Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το χρονικό του εντοπισμού και ανάσυρσης του 27χρονου ψαροντουφεκά και ο ρόλος του ΣΕΔ Άνδρου

Αυτό το άρθρο  δεν έχει την πρόθεση να επενδύσει στον ανθρώπινο πόνο για ένα τραγικό συμβάν που συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα και συγκλόνισε την Άνδρο. Σκοπό έχει να προβάλλει τις προσπάθειες που έγινα για τον εντοπισμό του άτυχου νεαρού ψαροντουφεκά στην δύσβατη θαλάσσια περιοχή του νησιού και να αποτρέψει όσους από υπερβολική σιγουριά δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες του υποβρύχιου ψαρέματος που σαφώς αναφέρονται σε όλα τα σχετικά εγχειρίδια.

Οι τρεις βασικοί είνα:

α. Να βουτούν ανά δύο (02) τουλάχιστον άτομα  αποφεύγοντας τις μεμονωμένες καταδύσεις και να υπάρχει διαρκής οπτική επαφή και επιτήρηση μεταξύ των δύο.

 β. Να υπάρχει σχετική ειδοποίηση για την περιοχή που θα αλιεύουν και

γ. Να χρησιμοποιούν σημαδούρα και σημαία για τον εντοπισμό και την αποφυγή τραυματισμού από παραπλέοντα σκάφη.

Δυστυχώς ο 27χρονος αν και ήταν πρόσφατα εκπαιδευμένος δεν ακολούθησε κανέναν και αυτό αποδείχτηκε μοιραίο. Έτσι λοιπόν προστέθηκε άλλη μια ανθρώπινη απώλεια στην μακριά λίστα αυτών που έχουν χάσει την ζωή τους και που στην πλειοψηφία είναι νεαρά άτομα. 

Η προσπάθεια εντοπισμού του ξεκίνησε από την στιγμή που δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς κλήσεις των συγγενών του που γνώριζαν το πάθος του για το υποβρύχιο ψάρεμα και τις καταδύσεις.   

Αμέσως κινητοποιήθηκαν το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και ειδοποιήθηκαν το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Άνδρου και  τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου που πάντα στα δύσκολα με τον δικό τους εξοπλισμό θέτουν τους εαυτούς των στην διάθεση των υπευθύνων αφού γνωρίζουν κάθε σπιθαμή του νησιού. Μαζί τους δύο σκάφη του Λιμενικού της Άνδρου και αργότερα άλλο ένα σκάφος από την Τήνο.

Στην αρχή η προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πλάκας και τις Αποθήκες που ήταν κοντά στο Ζαγανιάρι λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του. Εκεί που συνήθως ψάρευε.   Δυστυχώς οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του απέβησαν άκαρπες.

Από τις Αρχές ζητήθηκε και η Cosmote ανταποκρίθηκε, να δώσει το στίγμα του κινητού του, το οποίο προσδιορίστηκε στην Ανατολική πλευρά του νησιού μεταξύ της Γρηάς το Πήδημα, το χωριό Κοχύλου και της δύσβατης παραλιακής τοποθεσίας Μπουρό. Μπορεί να μην προσδιορίστηκε ακριβώς το σημείο,  όμως σαφώς έστρεψε τις έρευνες στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση από εκεί που μέχρι τότε επιχειρούσαν.

Ο μοναδικό δρόμος που προσέγγιζε την περιοχή ήταν από την πλευρά της Γριάς το Πήδημα και εκεί στο τέλος του χωματόδρομου στην περιοχή  Καλαμονάρι εντοπίστηκε παρατημένο το αυτοκίνητό του. Μετά από απίστευτο κόπο και προσπάθεια και με την βοήθεια δύο Droneς  βρέθηκαν τα προσωπικά του είδη και το κινητό του στην περιοχή Μπουρός.

Το αυτοκίνητο του άτυχου 27χρονου.

Αργότερα εξέλειπε η παραμικρή ελπίδα να βρεθεί ζωντανός, αφού εντοπίστηκε η σορός του σε μεγάλο βάθος. Αποφασίστηκε να σταλούν  στην Άνδρο μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος  (ΕΛ.ΑΚΤ) και με το  πρώτο φως της επόμενης μέρας ανέσυραν την σορό του από τα 40 περίπου μέτρα.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του η οποία πήγε στην Άνδρο από την Αθήνα με την ελπίδα ότι θα βρει το παιδί της τουλάχιστον ζωντανό και τελικά ανέλαβε τον άχαρο και οδυνηρό ρόλο να το συνοδέψει στην Αθήνα και στο Νεκροτομείο….

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.  

Ενημερώθηκε, τις πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Άνδρου, για αγνοούμενο 27χρονο, ο οποίος είχε μεταβεί από μεσημβρινές ώρες της 05/11/2023 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Άνδρου για διενέργεια υποβρύχιας αλιείας και έκτοτε αγνοείτο.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησαν έρευνες από ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ιδιωτικό σκάφος, δύο (02) drones της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενώ ενημερώθηκαν επίσης το Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και ο σύλλογος εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου για την συνδρομή τους στις έρευνες.

Ο 27χρονος εντοπίστηκε, από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή όρμου Κορθίου και συγκεκριμένα στην παραλία «ΜΠΟΥΡΟΣ», σε βάθος σαράντα μέτρων περίπου, ενώ η σορός του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα από στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από το Λιμεναρχείο Άνδρου που διενεργεί την προανάκριση, πρόκειται να παραγγελθεί διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Κλείνοντας θα  επισημάνουμε την τεράστια συμβολή των μελών του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου που για μία ακόμα φορά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.  Το έχουμε γράψει ξανά και  κάθε φορά το επιβεβαιώνουν με την προσφορά τους τα μέλη του ΣΕΔΑ, ότι είναι « οι φύλακες άγγελοι» του νησιού. Σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει η Άνδρος (φωτιά, αποκλεισμό περιοχών λόγω χιονόπτωσης κλπ) δίνουν πρώτοι το παρών. Με τον εξοπλισμό τους, την εμπειρία τους,  την διάθεση και το περίσσευμα της καρδιά τους σε όλες τις αποστολές εντός και εκτός Άνδρου διακρίνονται για την αγάπη τους και την προσφορά τους στον συνάνθρωπο και τους αξίζει κάθε έπαινος. Μακάρι το παράδειγμά τους να βρει μιμητές και στα υπόλοιπα νησιά που συχνά πυκνά αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά πριν γίνουν ανεξέλεγκτες.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην Πάρο το 1ο Φεστιβάλ Αθλητικής Ρομποτικής MRC Junior για το 2024!   Το 1ο φεστιβάλ Αθλητικής Ρομποτικής στις Κυκλάδες MRC Junior (Minoan Robotsports Competition) του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τα ταξίδια του στα νερά του Αιγαίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταχύπλοο της Sea Jets, Champion Jet 3, το οποίο αποκτήθηκε το 2023 από...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια – Η «Ελένη» στον μαγικό κόσμο των μικρών ανατολικών Κυκλάδων Η εκπομπή του Mega, «Ελένη», με την Ελένη Μενεγάκη και ο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας για την Στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η...