Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Άνδρος: Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο ποτάμι των Λαμύρων

Θεοφάνεια στα Λάμυρα και την Μεσαριά της Άνδρου. Η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο ποτάμι των Λαμύρων.

Ο Ιορδάνης ποταμός, το φυσικό σύνορο που χώριζε έθνη και χώρες μετά την Επιφανεία του Χριστού κατά την βάπτιση του υπό του Προδρόμου μετατράπηκε σε ένα γεωγραφικό ορόσημο συμφιλίωσης του Θεού με τον άνθρωπο.

 

 

 
Ορμώμενοι εξ αυτού και με σκοπό να επισημάνουν πως τα ποτάμια δεν είναι μόνο για να μας χωρίζουν αλλά και για να μας ενώνουν, να μετατρέπονται δηλαδή σε διαύλους αλληλέγγυας συμπόρευσης και ειρήνης, οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί Αγίου Νικολάου Μεσαριάς, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λαμύρων και Ταξιάρχη Υψηλού και οι τοπικές κοινότητες Μεσαριάς και Λαμύρων  την ημέρα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Φώτων κατήλθαν και φέτος σύμφωνα με τα ειωθότα των τελευταίων ετών στο γεφύρι του Πιταρά, στο ποτάμι των Λαμύρων για την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. 

Στην σεμνή τελετή προίστατο ο γέροντας Ευδόκιμος συνεπικουρούμενος υπό των Παναχραντινών πατέρων  Αετίου, Ευδοκίμου και Φιλαρέτου και του πατρός Δημοσθένους.

 

 

Στο παγωμένο νερό εισήλθαν οι μικροί τολμηροί Θεόδωρος και Λεονάρδος και οι λίγο μεγαλύτεροι «μικροί» Αντώνιος και Ιωάννης για να πιάσουν τον Σταυρό.

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με  τη παρουσία τους ο υπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης Ιωάννης ο οποίος ήταν παρών και στην περσινή τελετή, η Ολυμπιονίκης του πόλο γυναικών το 2004 κ. Γεωργία Ελληνάκη η οποία συνόδευε τον υπουργό καθώς και ο νέος δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης Θεοδόσιος και η νέα έπαρχος Άνδρου κ. Βρεττού Άννα.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι διοικητές της αστυνομίας, της  πυροσβεστικής, του λιμενικού σώματος, εκπρόσωποι του ΣΕΔΑ και του Τάγματος της Εθνοφυλακής οι οποίοι λιτάνευσαν την Ιερά Εικόνα της Βαπτίσεως και οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μεσαριάς και Λαμύρων, κύριοι Λάζαρος Τσιόπος και Ιωαννης Φιλιππίδης.

 

 

 

Μετά την τελετή οι «Νηρηίδες του δάσους» από την Μεσαριά απέδωσαν τα κάλαντα των Φώτων με την συνοδεία φερέλπιδων νέων οι οποίοι έπαιξαν παραδοσιακά όργανα και ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα.

Υπεύθυνοι για την ηχητική κάλυψη ήταν ο Κώστας Βούλγαρης και ο Αντώνης Λιοπύρος. 

Για την τακτοποίηση του χώρου εις τον οποίο έλαβε χώρα η εορτή αυτή μόχθησαν και εκοπίασαν ποικιλοτρόπως οι π Δημοσθένης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λάζαρος και Μάριος Τσιόπος, Ιωάννης Φιλιππίδης, Μαρία Λάβδα, Μαρίτσα Τσιόπου, Λεωνίδας Μπασαντής, Αντώνης Λιοπύρος, Αγγελική και Ουρανία Μπληζιώτη, Κώστας Κωνσταντής και ο π Φιλάρετος.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκε το έργο  «Δήλος – Ανοιχτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο –...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο το 51ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο – Ενημέρωση του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί μας τον...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη σήμερα (Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου) στις 21:50, στην ευθεία Φηρών Πύργου της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του santonews.gr, που...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας Το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Νάξου και...