Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Κυκλάδες στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2024

Είστε στη φάση που κάνετε ταξιδιωτικά σχέδια για τη χρονιά; Δείτε ποιοι προορισμοί κυριαρχούν σύμφωνα με το cntraveler και κλείστε εισιτήρια –κι αν ο προϋπολογισμός δεν σας βγάζει μέχρι εξωτερικό, υπάρχει και η Ελλάδα στην ατζέντα.

Στη Βουδαπέστη των 150 χρόνων
Από αρ νουβό μέχρι νεοκλασικά κτίσματα και από γοτθικό μέχρι μπαρόκ ύφος, η Βουδαπέστη αν μη τι άλλο φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, η οποία καθρεφτίζεται πανέμορφα στον Δούναβη. Χαρακτηριστικό της πόλης και must εμπειρία είναι επίσης τα ιαματικά λουτρά, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιδιαίτερη διακόσμηση, αλλά αν… βράζει το αίμα σας, η Βουδαπέστη είναι και για εσάς. Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή, με την 7η district να ξεχωρίζει και να δίνει πολλές επιλογές σε όλους για εξόδους. Τον Νοέμβριο του 2023, η ουγγρική πρωτεύουσα συμπλήρωσε, μάλιστα, 150 χρόνια από την ενοποίηση των προηγουμένως διαιρεμένων πόλεων της Βούδας, της Πέστης και της Οβούδας, με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων, η παλαιότερη της πόλης και «σύμβολο της συνένωσης», σύμφωνα με τον δήμαρχο Gergely Karácsony, έχει ανοίξει πλήρως μετά την αποκατάστασή της, παρέχοντας εξαιρετική θέα στο Κάστρο της Βούδας και το κτίριο του Κοινοβουλίου. Και νέα κτίρια, όμως, όπως το εντυπωσιακό House of Music Hungary και το Εθνικό Κέντρο Στίβου (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2023), μαρτυρούν μια πόλη με αισιοδοξία για τα επόμενα 150 χρόνια της, όπως αναφέρει η Sarah Rodrigues. Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν κάποιες πολυτελείς επιλογές, όπως το art deco W Budapest, πρώην παλάτι και σε δρόμο που περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, αλλά και το Dorothea Hotel με 216 δωμάτια και λαμπερό εστιατόριο στον τελευταίο όροφο. Οι λάτρεις της μουσικής αξίζει να περάσουν από το Hard Rock Hotel που άνοιξε το 2022 και είναι το πρώτο στην Ανατολική Ευρώπη, στο οποίο θα βρείτε μουσικά αναμνηστικά όπως το μοβ faux-fur παλτό του Prince.

Στις καλοκαιρινές Κυκλάδες
Μπορεί αυτή την εποχή να μην έχουν τα φώτα πάνω τους, αλλά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του καλοκαιριού, οι Κυκλάδες πρωταγωνιστούν στα πλάνα των περισσότερων ταξιδιωτών στη νότια Ευρώπη, γι’ αυτό και αποτελούν επιλογή και της Ali Wunderman του cntraveler. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, κυριάρχησαν στα social media, χάρη στα γραφικά σοκάκια, τα κρυστάλλινα νερά, τα beach clubs και τα μαγαζιά για ψώνια. Φέτος αναμένονται νέες προτάσεις για διαμονή, αλλά και νέες πτήσεις. 

Ήδη, η Etihad, η British Airways και η Saudia πρόσθεσαν νέα δρομολόγια προς διάφορα ελληνικά νησιά το 2023, ενώ και η έναρξη λειτουργίας της Cycladic το 2022, της πρώτης αεροπορικής εταιρείας με ευέλικτη διασύνδεση μεταξύ των νησιών του Αιγαίου, σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ να φτάσει κάποιος εκεί και να γυρίσει το σύμπλεγμα. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε άνθηση, με το Santo Pure στην Οία της Σαντορίνης να έχει προσθέσει 20 νέες σουίτες, ενώ του χρόνου θα προστεθεί το ξενοδοχείο Santo Mine, ένα πολυτελές θέρετρο 37 σουιτών. Το κομψό μπουτίκ ξενοδοχείο Kalesma στη Μύκονο θα εγκαινιάσει το σπα του για τη σεζόν 2024, το οποίο θα περιλαμβάνει χαμάμ και χώρο κρυοθεραπείας. Το πεντάστερο, 80 στρεμμάτων Gundari Resort θα ανοίξει στη Φολέγανδρο τον ερχόμενο Μάιο, ενώ ένα νέο κατάλυμα One&Only θα έρθει στην Κέα τον Απρίλιο.

Στο δραστήριο Κόσοβο
Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες και η ποδηλασία, οι ανέγγιχτες κοιλάδες του Κοσσυφοπεδίου προσφέρουν τον τέλειο καμβά για πολυήμερες εξορμήσεις τέτοιου είδους. Μέσα στο 2024 θα ανοίξει και η ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica, η οποία θα περνά από μιναρέδες που πλαισιώνουν τον ομώνυμο ποταμό του Πρίζρεν, την οθωμανική αγορά της Γιάκοβα και θα συνεχίζει προς την Πέτζα, η οποία είναι σκαρφαλωμένη στην άκρη του φαραγγιού Rugova. Ένα νέο ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι θα συνδέσει σύντομα την περατζάδα του ποταμού Lumbardhi με το δημοφιλές Health Trail – την αρχή της διαδρομής από το Νότο προς τη Δύση μέσω των Καταραμένων Βουνών.

Δύο πρόσθετες επερχόμενες διαδρομές συνδέουν μονοπάτια στα βουνά Rugova με τον ορμητικό καταρράκτη White Drin και το σπήλαιο Radac. Λίγα βήματα από τον καταρράκτη, το κομψό, μοντέρνο Ujëvara e Drinit Resort διαθέτει δωμάτια με θέα και μενού με φρέσκια πέστροφα. Υπάρχει, όμως, και η επιλογή για διαμονή και φαγητό σε αγροτικές περιοχές και ξενώνες, όπως το Ariu, όπου τα παραδοσιακά κοσοβάρικα πιάτα περιλαμβάνουν flija, φτιαγμένο με γαλακτοκομικά που παράγονται επιτόπου. Και μπορεί το μικροσκοπικό Κοσσυφοπέδιο να μην διαθέτει τις εκπληκτικές παραλίες της Αλβανίας και τα πολυτελή θέρετρα του Μαυροβουνίου, αλλά η νεότερη χώρα της Ευρώπης διαθέτει κορυφές που σκαρφαλώνουν στον ουρανό, ποιμενική ύπαιθρο και συγκινητική φιλοξενία, ένας συνδυασμός ιδανικός για πολυήμερες εκδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας. Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 25η επέτειο από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε στην περιοχή, σύμφωνα με τη Naomi Tomky.

 

Στην Ερυθρά Θάλασσα της Σαουδικής Αραβίας
Η Ερυθρά Θάλασσα της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει από τη μία ανέγγιχτη έρημο και από την άλλη τόσο ζωντανούς κοραλλιογενείς υφάλους, που θα αποτελέσει μέρος της φιλόδοξης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού. Πρόκειται μέχρι στιγμής για μια περιοχή με παρθένα φυσική ομορφιά και αδρανή ηφαίστεια, που έχει στόχο να αποτελέσει κέντρο αναγεννητικού τουρισμού, τροφοδοτούμενο 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο 22 από τα περισσότερα από 90 νησιά της περιοχής θα αναπτυχθούν, ενώ εννέα έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές. Θα δημιουργηθούν νέα μαγκρόβια πάρκα, μέσα από ένα έργο που έχει στόχο τη δημιουργία 50 εκατομμυρίων δέντρων μέχρι το 2030.

Η πρώτη φάση του προορισμού, η οποία περιλαμβάνει 16 πολυτελή ξενοδοχεία, τροφοδοτείται από 760.000 ηλιακούς συλλέκτες, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί το πρώτο δίκτυο 5G με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Τρία νέα resort, το Six Senses Southern Dunes, το Nujuma, ένα Ritz Carlton Reserve και το The St. Regis Red Sea Resort, πρόκειται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες, το καθένα με το δικό του αυστηρό πρόγραμμα μέτρων βιωσιμότητας, που κυμαίνονται από ελαφρές αρθρωτές κατασκευές μέχρι έξυπνη διαμόρφωση του τοπίου, έξυπνη διαχείριση των αποβλήτων και τοπικές προμήθειες. Οι μεταφορές εντός του προορισμού θα γίνονται με ηλεκτρονικά οχήματα, ενώ υδροπλάνα θα μεταφέρουν τους επισκέπτες μεταξύ των νησιών. Το αν ένας πολυτελής τουριστικός προορισμός μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά βιώσιμος μένει να το δούμε, αλλά οι προσπάθειες που γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα σίγουρα δοκιμάζουν την υπόθεση, όπως αναφέρει η Nicola Chilton.

Στο γευστικό Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου
Όσοι αγαπάτε τη φύση, αλλά και τους foodie προορισμούς, κατευθυνθείτε βόρεια μέσα στο 2024, προς το Yorkshire, το οποίο και προτείνει η Rachel Everett. To Yorkshire στη Βόρεια Αγγλία διαθέτει την πιο σαγηνευτική φύση: σαρωτικά τοπία σαν ζωντανές ελαιογραφίες, κυματιστές κοιλάδες και κορυφές, βαθιά δασωμένοι βάλτοι με καταγάλανους ουρανούς, μεθυστικά χωράφια λεβάντας, ψηλά δάση γεμάτα κελαηδίσματα πουλιών και χρυσαφένιες αμμουδιές που περικλείουν τη γαλάζια θάλασσα.

Το 2024 είναι μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε τα αστέρια στα εθνικά πάρκα της πόλης στο μαγικό Dark Skies Festival, αλλά και να κάνετε βόλτα με αερόστατο, αφού το Yorkshire Balloon Fiesta θα επιστρέψει στο νέο του σπίτι στο Castle Howard το 2024, με μαζικές πτήσεις. Υπήρξαν πολλές αναφορές Michelin για την περιοχή το 2023, με τα μάτια στραμμένα στη λίστα του 2024, οπότε τα εστιατόρια με δωμάτια αυξάνονται. Λίγο πιο πάνω από το The Black Swan στο Oldstead του βραβευμένου με Michelin σεφ Tommy Banks, το The Abbey Inn άνοιξε τον Μάιο και τα τρία πολυτελή δωμάτια του εγκαινιάστηκαν τον Ιούλιο. Για το απόλυτο γαστρονομικό sleepover, μείνετε δύο νύχτες και φάτε και στα δύο εστιατόρια.

Το Newbie Mýse, το οποίο διευθύνεται από το ζευγάρι σεφ και σομελιέ Joshua και Victoria Overington, είναι ένα μικρό εστιατόριο με δωμάτια στο ήσυχο χωριό Hovingham. Κάντε κράτηση για το δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας και στη συνέχεια αποσυρθείτε στον επάνω όροφο σε ένα από τα άνετα και δροσερά δωμάτια. Τον Ιούνιο, το Middleton Lodge, ένα βιώσιμο πολυτελές καταφύγιο που συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Yorkshire Dales, εγκαινίασε το Forest Spa στην καρδιά ενός ήσυχου δασικού κτήματος. Μην παραλείψετε το Helmsley με τις κηρήθρες, με την αναδυόμενη γαστρονομική του σκηνή και το πρόσφατο άνοιγμα του Pignut, ενός εστιατορίου με έμφαση στη βιωσιμότητα και εντυπωσιακές επιλογές, τόσο casual όσο και γευσιγνωσίας.

clickatlife.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για ενδοοικογενειακή βία. Ειδικότερα, συνελήφθη στην Πάτρα ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η...

ΕΛΛΑΔΑ

Πληρότητες που ξεπερνούν το 90% κατέγραψαν οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας τις μέρες του Πάσχα. «Βούλιαξαν» τα νησιά Κυριακή του Πάσχα, και στην Πάρο...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν αδειάσει, οι παγίδες στους δρόμους ωστόσο παραμονεύουν. Οι ειδικοί, μιλώντας στο MEGA, τονίζουν πως τέτοιες ημέρες που...

ΕΛΛΑΔΑ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι τουρίστες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, Κάνοντας τις βόλτες τους και τιμώντας την ελληνική κουζίνα. Επέλαση… τουριστών Βόλτες...