Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: 51 έργα ΑΠΕ ετοιμάζονται να πάρουν όρους σύνδεσης

Το «finish line» για την υλοποίηση των έργων βλέπουν οι επενδυτές έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ για μικρά φωτοβολταϊκά έως 400 kW στις Κυκλάδες (μαζί με εκείνους για Πελοπόννησο και Κρήτη). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διαδικασία απόδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης έχει ήδη ξεκινήσει ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την άλλη εβδομάδα για το σύνολο των 51 έργων των 18 MW στο σύνολο, που έχουν προκριθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη ώστε να μην τύχουν ανατροπών σε περίπτωση που μεσολαβήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον ηλεκτρικό χώρο με τις περικοπές και την άρση των σταθερών ταρίφων.  

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποφασίσει να βάλει τέλος ένα χρόνο νωρίτερα στις «ταρίφες» που ορίζονται διοικητικά για τα μικρά έργα ΑΠΕ, πράγμα που αναμένεται να νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Επομένως, αν η νομοθέτηση προχωρήσει, το “πράσινο φως” για όρους σύνδεσης κινδυνεύει να καταστεί “δώρον άδωρον”, καθώς για να υλοποιήσουν οι επενδυτές τα μικρά αυτά έργα θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, όπου, προφανώς, οι ταρίφες θα είναι χαμηλές. Με βάση το νέο καθεστώς, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, να παίρνουν «ταρίφα», για να συμμετέχουν σε διαγωνισμό.  

Υπό το πρίσμα αυτό, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει ρύθμιση βάσει της οποίας τα εν λόγω έργα των Κυκλάδων θα εξαιρούνται του νέου καθεστώτος και επομένως θα μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης ΣΕΣΤ με τον ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει την εξαίρεση των συγκεκριμένων έργων και από τις ενισχυμένες περικοπές. 

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται κατά πληροφορίες θα προβλέπει:

–   φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, από τον Ιανουάριο 2024 κι έπειτα, δεν θα επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Θα εξαιρούνται τα συστήματα του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.  Σήμερα, η νομοθεσία δίνει περιθώριο έως τον Ιανουάριου του 2025. (σε αυτό αναμένεται να εξαιρεθούν  με μεταβατική διάταξη τα έργα για τις Κυκλάδες)

–  φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες  (κάτω του 1 MW) δεν θα μπορούν από τον Ιανουάριο 2024 και μετά να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Σήμερα, ο νόμος δίνει προθεσμία έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 για περισσότερες από δύο  συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως  0,5 MW ο καθένας, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.

–  αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των 6 MW (όσοι  πληρούν ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων, να μην έχει ο ίδιος επενδυτής πάνω από δύο έργα εκτός διαγωνισμών κλπ.), θα συνεχίσουν όπως σήμερα να συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

“Σείστηκε” το Κουφονήσι από τα βεγγαλικά στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου – Πλημμύρησε από κόσμο το νησί (pics – vid) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο κ. Αντώνης στο χθεσινό γλέντι στο χωριό του Σκαλάδου έδωσε για ακόμα μια φορά τον καλύτερο του εαυτό, χορεύοντας ζεϊμπέκικο. Στο τέλος καταχειροκροτήθηκε....

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι απόλαυσαν μια βόλτα με τα ποδήλατά τους στην Τήνο, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για βόλτα μετά...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με δυνατή βροχή και αέρα έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» στην Μύκονο. Ο άσχημος καιρός δεν πτόησε τους πιστούς που μαζεύτηκαν στις εκκλησίες για να...