Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Σημαντική υποστελέχωση στις Δ/νσεις γεωτεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας

Υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα στην περιοχή μας, κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του προ ημερών στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε χτες ο ίδιος, στη συνάντηση παρευρέθηκε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παπάς, ενώ παρευρέθηκαν επίσης παραγωγοί, αλιείς, κτηνοτρόφοι, αγρότες που κι εκείνοι ανέπτυξαν τους δικούς τους προβληματισμούς. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον υπουργό αναφέρονται τα εξής:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα σοβαρότατα προβλήματα, της έλλειψης γεωτεχνικού προσωπικού στην περιφέρειά μας και των δυσκολιών στις μετακινήσεις των υπαλλήλων μας:

Υποστελέχωση
Σε σύνολο ογδόντα πέντε (85) ΠΕ Γεωτεχνικών που προβλέπει ο Οργανισμός της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπηρετούν σαράντα (40) (24 γεωπόνοι εκ των οποίων 3 προσωρινά αποσπασμένοι, 14 κτηνίατροι και 2 ιχθυολόγοι) και αναμένεται εντός πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους να συνταξιοδοτηθούν επτά (7) (έξι γεωπόνοι, ένας κτηνίατρος και ένας ιχθυολόγος).

Τα τελευταία 10 χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 15 Γεωπόνοι, 14 κτηνίατροι και ένας ιχθυολόγος χωρίς να προσληφθεί κανένας. Η αναμενόμενη πρόσληψη των δέκα (10) γεωτεχνικών (3) γεωπόνων και 7 Κτηνιάτρων) σύμφωνα με την Προκήρυξη 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ είναι προφανές ότι δεν λύνει ο πρόβλημα αφού καλύπτει μόνον τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν τίθεται απλά θέμα υποστελέχωσης, αλλά θέμα βασικής λειτουργίας των γεωτεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειάς μας καθώς πλέον είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθούν στο συνολικό έργο τους.

Σε ορισμένες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων στη Σύρο δεν είναι δυνατόν ούτε τριμελείς επιτροπές να συστηθούν, όπως επιβάλλει ο νόμος για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Αξίζει να τονιστεί ο μεγαλύτερος βαθμός απαιτήσεων στη λειτουργία των Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της (μεγάλος κατακερματισμός του χώρου αφού υπάρχουν πενήντα τέσσερα (54) κατοικημένα νησιά , δυσκολία μετακινήσεων από νησί σε νησί κ.λπ.) που περιορίζει περισσότερο την αποτελεσματικότητα του έργου των Υπηρεσιών μας.

Εν κατακλείδι, οι Γεωτεχνικές Υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες στην εκπλήρωση των καθηκόντων της για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας των Ζώων και τη διασφάλιση των εισοδημάτων των γεωργών , των κτηνοτρόφων καθώς και των εμποροβιοτεχνών τροφίμων .
Σας αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά τις ανάγκες σε Γεωτεχνικό Προσωπικό ανά Υπηρεσία:

Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας
Στις Κυκλάδες υπηρετούν δεκατρείς (13) γεωπόνοι και στα Δωδεκάνησα έντεκα (11) (ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί καθώς επίκειται η συνταξιοδότηση εντός πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους έξι (6) γεωπόνων -τρεις (3) στα Δωδεκάνησα και τρεις (3) στις Κυκλάδες). Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες (Καλύμνου, Μυκόνου, Πάρου) δεν υπηρετεί κανένας Γεωπόνος ή έτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας.

Είναι προφανές ότι οι γεωπόνοι που υπηρετούν στην περιφέρεια μας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, δεδομένης της νησιωτικότητας και των αυξημένων υποχρεώσεων σε ελέγχους εκμεταλλεύσεων, ποιοτικούς και φυτοϋγεινομικούς ελέγχους σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, καθώς και για την υλοποίηση των προγραμμάτων γεωργίας, κτηνοτροφίας και της διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ).
Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη δεκαέξι (16) Γεωπόνων. Οκτώ (8) στα Δωδεκάνησα και οκτώ (8) στις Κυκλάδες

 

Διευθύνσεις Κτηνιατρικής

Στις Κυκλάδες υπηρετούν εννέα (9) κτηνίατροι και στα Δωδεκάνησα πέντε (5) (ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί καθώς επίκειται συνταξιοδότηση εντός του έτους ενός (1) στις Κυκλάδες.

Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες (Καλύμνου με τρία Σφαγεία, Καρπάθου με ένα σφαγείο, Μυκόνου με σφαγείο, Μήλου) δεν υπηρετεί κανένας κτηνίατρος ή έτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας. Επίσης εντός του έτους αυτού θα συμβεί και στην ΠΕ Πάρου (με σφαγείο) μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση του Κτηνιάτρου που υπηρετεί σ’ αυτήν. Οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής όπως γνωρίζετε, καλύπτουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες στο νησιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και αυτών που της εκχωρούνται από τον ΕΦΕΤ.

Η φύση των κτηνιατρικών εργασιών καθιστά αναγκαία τη φυσική παρουσία κτηνιάτρου (διενέργεια ελέγχων σε σφαγεία, τον έλεγχο και καταγραφή ζωικού κεφαλαίου, έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων, έλεγχο χώρων μαζικής εστίασης, λιμένων κ.λπ.) και σε ορισμένες ενέργειες η νομοθεσία απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ή και τριών κτηνιάτρων.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετά νοσήματα και ορισμένα από αυτά με επιδημικό χαρακτήρα (οζώδης δερματίτιδα βοοειδών, αφρικανική πανώλη χοίρων, καταρροϊκός πυρετό προβάτων κ.λπ.) που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη δεκατριών (13) Κτηνιάτρων. Επτά (7) στα Δωδεκάνησα και έξι (6) στις Κυκλάδες.

Διευθύνσεις Αλιείας
Στην Περιφέρεια υπηρετούν δύο (2) υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ ιχθυολόγων (ένας στις Κυκλάδες (Νάξο) και ένας (1) στα Δωδεκάνησα (στη Ρόδο). (Η έδρα της Διεύθυνσης Αλιείας Κυκλάδων εξυπηρετείται με δύο (2) υπαλλήλους κλάδου ΤΕ ιχθυοκομίας). Εντός του έτους αναμένεται η συνταξιοδότηση ενός (1) ΠΕ ιχθυολόγων στα Δωδεκάνησα. Όπως γνωρίζετε οι Διευθύνσεις Αλιείας ασκούν όλες τις αρμοδιότητες του τομέα αλιείας (αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση αλιευμάτων) σε όλες τις περιφερικές ενότητες. Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη τριών (3) ιχθυολόγων). Δύο (2) στα Δωδεκάνησα κι ενός (1) στις Κυκλάδες.

ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
Όπως γνωρίζετε η πρόσφατη υγειονομική κρίση διατάραξε την παραγωγική διαδικασία και την αλυσίδα εφοδιασμού. Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μεγάλη συρρίκνωση του Τουρισμού, του κατεξοχήν κλάδου οικονομικής ανάπτυξής της, ο οποίος πολλαπλασιάζει την τοπική αγορά και δίνει ευκαιρίες απορρόφησης της τοπικής παραγωγής, οδήγησε σε σοβαρή μείωση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης η αναδυόμενη ενεργειακή κρίση, η οποία προκαλεί και αύξηση του κόστους παραγωγής, επιδεινώνει το παραγωγικό περιβάλλον και παρεμποδίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σε μία ευάλωτη περιοχή όμως όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, λόγω κυρίως του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα του, η προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων κρίσιμων καταστάσεων έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ’ ό,τι στις άλλες περιοχές.

Το υψηλό μεταφορικό κόστος, η μικρή κλίμακα παραγωγής και η συνεπαγόμενη εν γένει από τη νησιωτικότητα μείωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους παραγωγούς μας στην προσπάθειά τους να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ιδιαίτερα εκτός του νησιού τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγής με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ύπαρξη της κρίσιμης μάζας που απαιτείται στον Πρωτογενή Τομέα στην περιοχή μας. Η σημασία του Πρωτογενή Τομέα υπερβαίνει την άμεση συμβολή του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της περιφέρειας καθώς συμβάλλει, κυρίως στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, ιδιαίτερα των μικρών νησιών και στη διατήρηση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας, επιδεινώνει την κατάσταση αφού ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις ανισότητες των παραγωγών μας με τους υπόλοιπους της ηπειρωτικής χώρας.

Είναι φανερό, ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη θέσπισης σχετικών αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη και ανακούφιση των νησιωτών παραγωγών.
Προτείνουμε λοιπόν, τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης στους νησιώτες παραγωγούς μας.

Στον τομέα της ενίσχυσης για τη τροφοδοσία των νησιών με ζωοτροφές , η ενίσχυση να καταβάλλεται κατευθείαν στον παραγωγό (κτηνοτρόφο) και όχι μέσω των επιχειρήσεων που τις διακινούν, προκειμένου η αγορά να λειτουργεί πιο ορθολογικά και σε πιο υγιή βάση.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΚΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΑ
Στο πλάισιο της Δράσης 4.1.5. «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022,στην Περιφέρειά μας υποβλήθηκαν 143 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9.002.567 € .

Οι συνολικοί πόροι όμως που έχουν κατανεμηθεί στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αρ. 534/13-03-2023 Πρόσκληση ανέρχονται στο ποσό των 3.780.000 ευρώ το οποίο υπολείπεται σημαντικά από το αιτούμενο από τους επενδυτές , αφού μπορεί να καλύψει μόνο το 41% των αιτούμενων επενδυτικών σχεδίων.

Με την επισήμανση ότι τα Σχέδια Βελτίωσης ήταν και είναι το κυριότερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης στον τομέα της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, παρακαλούμε για την εξεύρεση και μεταφορά του ποσού που υπολείπεται ώστε να ενταχθεί το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων της περιοχής μας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΣΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Στην περιοχή μας παρουσιάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνιας το φαινόμενο της μείωσης των βροχοπτώσεων και των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας με καταστρεπτικές συνέπειες στην παραγωγή των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση στο εισόδημα των παραγωγών μας.

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις καλλιέργειες των σιτηρών και των οσπρίων, των οποίων οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες πια στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης δημιουργούνται ζημιές στην παραγωγή και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια , σε διαφορές περιοχές των νησιών μας. Επί πλέον έχουν επηρεαστεί η κτηνοτροφία, λόγω της μειωμένης ανάπτυξης των κτηνοτροφικών φυτών και των βοσκοτόπων, η μελισσοκομία λόγω της μειωμένης ανθοφορίας και της ξήρανσης των μελισσοκομικών φυτών, καθώς και άλλοι κλάδοι του Πρωτογενή Τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους ,παρακαλούμε να εξετάσετε ευνοϊκά την περίπτωση τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Αριθ. 15711 /30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98) που αφορά τον «Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής» και να συμπεριλάβετε στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια την ανομβρία για τους παραγωγούς των νησιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας.

Επίσης παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα, μέχρι να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημά μας, να αποζημιώνονται οι παραγωγοί μας με βάση το με άρθρο 2 του «Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων» (ΦΕΚ 4562/30-12-2016).

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας και το ζήτημα των κατώτατων ορίων ζημιών ανά ζημιογόνο αίτιο για αποζημιώσεις των παραγωγών των νησιών μας. Με το άρθρο 4 του «Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων » (ΦΕΚ 4562/30-12-2016) τα κατώτατα όρια ζημιών, ανά ζημιογόνο αίτιο, πέρα από τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν ενισχύσεις υπό το παρόν καθεστώς, καθορίζονται για τη φυτική παραγωγή, στο σχετικό κατώτατο όριο απωλειών 30%, με βάση τη μέση παραγωγή της συγκεκριμένης καλλιέργειας κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών.

Στα νησιά μας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν α) με το μικρό μέγεθος των αγροτεμαχίων β) τον πολυτεμαχισμό των εκμεταλλεύσεων και γ) τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ.) έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές ίδια καλλιέργεια να βρίσκεται σε διαφορετικό μικροκλίμα ακόμα και στην ίδια περιοχή. Αυτό έχει σαν συνέπεια στις περισσότερες των περιπτώσεων το ποσοστό αυτό του κατώτατου ορίου απωλειών 30% να μην μπορεί να εκπληρωθεί. Και να μην δικαιούται αποζημίωση οι πληγέντες καλλιεργητές.

Παράδειγμα αποτελεί η ελαιοκομική περίοδο 2020/2021, κατά την οποία οι ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής μας επλήγησαν από πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνα) στο στάδιο της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κομπόδεση σε ορισμένες περιοχές κυρίως ορεινές και σε κάποιες ποικιλίες ελαιόδεντρων. Οι περιορισμοί όμως του Κανονισμού όπως ισχύει, δεν επιτρέπουν την αποζημίωση των παραγωγών.

Προτείνουμε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με σχετική τροποποίηση του «Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων» για αποζημίωση των ζημιών από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΕΛΑΦΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των άγριων ελαφιών (Πλατώνι- Dama dama) στο νησί της Ρόδου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό του φυσικού τους χώρου λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, ιδιαίτερα της πρόσφατης του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αλλά και την έλλειψη ελέγχου του πληθυσμού τους από τους αρμόδιους φορείς, έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη παρουσία τους σε όλο το νησί.

Εκτός από την εμφάνισή τους στο οδικό δίκτυο όπου προκαλούν εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα τα τελευταία χρόνια με σοβαρούς τραυματισμούς , το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητα των αγροτών μας είναι οι τεράστιες και καταστροφικές ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους.

Οι αγρότες, αναμένοντας να επιληφθούν οι αρμόδιοι, βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης αφού βλέπουν ολοένα και περισσότερο να ζημιώνεται η παραγωγή τους και να συρρικνώνεται το εισόδημά τους.

Αρκετοί μάλιστα φθάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια των αγροκτημάτων τους με τις προφανείς συνέπειες.
Στο φάσμα των μέτρων που πρέπει να λάβει και να υλοποιήσει η Πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος, εντάσσονται και η χρηματοδότηση των αγροτών για ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις των καλλιεργειών τους και η αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειές τους.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27 ειδικού μέτρου που να χρηματοδοτεί τους αγρότες της Ρόδου για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων προκειμένου να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τις ζημιές που προκαλούν τα άγρια ελάφια (Πλατώνι- Dama dama) στο νησί της Ρόδου.

Επίσης να προβλεφθεί στο πλαίσιο του ΠΑΑ , η κάλυψη του ασφαλίστρου των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές των καλλιεργειών από τα ελάφια .

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την πληρωμή τους , στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης της Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Με σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η καταβολή της σχετικής ενίσχυσης με την προϋπόθεση της προσκόμισης παραστατικών πώλησης μελιού τουλάχιστον 5 κιλών ανά κυψέλη.

Για το έτος 2021, είχε επισημανθεί η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους μελισσοκόμους της περιοχής μας λόγω της μειωμένης παραγωγής μελιού εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (Υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη βροχοπτώσεων), σε συνδυασμό με τις δυσκολίες προώθησης του προϊόντος που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 (έλλειψη τουριστικής κίνησης στα νησιά). Ως εκ τούτου είχε ζητηθεί από τις μελισσοκομικές οργανώσεις η εξαίρεση από τις υποχρεώσεις της σχετικής διάταξης των παραγωγών της περιοχής μας .Η εξαίρεση εφαρμόστηκε κατά τα έτη 2019 και 2020.

Στις πληρωμές όμως, του έτους 2022 , για την παραγωγή έτους 2021 , αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα , οι μελισσοκόμοι που δεν είχαν εκδώσει τιμολόγια πώλησης μελιού το 2021,και στους μελισσοκόμους που είχαν εκδώσει τιμολόγια πώλησης με σύνολο κιλών λιγότερα από 5 κιλά ανά κυψέλη η καταβολή της ενίσχυσης μειώθηκε αναλογικά.

Επίσης στους μελισσοκόμους που δεν έλαβαν την ενίσχυση συμπεριλήφθηκαν και οι νεοεισερχόμενοι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης». Η κατηγορία αυτή των δικαιούχων απέκτησε τη μελισσοκομική εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια του έτους 2021, οπότε δεν είχαν πραγματοποιήσει έναρξη γεωργικής δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να εκδώσουν στο όνομά τους τιμολόγια πώλησης μελιού κατά τη διάρκεια αυτού του έτους

. Άλλωστε και από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών προβλέπεται το ανάλογο χρονικό περιθώριο για την πραγματοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων από την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Να επισημάνουμε ότι σε παρόμοια περίπτωση που αφορά τη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» της παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχικής μετακίνησης των μελισσοσμηνών» (απόφαση ΥΠΑΑΤ με αριθ. Πρωτοκ. 244/147044/16-5-2023) , εγκρίνεται η συμμετοχή και θεωρούνται επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι Νέοι Αγρότες του προαναφερθέντος Υπομέτρου 6.1., με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.

Επίσης, όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουλίου του τρέχοντος έτους κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις που αποτελούσαν το ενδιαίτημα των μελισσοσμηνών, με αποτέλεσμα να απειλείται όχι μόνο το ύψος της παραγωγής αλλά και αυτή καθ’ αυτή η βιωσιμότητατης μελισσοκομίας στην περιοχή μας .

Σημειώνουμε ότι το νησί της Ρόδου στο πλαίσιο της νομαδικής, μελισσοκομίας εξυπηρετεί και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι το επάγγελμα του μελισσοκόμου ειδικά κατά τα τελευταία έτη, έχει καταστεί πολύ δύσκολο στις νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειάς μας, οπότε η οποιαδήποτε οικονομική στήριξη του κλάδου θα ήταν σημαντικότατη για τη βιωσιμότητά του θα παρακαλούσαμε για τις ανάλογες δικές σας ενέργειες,

προκειμένου οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας να εξαιρεθούν από την προϋπόθεση της προσκόμισης παραστατικών πώλησης μελιού τουλάχιστον 5 κιλών ανά κυψέλη για να λάβουν τη σχετική ενίσχυση στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης της Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους .

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ& ΤΡΟΦΘΜΩΝ
Παραχώρηση τμήματος του Αγροκτήματος της Βάρης Ρόδου
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την έγκριση του καταστατικού της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίουμέσω της οποίας θα αναπτυχθούν συνεργασίες για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων και τη διασύνδεση τους με τον τουρισμό. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια μας προτίθεται να ιδρύσει Τράπεζα Γενετικού Υλικού για την διαφύλαξη των τοπικών ειδών και ποικιλιών της περιοχής μας.

Για τη στέγαση και λειτουργία των παραπάνω δομών παρακαλούμε να μας παραχωρήσετε τμήμα του Αγροκτήματος Βάρης Ρόδου που είναι ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου –Διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα ζητάμε την παραχώρηση της μερίδας 2520 (έκταση 50 στρ) και των κτιρίων που βρίσκονται στη μερίδα 2836 όπως στα συνημμένα διαγράμματα και αεροφωτογραφίες.

Παραχώρηση τμήματος του Αγροκτήματος Καλαμώνα Ρόδου
Είναι πάγιο και διαρκές το αίτημα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Λαχαναγορά της Ρόδου για την συνδρομή της Πολιτείας στην προσπάθεια για την μετεγκατάσταση της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Ρόδου και την ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων σε νέο χώρο.

Για τον σκοπό αυτό παρακαλούμε να μας παραχωρήσετε τμήμα του Αγροκτήματος Καλαμώνα Ρόδου που είναι ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου –Διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα ζητάμε την παραχώρηση των ΤΔ 58 &59 (έκταση 50,36 στρ) . Σημειώνουμε η παραπάνω έκταση αποτελούσε μέρος στρατοπέδου οι εγκαταστάσεις του οποίου εγκαταλείφθηκαν από το έτος 2006.
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αλλεπάλληλα αιτήματα, έχει ζητήσει την παραχώρηση των παραπάνω τμημάτων των Αγροκτημάτων της Βάρης και του Καλαμώνα που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου και ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με αφορμή όμως τις συνεχείς καταλήψεις των κτιριακών εγκαταστάσεων των παραπάνω αγροκτημάτων, ιδίως του αυτού της Βάρης, με πιο πρόσφατη αυτή της 21ης Οκτωβρίου 2022, παρακαλούμε να επισπεύσετε τις διαδικασίες παραχώρησης των Τμημάτων των παραπάνω Αγροκτημάτων που αναφέρονται στα σχετικά αιτήματά μας, προκειμένου η Περιφέρεια να έχει τα δικαιώματα όχι μόνον για τις ενέργειες που απαιτούνται για την απομάκρυνση των καταληψιών αλλά και δημοσιονομικά δικαιώματα για τη χρηματοδότηση έργων για τη διαφύλαξή και την αποκατάστασή τους .

ΑΛΙΕΙΑ- ΒΙΤΖΟΤΡΑΤΑ
Η με αριθμό 2133/2022 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας , σχετικά με τη δραστηριότητα των κατόχων άδειας αλιείας με βιτζότρατα, δέχθηκε ότι η Διοίκηση οφείλει να ρυθμίσει την επαγγελματική δραστηριότητα των κατόχων της άδειας αλιείας με βιτζότρατα, εφόσον το εν λόγω εργαλείο δεν έχει διαγραφεί από το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η Διοίκηση οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που αφενός θα εξασφαλίζουν ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν θα ασκείται άνευ εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ελληνικές Αρχές,αφετέρουδε θα ρυθμίζουν την κατάσταση των αδειούχων με το εργαλείο αυτό , ενδεχομένως με τρόπους που στο παρελθόν είχαν επιλεγεί, όπως με παροχή επιδοτήσεων-ενισχύσεων ή με χορήγηση άλλων αδειών ή αντισταθμισμάτων.

Επειδή το παραπάνω ζήτημα απασχολεί έντονα τους αλιείς και οι οχλήσεις είναι συνεχείς, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα της χορήγησης των επιδοτήσεων – ενισχύσεων ή των αντισταθμισμάτων που αναφέρονται στη σχετική απόφαση του ΣτΕ ή την έγκριση της άσκησης της δραστηριότητας με το συγκεκριμένο εργαλείο.

rodiaki.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ανάμεσα στους 4 παραδεισένιους προορισμούς που προτείνουν οι Financial Times η Αντίπαρος (vid) Ανάμεσα στους 4 παραδεισένιους προορισμούς που προτείνουν οι Financial Times στους...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύμφωνα με την Blue Star Ferries, το πλοίο Blue Star Paros θα εκτελέσει έκτακτο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Πέμπτης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συνάντηση του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας με τον Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκο Καφούρο Με πρωτοβουλία του Προέδρου μας κ. Νομικού πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Χώρα Νάξου: Κλείνει τμήμα της παραλιακής οδού λόγων των έργων – Αμφιδρόμηση τμήματος του δρόμου ΘΕΜΑ: «ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ – ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣΗ...