Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σχολεία: Προσπάθεια να μην παρουσιαστούν εκπαιδευτικά κενά – Το σύνθετο πρόβλημα των Κυκλάδων

Για πρώτη φορά με ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τους αναπληρωτές καθηγητές ενημερώνονται ότι προσλαμβάνονται σε σχολικές μονάδες, ώστε να βρίσκονται στη θέση τους πριν χτυπήσει το κουδούνι και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται κάθε χρόνο με τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία.

Χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες η ψηφιακή ροή τοποθέτησής τους διενεργήθηκε την περασμένη Τρίτη στις 31 Αυγούστου εντός λίγων λεπτών δίνοντας άμεση λύση στο ζήτημα που απασχολεί κάθε Σεπτέμβριο γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο να ξεκινήσει το μάθημα με τους καθηγητές στη θέση τους χωρίς κενά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπογράφτηκαν 22.387 ψηφιακές συμβάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δημιουργηθεί ο ψηφιακός φάκελος, όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου χιλιάδες αναπληρωτές θα είναι οι πρώτοι που θα συνάψουν ψηφιακή σύμβαση, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα απαλλαγούν από το άχθος της ανάρτησης μεμονωμένων εγγράφων σε συστήματα όπως η Εργάνη και η Διαύγεια. Βελτιώνουμε δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος των εκπαιδευτικών μας και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «μέσα από την εφαρμογή anaplirotes.gov.gr μειώνουμε τη γραφειοκρατία, διευκολύνοντας ταυτόχρονα καθηγητές και διοίκηση σε όλα τα στάδια της επιλογής αναπληρωτών. Διασυνδέοντας τα κατάλληλα μητρώα, η νέα διαδικασία είναι πιο απλή, πιο γρήγορη και πιο αξιόπιστη».

Το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας στα νησιά 

Στις Κυκλάδες τα δεδομένα είναι λίγο πιο σύνθετα σε σχέση με άλλες περιοχές λόγω της νησιωτικότητας και των επιπρόσθετων δυσκολιών. Εκτός του ότι υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικού οι οποίοι ούτε καν παρουσιάζονται στα σχολεία που τοποθετούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εύρεση κατοικίας και το κόστος ζωής.

Σε αρκετά νησιά, οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμα σπίτια με επίπεδο μισθώματος το οποίο να συμβαδίζει με το μέγεθος της μισθοδοσίας τους κι έτσι δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες από τους Δήμους να διευκολύνουν την κατάσταση διαθέτοντας κάποιες κλίνες ή παροχές σίτισης προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά ούτε αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν εξαλείψει το πρόβλημα. Αν συνυπολογίσουμε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την τελευταία περίοδο της τουριστικής περιόδου όπου πολλά σπίτια και Airbnb δεν είναι διαθέσιμα γιατί μισθώνονται ακόμη σε επισκέπτες, γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια των εκπαιδευτικών να βρουν σπίτι γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο εκπαιδευτικά κενά θα προκύψουν φέτος στις Κυκλάδες και πόσο γρήγορα αυτά θα καλυφθούν.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Αλήθεια πόσες δεσμεύσεις ακούσαμε, αλλά το έργο είναι ακόμα στο “μηδέν”; Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Kελέτση, στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά στην Τήνο Την Τήνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, συνεχίζοντας...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Μύκονο και Κύθνο στη Σύρο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών,...