς έχουν καταθέσει αρμοδίως το υπόμνημα διαμαρτυρίας από τις 7 Σεπτεμβρίου

Οι 300 κάτοικοι μόνιμοι και μη της Θηρασιάς που υπογράφουν το υπόμνημα διαμαρτυρίας,  το κατέθεσαν στις 7 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Λιμεναρχείο Θήρας και στον Δήμο Θήρας ζητώντας να μην αλλάξει το σκάφος που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ο Δήμος Θήρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Santorini Magazine,  επικοινώνησε θεσμικά με το γραφείο του Πρωθυπουργού για να τονίσει πως είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση του συγκεκριμένου σκάφους ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ  στην συγκεκριμένη γραμμή γιατί μπορεί να ανταπεξέλθει στο δρομολόγιο με όλες τις καιρικές συνθήκες. Από την επικοινωνία απέσπασε την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος.

Ωστόσο σύμφωνα με τις διαδικασίες ανάθεσης τα πράγματα προχωρήσανε και η αντικατάσταση του σκάφους θα γίνει αύριο 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πλοιοκτήτης κέρδισε τον διαγωνισμό γιατί έχει δεύτερο σκάφος που μπορεί σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης να αντικαταστήσει το υπάρχων. Σε αντίθεση με τον πλοιοκτήτη του ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ που σε ανάλογες περιπτώσεις κάλυπτε το κενό σε συνεργασία με τους λεμβούχους που διέθεταν σκάφος για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ποτέ όμως δεν υπήρξε κενό στην εξυπηρέτηση των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια.

Βλέπουμε για μια ακόμη φορά πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει εικόνα για τις ανάγκες των νησιών και τα λιμάνια που προσεγγίζουν . Η άποψη των κατοίκων της Θηρασιάς για την ακαταλληλότητα του νέου σκάφους δεν είναι κενή  επιχειρημάτων.  Επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του νέου σκάφους αφού έχει δοκιμαστεί  στο παρελθόν και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του δρομολογίου και λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μην αποκοπεί το νησί από την Σαντορίνη. Αναφέρουν την σημαντικότητα του στοιχείου πως ο καπετάνιος που πρέπει να αποχωρήσει από το δρομολόγιο είναι μόνιμος κάτοικος Θηρασιάς. Τονίζοντας ότι δεν λαμβάνετε υπόψη η εντοπιότητα όπως και οι καλές υπηρεσίες κατά κοινή ομολογία που προσφέρει πολλά χρόνια τώρα.

Ερωτήματα προκαλεί η αντίδραση του προέδρου της Κοινότητας Θηρασιάς μπροστά στην ανακοίνωση της κινητοποίησης των κατοίκων. Σε σχόλια του σε κοινωνικό δίκτυο στην ανάρτηση για την κινητοποίηση αναφέρει πως βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για την ακαταλληλότητα του πλοίου και καλό θα ήταν να περιμένουν να δουν πρώτα αν μπορεί να ανταποκριθεί και πως ο ίδιος θα ήταν ο πρώτος που θα αντιδρούσε αν το πλοίο ήταν ακατάλληλο. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει δρομολογηθεί στο παρελθόν στην ίδια γραμμή και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει τα ερωτήματα που δημιουργούνται από μια τέτοια τοποθέτηση είναι πολλά. Μέσα στην επιχειρηματολογία του είναι η αύξηση των δρομολογίων από 3 την ημέρα σε 8 όπως αναφέρει στην ανάρτηση, δεν κάνει ωστόσο καμία αναφορά στην ακαταλληλότητα του πλοίου με βάση το ιστορικό του.

Η κινητοποίηση θα γίνει στις 18:00 στο λιμάνι της Ρίβας στη Θηρασιά και οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την διεκδίκηση γιατί είναι καθοριστική για την ζωή τους και την επιβίωση τους στο νησί.

santorinimagazine.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο το 51ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο – Ενημέρωση του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί μας τον...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη σήμερα (Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου) στις 21:50, στην ευθεία Φηρών Πύργου της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του santonews.gr, που...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας Το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Νάξου και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα η παρουσία του πλοίου «Άρτεμις» στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Σύμφωνα με την...