Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ετήσιο Χρηματικό Έπαθλο – 1ος Νικητής: Αρχαία παραγωγή σερπεντίνη στην Τήνο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Cycladic Art Foundation της Νέας Υόρκης, ενισχύουν και προωθούν την επιστημονική έρευνα που αφορά στον πολιτισμό των Κυκλάδων από τη Νεολιθική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.

Για τον σκοπό αυτόν προκήρυξαν το ετήσιο Χρηματικό Έπαθλο ύψους 5000 USD στη μνήμη Πέτρου Δ. Γονέου, πρώην ενεργού μέλους και αντιπροέδρου του Cycladic Art Foundation, το οποίο θα δίδεται για κάθε χρόνο σε μία ή περισσότερες ερευνητικές προτάσεις που θα υποβάλλονται από νέους επιστήμονες και θα κρίνονται από Ακαδημαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης.

Για τo ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δεύτερη χρονιά του Επάθλου, ο μεγάλος αριθμός πολύ ανταγωνιστικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από ερευνητές που προέρχονται από μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού οδήγησε τους συντελεστές του Επάθλου στην απόφαση να χρηματοδοτήσουν τρεις συνολικά ερευνητικές προτάσεις με το ποσό των 5000 USD την κάθε μία.

1ος Νικητής: Αρχαία παραγωγή σερπεντίνη στην Τήνο

Υπ. Δρ Βασιλική Ανεβλαβή
Δρ. Αλκιβιάδης Σιδερίδης
Dr. Thorsten Jakobitsch

Η έρευνά μας εντάσσεται σε μια διεπιστημονική προσέγγιση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αρχαιολογικές, γεωλογικές και λειχηνομετρικές έρευνες του τηνιακού αρχαίου λατομείου σερπεντινίτη, Ρας. Στην Τήνο, το αρχαίο και εγκαταλελειμμένο λατομείο Αγ. Γεώργιο Ρας, αποτελείται από μια μοναδική υφή από σκούρο πράσινο σερπεντινίτη που τέμνεται από ένα φωτεινό πράσινο σερπεντινικό δίκτυο.

Υπάρχουν ορατά μέτωπα εξόρυξης, με ίχνη αρχαίων εργαλείων. Με την υποστήριξη του «Goneos Award», η έρευνα θα πλαισιωθεί περαιτέρω από λειχηνομετρική και φωτογραμμετρική μελέτη. Αυτή η μοναδική μελέτη θα παράσχει νέες πληροφορίες καθώς η αρχαία δραστηριότητα εξόρυξης σερπεντινίτη είναι σπάνια τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η έρευνα υποστηρίζεται και συν-μελετάται από την Δρ Αναστασία Αγγελοπούλου, υπεύθυνη αρχαιολόγο Τήνου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τα βραβεία δίνονται σε τρεις υποψηφίους/ομάδες για την έρευνά τους στις Κυκλάδες, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Είναι ετήσια και με το χρηματικό ποσό στηρίζουν και στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια μελέτης.

Αρχαιολογική Έρευνα Κυκλάδες

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Αλήθεια πόσες δεσμεύσεις ακούσαμε, αλλά το έργο είναι ακόμα στο “μηδέν”; Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Kελέτση, στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά στην Τήνο Την Τήνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, συνεχίζοντας...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Μύκονο και Κύθνο στη Σύρο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών,...