Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυριάκος Μαρινάκης: “Στόχος, το 2028 η Φολέγανδρος να είναι ενωμένη, αγαπημένη και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης”

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ήταν η αποχή, καθώς περίπου οι μισοί Έλληνες, επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ωστόσο, υπήρξαν και εξαιρέσεις αυτού του φαινομένου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Φολεγάνδρου. Από τους 810 εγγεγραμμένους πολίτες στο Δημοτολόγιο, οι 592 (σ.σ. ποσοστό συμμετοχής 73,9%) ψήφισαν, ενώ καταμετρήθηκαν τέσσερα λευκά ψηφοδέλτια και ισάριθμα λευκά. Μετά από «σκληρή μάχη», νέος δήμαρχος Φολεγάνδρου, ανακηρύχθηκε ο Κυριάκος Μαρινάκης, ο οποίος έλαβε 330 ψήφους, ενώ η συνδιεκδικήτρια του αξιώματος και -πλέον- απερχόμενη δήμαρχος, Ευθαλία Παπαδοπούλου, έλαβε 250 ψήφους.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικοινώνησε… διαδικτυακά με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Φολεγάνδρου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους, που τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της τοπικής κοινωνίας.

«Η Φολέγανδρος είναι ανέκαθεν πολιτικοποιημένη, δεν είχα παρά μόνο να ακολουθήσω την έντονη πολιτική ιστορία του τόπου, που υπήρξε σε διαφορετικές περιόδους ακόμα και τόπος εξορίας πολιτικά αντιφρονούντων. Οι άνθρωποι που πέρασαν από το νησί άφησαν το θεωρητικό τους αποτύπωμα και έβαλαν τον σπόρο για μια συνεχή ζύμωση που στα χρόνια δημιούργησε μια πολιτική κληρονομιά.

Προσωπικά και σε μικρή ηλικία διετέλεσα πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος με επιτυχία και θετικά αποτελέσματα, την περίοδο αυτήν συνειδητοποίησα την ανάγκη των συμπατριωτών μου για αλλαγή και ανανέωση του πολιτικού τοπίου που έδειχνε στάσιμο και πεπερασμένο σε σχέση με τους έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. Το νησί χρειάζεται νέους ανθρώπους στο τιμόνι με σύγχρονη αισθητική και φρέσκια άποψη»

Η Φολέγανδος είναι ένα νησί με έκταση 32,384 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο 415 μέτρα. Βρίσκεται στην μέση του Αιγαίου και στα χρόνια του εμφυλίου μίσους, αποτέλεσε τόπο εξορίας. Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη της, τοποθετούνται χρονικά στις απαρχές της Μυθολογίας, με τους πρώτους κατοίκους να εικάζεται πως ήταν βοσκοί, ενώ ακολούθως ο γιος του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα, Φολέγανδρος, οδήγησε τους Μινωϊτες στο νησί, δίδοντας παράλληλα και το όνομα του σ΄αυτήν την κουκίδα του χάρτη. Στους νεότερους χρόνους, η Φολέγανδρος βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Βένετων, ενώ το 1566 ερημώθηκε από τους Τούρκους πειρατές. Το 1617 οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί και το εξουσίαζαν μέχρι το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση.

Τι σημαίνει για τη νέα δημοτική Αρχή της Φολεγάνδρου, η έντονη και συνάμα συναρπαστική Ιστορία του νησιού; Υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση της;

«Η ίδρυση και η λειτουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου ή καλύτερα αρχαιολογικής συλλογής στο νησί μας είναι επιθυμία και όνειρο πολλών συμπατριωτών μας εδώ και χρόνια που δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Τώρα, ήρθε η ώρα όλα τα αρχαία αντικείμενα που διαθέτει το νησί μας, από τη Χρυσοσπηλιά, από ανασκαφές αλλά και τυχαία ευρήματα, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκη, να βρουν τη θέση τους σε ένα ευπρεπές μικρό κτίριο που θα τα στεγάσει. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα συμβάλει με το εξειδικευμένο προσωπικό στο στήσιμο της συλλογής και είναι διατεθειμένη να “ επαναπατρίσει” όσα αρχαία αντικείμενα βρίσκονται “ υπό τη σκέπη της” στην Αθήνα λόγω έλλειψης κατάλληλης στέγης εδώ. Προετοιμασία φακέλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο δίκτυο “ Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς” της UNESCO, του Κάστρου, της Παναγίας και της Χρυσοσπηλιάς για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας τους.»

Πολυκανδριώτης (σ.σ. η έτερη ονομασία του νησιού, λόγω του γεγονότος ότι κατοικούσαν πολύ άνδρες) «γέννημα-θρέμμα», ο Κυριάκος Μαρινάκης, είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, όπως και οι περισσότεροι συντοπίτες του. Ποιά είναι τα σχέδια του, προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα που πλέον κατέχει τα «ηνία» των αποφάσεων;

«Ο τουρισμός είναι ίσως η μοναδική πηγή εσόδων σε αυτόν το μικρό και άγονο τόπο αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί. Η Φολέγανδρος έχει μείνει πίσω στην τουριστική ανάπτυξη αλλά αυτό είναι και σωτηρία της σε σχέση με τα γύρω νησιά που τώρα υπάρχει έντονο πρόβλημα υπερτουρισμού. Αυτό που χρειάζεται το νησί είναι μια αυστηρή και ελεγχόμενη ανάπτυξη που να υπόκειται στους πολεοδομικούς κανονισμούς και να αποφεύγουμε τα λάθη που έχει κάνει η πλειοψηφία τον τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Η διατήρηση της υψηλής αισθητικής του τόπου είναι η μεγάλη μας μάχη , σεβασμός στο φυσικό τοπίο, ησυχία στον ήχο του βοριά που αγκαλιάζει τους βράχους. Στόχος μας οι επισκέπτες μας να έχουν μια τελείως διαφορετική εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας μακριά από τα πρότυπα της πόλης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον πολιτισμό».

Το σημαντικότερο «στέλεχος» του κοινωνικού ιστού, είναι η νεολαία. Υπάρχουν νέοι στην Φολέγανδρο; Υπάρχουν νέοι, οι οποίοι επέστρεψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας; Ποιά είναι η θέση του δημάρχου, απέναντι στην νεολαία;

«Αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό, οι νέοι του νησιού μας είναι αρκετοί και έχουμε βάλει ισχυρές βάσεις για να τους αυξήσουμε. Είναι από τα πρώτα πράγματα που μας απασχόλησαν στις προγραμματικές μας δηλώσεις και είναι ίσως και η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε. Οι νέοι του νησιού είναι η κύρια μάχη που έδωσα όλα αυτά τα χρόνια για να βελτιώσω κυρίως τις υποδομές των σχολικών εγκαταστάσεων. Όνειρο μου είναι η δημιουργία του “ Τοπικού Συμβούλιου Νέων” που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις νέες και τους νέους, ηλικίας 15-28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν.

Χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, αποφάσεις που συνυπολογίζουν την άποψή τους , υποστηρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής, της συλλογικής δράσης και του εθελοντισμού (νόμος 3443/2006). Μόνη προϋπόθεση, να είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του Δήμου.

-Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Νέων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας.

— Για πρώτη φορά θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της τοπικής διοίκησης, να συνδιαμορφώνουν το μέλλον του τόπου τους . Σε θέματα όπως είναι η λειτουργία του σχολείου, οι προοπτικές κατάρτισης και απασχόλησης, οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι περιβαλλοντικές δράσεις, η συνεργασία με αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Για να λειτουργήσει εύρυθμα κάθε τόπος και ειδικότερα ένας απομακρυσμένος τόπος, όπως είναι η Φολέγανδρος, είναι απαραίτητες οι υποδομές. Σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι βασικοί πυλώνες για την καθημερινότητα των Φολεγάνδριων; Και σε ποιό πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αφαλάτωσης για την παραγωγή νερού και να περιορίσουμε το δυσανάλογο ενεργειακό κόστος που έχει, πιθανόν με τη βοήθεια ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου να καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι να κλειδώσουμε την ενεργειακή αυτονομία του νησιού. Εξίσου σημαντικό έργο που χρειάζεται την επιστάμενη επίβλεψή μας είναι και το απαρχαιωμένο αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού της Χώρας όπου και θα ξεκινήσουμε άμεσα την αντικατάσταση του . Συνδυαστικά και λόγο του ευαίσθητου έργου των εκσκαφών εντός του παραδοσιακού οικισμού που χρήζουν αρχαιολογικής αντιμετώπισης θα πρέπει να εισακουστεί πλέον και το χρόνιο αίτημα μας αυτό της υπογειοποίησης των καλωδίων του ηλεκτρισμού που εμφανέστατα πια ανήκουν σε άλλο αιώνα και αμαυρώνουν και υποβαθμίζουν την γενική εικόνα του κυκλαδίτικου τοπίου .

Στις μεγάλες και άμεσες προτεραιότητες είναι και η ολοκλήρωση του λιμανιού που έχει μείνει στάσιμο εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ακτοπλοΐα. Συμπληρωματικά το αλιευτικό καταφύγιο καθώς και μια μικρή μαρίνα τουριστικών σκαφών, θα ολοκληρώσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο και θα φύγει επιτέλους η Φολέγανδρος από τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα λιμάνια.»

Ο Κυριάκος Μαρινάκης, είναι ένας άνθρωπος χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά έντονα πολιτικοποιημένος με την έννοια του πολίτη. Και φυσικά, δεν είναι μόνος του, καθώς επέλεξε συνεργάτες, για τους οποίους εκτιμά ότι θα συνδράμουν καταλυτικά στην επίτευξη των κοινών στόχων. Άλλωστε, η σημαντικότερη ικανότητα ενός πολιτικού ανδρός, είναι η δυνατότητα επιλογής ικανών συνεργατών.

«Στάθηκα απόλυτα τυχερός, άδραξα τη χρονική στιγμή όπου η κοινωνία βίωνε ένα πολιτικό τέλμα με χαρακτηριστική απογοήτευση και έντονο το διχασμό. Μερικές φορές η κομματική ταυτότητα και ειδικά στους μικρούς τόπους, δεν έχει πρωτεύουσα σημασία. Η φαντασία προηγείται της γνώσης και το όραμα μου ήταν ξεκάθαρο. Ήθελα να πετύχω την ένωση και την αρμονία στο νησί, να αποφύγω την πόλωση και να οδηγήσω τους συμπατριώτες μου στο να ονειρεύονται και να αισιοδοξούν όλοι για το μέλλον των όλων και όχι των λίγων. Επέλεξα χαρακτηριστικές προσωπικότητες που να εξασφαλίζουν κυρίως αυτό, “ καθαρούς” νέους ανθρώπους που δεν είχαν αναλωθεί σε ακραίες πολιτικές απόψεις. Όλοι οι υποψήφιοι ανήκουν στην γενιά των νέων επιχειρηματιών και εργαζομένων που καθημερινά δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή της παραγωγής.»

Ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μαρινάκη; Και ποιές οι μακροπρόθεσμες;

«Άμεση προτεραιότητα μου είναι ο τομέας της υγείας, ζώντας στην άγονη γραμμή, δέκα ώρες μακριά από την πρωτεύουσα, χωρίς καθημερινή πρόσβαση πλοίου, η γρήγορη μεταφορά σε επείγον περιστατικό είναι ίσως το βασικό μέλημα μου. Θέλω να εξασφαλίσω σε όλους τους δημότες μας γρήγορη και ολοκληρωμένη προστασία.

Παράλληλα, με δυο τρία ιατρικά μηχανήματα και έναν καλό και έμπειρο γενικό γιατρό συν τους δυο νοσηλευτές θα μπορούν να νοιώθουν οι κάτοικοι ασφαλείς και να έχουν φροντίδα όλες τις μέρες του χρόνου. Δεν σας περνάει από το μυαλό πόσο στρεσογόνο και επικίνδυνο είναι να έχεις ένα επείγον περιστατικό για αεροδιακομιδή , να έχει πολλά μποφόρ και απλά να περιμένεις τον ασθενή να πεθάνει στα χέρια σου ανήμπορος να βοηθήσεις, το έχουμε ζήσει αρκετές φορές !

Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εμείνουμε στην παιδεία και τον πολιτισμό , είναι ουσιαστικά και τα σημεία που υπολειπόμαστε σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα . Οι δραστηριότητες αθλητισμού δίνουν ζωή στον τόπο και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλους αθλητικούς συλλόγους που θα μπορέσουν να μας ενισχύσουν».

Και πώς φαντάζεται ο νέος δήμαρχος της Φολεγάνδρου τον τόπο του, όταν θα πλησιάζει το τέλος της θητείας του, το καλοκαίρι του 2028;

«Το διάστημα των πέντε χρόνων είναι ουσιαστικά πολύ μικρό για να μπορέσω να ξεδιπλώσω όλο το όνειρο μου και να πραγματοποιήσω την μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος. Ένας τόσο μικρός δήμος με ουσιαστικά ανύπαρκτο εισόδημα είναι περιορισμένης δυναμικής , εάν η περιφέρεια δεν μας ενισχύσει ουσιαστικά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να στηρίξω τόσο σημαντικές αλλαγές. Είμαι προσγειωμένος καθημερινός άνθρωπος που έχω μάθει να παλεύω με γνώμονα την ηθική χωρίς τα μεγάλα λόγια της σύγχρονης πολιτικής. Θέλω το 2028 το νησί να είναι ενωμένο και αγαπημένο, θέλω να γίνει πρότυπος τόπος πράσινης ανάπτυξης και να διατηρηθεί η υψηλή αισθητική του.»

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Από τη Σέριφο ξεκίνησε το πρόγραμμα περιοδειών του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Πρώτος σταθμός στο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

“Σείστηκε” το Κουφονήσι από τα βεγγαλικά στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου – Πλημμύρησε από κόσμο το νησί (pics – vid) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο κ. Αντώνης στο χθεσινό γλέντι στο χωριό του Σκαλάδου έδωσε για ακόμα μια φορά τον καλύτερο του εαυτό, χορεύοντας ζεϊμπέκικο. Στο τέλος καταχειροκροτήθηκε....

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι απόλαυσαν μια βόλτα με τα ποδήλατά τους στην Τήνο, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για βόλτα μετά...